A 2021–22-es tanévtől a látássérült tanulók szükségleteire adaptált tankönyvek az iskoláknak már nem járnak többletköltségekkel.

Az MVGYOSZ elkötelezett az egyenlő hozzáférés biztosítása iránt az élet minden területén, így a látássérült tanulók esélyegyenlősége tekintetében is. 2020 végére sikerült elérnünk, hogy a vak és gyengénlátó tanulók által használható, úgynevezett adaptált tankönyvek előállítása 2021-től az iskoláknak ne kerüljön több pénzbe, mint amennyi a normál tankönyvek jegyzék szerinti ára.

Az iskolákban már zajlik a következő tanévre szükséges tankönyvek megrendelése a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. bevonásával (a továbbiakban: KELLO), ezért ismételten felhívjuk a figyelmet a 2021-ben életbe lépő változásokra.

Az általános és középiskolai tankönyvek beszerzését támogató állami program lényege, hogy a költségvetésben e célra elkülönített alapból a magyar általános és középiskolai tanulók tankönyveit egy normatív rendszer alapján az állam fizeti. Az iskola lejelenti, hogy mennyi tanulója van, és milyen tankönyveket használnak az egyes tanulók a tankönyvjegyzéken szereplő anyagok közül. Ezt a listát továbbítják a KELLO-nak, amely eljuttatja a kért könyveket az iskolába, végül az állam lehetővé teszi, hogy azok árát az iskolák visszakapják.

A látássérült diákok adaptált tankönyvei azért drágábbak, mert előállításuk speciális szakértelmet igényel és sok munkaóra ráfordításával valósítható meg. Az adaptált tankönyv nagyított nyomtatással, Braille, vagy elektronikus formában készül úgy, hogy az ábrák, grafikus elemek, diagramok és egyéb, a látássérült tanulók számára nem hozzáférhető részletek is szövegesen átírásra kerülnek. Ahhoz, hogy a végső anyag tényleg használható legyen, azaz, hogy a tankönyvek használata során biztosított legyen az egyenlő esélyű hozzáférés a látássérült tanulók számára, speciális szakértelem szükséges. Az adaptált tankönyvek relatív alacsony példányszáma tovább drágítja ezeket a könyveket.

A korábbiakban ezeket a többletköltségeket az iskolák állták, emiatt fordulhatott elő, hogy – forrás hiányában – sok integráltan tanuló látássérült diák nem, vagy csak részben jutott hozzá a szükséges tananyagokhoz.

2020 végére az MVGYOSZ és a KELLO között olyan megállapodás jött létre, mely szerint a továbbiakban a KELLO vállalja egy külön keretből az adaptált tankönyvek többletköltségeinek fedezését. Így az iskoláknak csak a tankönyvek alapárát kell lehívniuk az állami költségkeretből, amit normatív alapon amúgy is megkapnának, de a többletköltségek már nem őket terhelik. Először a 20212022-es tanévre lehet ilyen módon tankönyveket igényelni.

Az adaptált tankönyveket az iskolák két forrásból rendelhetik meg:

  • vagy a KELLO-n keresztül,
  • vagy közvetlenül az MVGYOSZ-től.

További változás, hogy míg a korábbiakban az MVGYOSZ csak a középiskolai tankönyveket adaptálta, az általános iskolai tananyagok átírása pedig a Vakok Általános Iskolájának feladata volt, 2021-től minden tananyag átalakítását egységesen az MVGYOSZ végzi.

A 2021 februárjában, szintén e témában írt összefoglalónk az alábbi linken érhető el:

https://www.mvgyosz.hu/hirek-hu/konnyebb-lesz-hozzajutni-az-adaptalt-tankonyvekhez/

 

Velegi Dorottya

jogi munkatárs