Az előző évekhez hasonlóan a szeptemberben kezdődő tanévre is az MVGYOSZ készíti el azokat a tankönyveket, amelyeket a látássérült tanulók önállóan is tudnak használni.

A középiskolás tanulók részére már évtizedek óta a szövetség készíti az adaptált tankönyveket, három éve azonban már az általános iskolában tanulók számára is az MVGYOSZ állítja elő az akadálymentesen használható tankönyveket.

Az iskolák a szükséges tankönyveket Braille-, digitális vagy nagyított formátumban kérhetik, attól függően, hogy a tanuló látásához mely változat a legmegfelelőbb.

Évről évre egyre nagyobb az érdeklődés az adaptált tankönyvek iránt. 2023 szeptemberére 123 iskola több mint 2030 tankönyvet rendelt az MVGYOSZ-től. Az iskolák az igényeket a Könyvtár Ellátó Nonprofit Kft. webfelületén keresztül adják le, a szövetség ezt követően kapja meg a rendelt könyvek listáját.

Ahhoz, hogy szeptemberre minden látássérült diák megkaphassa a tanuláshoz szükséges könyvet vagy munkafüzetet, az adaptálási munkálatok ez évben már márciusban megkezdődtek, és egészen augusztus közepéig tartottak. Az adaptálási folyamatba több mint 20 hozzáértő szakember kapcsolódott be.

A tapintható könyvek Braille-nyomtatását a szövetség végzi, míg a nagyított változatú, síkírású könyveket külső nyomda készíti el. A nyomtatással még korántsem fejeződik be a folyamat, a következő lépésben iskolánként szortírozzuk a kinyomtatott könyveket, majd postára adjuk azokat.

A Braille- és a nagyított változatú tankönyvek postázása már megtörtént, a digitális formátumú könyvek elküldése folyamatosan zajlik. Az összehangolt és ütemezett munkának köszönhetően 2023. szeptember elsejére minden iskolába megérkezik a kért adaptált tankönyvcsomag, így a vak vagy gyengénlátó tanulók ép látású társaikkal azonos időben kaphatják meg a tanuláshoz szükséges iskolai kiadványokat.

Dr. Nagyné Berke Mónika
szolgáltatásvezető