Interjúkkal, beszámolókkal, visszaemlékezésekkel, ismeretterjesztő és módszertani írásokkal várja az olvasókat a megújult Vakok Világa folyóirat harmadik lapszáma. A hetvenhat oldal terjedelemben megjelenő magazin már elérhető az MVGYOSZ webáruházában is.

Az idei év harmadik lapszámában olvasóink többek között betekintést nyerhetnek az Európai Unió 2021-2030 közötti időszakra szóló fogyatékosságügyi stratégiájába, áttekintjük az őszi népszámlálással kapcsolatos előkészítő egyeztetés eredményeit, és megosztjuk a tapasztalatokat az áprilisi választás Braille-szavazósablonjainak használhatóságáról.

A már megszokott interjúk sorában három elkötelezett szakember életét, motivációit és terveit ismerhetjük meg. Az MVGYOSZ szolgáltatásainak működéséről dr. Nagyné Berke Mónika szolgáltatásvezető beszél, a digitális esélyegyenlőség kérdéseit Dvariecki Bálinttal, az Alko-Soft Nonprofit Bt. ügyvezetőjével boncolgattuk, míg Haranginé Simon Tímea önkéntes felolvasótól azt tudtuk meg, hogy mi kell ahhoz, hogy egy pedagógusnak legyen motivációja arra, hogy kevéske szabadidejét az önkéntes felolvasás szolgálatába állítsa.

Jeles napok rovatunkban amellett, hogy a közelgő látás világnapjára hívjuk fel a figyelmet és a fehérbot nemzetközi napja kapcsán osztunk meg néhány gondolatot a vak emberek talán legfontosabb és legismertebb segédeszközéről, emléket állítunk az ötven éve elhunyt Liszt- és Kossuth-díjas zongoraművész-zenepedagógusnak, Ungár Imrének is.

Klikkpont rovatunkban beszámolunk az MVGYOSZ és a DITAL szolgáltatásainak összehangolásáról, valamint bemutatjuk az Informatika a Látássérültekért Alapítvány gondozásában megjelenő Könnyen Érthető Kommunikáció (KÉK) módszertan szerint szerkesztett informatikai tananyagokat, amelyeket a látássérült és értelmi sérült emberek számára készítettek.

Tartalomjegyzék

BELFÖLDI HÍREK 4
Hírszemle az elmúlt negyedévből

EU Stratégia 8
Akadálymentességi vizsgálatok indultak

NAGYINTERJÚ 12
Dr. Nagyné Berke Mónika szolgáltatásvezető

SZOLGÁLTATÁS 18
Az MVGYOSZ kínálja…

ÉRDEKKÉPVISELET 24
Braille-ben választottunk
Népszámlálás 2022

FÓKUSZ 29
Kezdődnek a székház belső munkálatai

KÖZÖSSÉG 32
Látássérültek pedagógiája – jubileumi konferencia

SZAKMÁZÓ 38
Dvariecki Bálint látássérült informatikai szakember

HONLAPOZÓ 44
Webes híreink legjava

KLIKKPONT 48
Új informatikai tananyagok
Összehangolt MVGYOSZ és DITAL szolgáltatások

INTERJÚ 52
Haranginé Simon Tímea felolvasó

MŰÉRTŐ 56
Szabadság-szobor

JELES NAPOK 60
Fehérbot napi gondolatok
A látás világnapja
Emlékezés Ungár Imrére

MÚLTIDÉZŐ 68
VV lapszemle az első évfolyamokból
(III. rész)

KÖNYVAJÁNLÓ 72
Kötetek az esős napokra

BAZÁR 76
Iskolakezdéshez ajánljuk

A folyóirat nyolcvanharmadik évfolyamának harmadik lapszáma már megvásárolható az MVGYOSZ webáruházában, a következő évi előfizetési díjakról itt olvashatnak.

Hegedűs Katalin
kommunikációs munkatárs