Az általános és középiskolák április 30-ig adhatták le az adaptált tankönyvekre vonatkozó első körös igényeiket az MVGYOSZ részére. Eddig több tankönyvet rendeltek, mint a tavalyi évben összesen.

Az MVGYOSZ 1982 óta foglalkozik a tankönyvek adaptálásával. Évtizedekig a tankönyveket felolvasták, és a tanulók kazettán kapták meg a középiskolai anyagokat. A számítógép és a képernyőolvasó szoftverek elterjedésének köszönhetően a tankönyveket évek óta már digitális változatban készítjük. Most már második éve nemcsak a középiskolai, hanem az általános iskolai tankönyveket is a szövetség adaptálja a látássérült tanulók számára. Az előző évben olyan sok rendelést adtak le az iskolák, amire sem a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (KELLO), sem a szövetség nem számított. A megrendelések magas száma annak köszönhető, hogy 2021-től már nem kerül többe az iskoláknak az adaptált tankönyv, ugyan annyit kell érte fizetni, mint a síkírású tankönyvekért. Így a 2021-es év az MVGYOSZ és a KELLO részére is tanulóév volt, aminek eredménye az lett, hogy közösen újra kellett tervezni a folyamatokat. Ezért a rendelés menetét átdolgoztuk, így a múlt évhez képest 2022-től hónapokkal korábban el tudtuk kezdeni a könyvek adaptálását.

Az iskolák három szakaszban tudják leadni a tankönyvigényüket a KELLO rendszerén keresztül. Az első szakasz április 30-ig tartott, összesen 92 iskola rendelt 1464 adaptált tankönyvet. Az előző évben összesen 1243 rendelés érkezett. Három formátumban készítünk adaptált tankönyveket: digitális, Braille, nagyított síkírású. A hangoskönyvtár alkalmazásban a tanulók egyre több felolvasott tankönyvet is elérhetnek, de ezt a változatot az iskolák külön nem tudják megrendelni, ezt a munkát önkéntes felolvasóink vállalják be a beérkezett tanulói jelzések alapján. Idén komoly igény mutatkozott a nagyított A3-as tankönyvekre – eddig 769 rendelés érkezett. Az általános iskolák körében a Braille-tankönyvek a népszerűek, eddig 278-féle tankönyvet kellett pontírásban kinyomtatni. A tankönyvadaptálás folyamatának átdolgozása és az ésszerűsítés eredményeképpen idén három hónappal korábban tudtuk elindítani a könyvek adaptálását. Ennek köszönhetően szeptemberre már az iskolákban lesznek az április 30-ig leadott igények alapján elkészült tankönyvek, hogy a látássérült tanulók is egyenlő eséllyel tudják kezdeni a tanévet.

dr. Nagyné Berke Mónika
szolgáltatásvezető