Május 23-án rendezték meg Brüsszelben a Fogyatékossággal Élő Személyek 5. Európai Parlamentjét, melyen az Országos Fogyatékosságügyi Tanács delegáltjai, köztük az MVGYOSZ munkatársa is rész vettek.

Az idei eseményen felszólaltak az Európai Unió tisztségviselői és parlamenti képviselői, nemzetközi fogyatékosságügyi szervezetek képviselői, valamint a nemzeti delegáltak is, többek közt az alábbi témákról esett szó.

A közelgő európai parlamenti választások kapcsán hangsúlyozták annak fontosságát, hogy a fogyatékossággal élő személyek részt tudjanak venni a politikai életben, választók és választhatók is legyenek, az e-szavazás lehetőségének fontosságáról is beszéltek.

Elhangzott, hogy elfogadták az akadálymentességi irányelvet, mely jogalkotási kötelezettséget ró a tagállamokra az egyenlő esélyű hozzáférés biztosítása érdekében a termékek és szolgáltatások területén.

Az európai fogyatékossági kártya kapcsán elhangzott, hogy bevezetését követően ezt kötelező lesz majd elfogadni minden tagállamban, illetve, hogy önkéntes alapon már jelenleg is több tagállamban elfogadják a szolgáltatók a kártyát például a sport és a kultúra területén.

dr. Weninger Magda
jogtanácsos