Kilátással a jövő Európájára – Jógyakorlatok és kihívások a látássérült gyermekek és fiatalok oktatási inklúziójában címmel rendez nemzetközi szakmai konferenciát az MVGYOSZ 2022. március 24-én. A konferencia témája a vak és gyengénlátó gyermekek és fiatalok inklúziójának kihívásai és az azt támogató jógyakorlatok megismertetése a hazai köznevelés és felsőoktatás rendszerében.

Európa jövője szempontjából kiemelt jelentőségű a jövő generációinak nevelése-oktatása és annak mindenki számára hozzáférhetővé tétele. A fogyatékossággal élő gyermekek és fiatalok is a jövő reménységei, akiknek társadalmi befogadása, közösségi részvétele és egyenlő jogokkal rendelkező állampolgári státusza megkérdőjelezhetetlen. Ennek elérésében kulcsszerepe van az őket befogadó oktatási intézményrendszernek, amely a mai Magyarországon komoly kihívásokkal küzd mind tantárgyi oktatásuk biztosítása, mind közösségi részvételük támogatása tekintetében. Különösen hátrányos helyzetben vannak a vak és gyengénlátó gyermekek és fiatalok, akiknek az oktatásban való egyenlő esélyű részvételhez adaptált tankönyvekre és speciális taneszközökre, segítő szakemberekre, a környezet fizikai és infókommunikációs akadálymentesítésére, a befogadó diák- és pedagógus közösség nyitottságára, illetve a jogi környezet rugalmasságára egyaránt szükségük van a sikeres tanuláshoz és pályaorientációhoz. Oktatási esélyegyenlőséggel foglalkozó szakmai konferenciánkon az ő helyzetüket, a jelenleg fennálló problémákat és az azok megoldását elősegítő lehetőségeket tárjuk fel a szakma és a döntéshozók előtt.

A konferencia szakmai hátterét az MVGYOSZ által 2017-ben elindított, A jövő kilátásai című program biztosítja. A projekt szakemberei az elmúlt években részletesen vizsgálták az oktatási inklúzió különböző színterein működő jógyakorlatokat és a fennálló nehézségeket az általános iskolától az egyetemig bezárólag.

A konferencia plenáris előadásai többek között az oktatási inklúzió aktuális kihívásait, a tankönyvadaptálás hazai és nemzetközi gyakorlatait, a látássérült tanulók köz- és felsőoktatási lehetőségeit és legfontosabb kérdéseit járják körül.

A szakmai esemény kezdése előtt és a szünetekben a vak és gyengénlátó diákok oktatási inklúzióját támogató eszközök kiállítása várja az érdeklődőket.

Kiállítók:
– Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége
– Vakok Általános Iskolája, Szakiskolája, Készségfejlesztő Iskolája, Kollégiuma, EGYMI és Gyermekotthona
– Gyengénlátók Általános Iskolája, EGYMI és Kollégiuma
– Hajdu-Bihar Megyei Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium, Technikum és Kollégium
– Informatika a Látássérültekért Alapítvány
– JKJ S.r.l.
– Alko-Soft Nonprofit Bt.

Az esemény az Európa jövőjéről szóló konferenciasorozat részeként, a Miniszterelnökség támogatásával valósul meg.

A konferencia időpontja: 2022. március 24., csütörtök, 10:00-17:00

Helyszíne: Benczúr Hotel (1068 Budapest, Benczúr utca 35.)

A konferencián való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.
Jelentkezéseiket az alábbi Google űrlapon keresztül fogadjuk:
https://bit.ly/MVGYOSZ-konferencia-jelentkezes-urlap

Jelentkezési határidő: 2022. március 21.