Könyvtári szolgáltatások, elemi rehabilitáció, digitális esélyegyenlőség, akadálymentes választás. Négy olyan téma, amelyek nagymértékben befolyásolják a látássérült emberek önálló életvitelét, és amelyekről az elmúlt hetekben szó volt a sajtóban. E havi médiaajánlónk első fejezetében ezeket a kérdéseket járjuk körül!

Kossuth Rádió, Délelőtt
2024. május 8.
Az MVGYOSZ könyvtárai
A Kossuth Rádió Könyvtár rovatában Toldi Szabolcs és Bak Anita kérdezte az MVGYOSZ munkatársait, olvasóit és önkéntes felolvasóit arról, hogy hogyan működik az MVGYOSZ Louis Braille Könyvtára, a Bodor Tibor Hangoskönyvtár és a DITAL. Az összeállításban dr. Nagyné Berke Mónika szolgáltatásvezető, Kovács Kinga könyvtáros, Forgács Sára önkéntes felolvasó és Iván Péter olvasóként foglalja össze a legfontosabb tudnivalókat a hiánypótló szolgáltatásokról.
Tovább az adásra

Portfólió
2024. május 8.
Nincsenek képben a vállalatok az új webdizájn elvárásokkal
Jövő év júniusától új szabályozás lép életbe, amely a honlapok, digitális szolgáltatások akadálymentesítésének új kereteit tartalmazza, amely szükségessé teszi, hogy a vállalkozások felülvizsgálják az oldalaikat, tartalmaikat, de a Digital Compliance by Design&Legaltech Konferencia hallgatóságából is csak néhányan emelték fel a kezüket arra kérdésre, hogy hányan gondoltak már rá, hogy ennek ügyében lépniük kell a közeljövőben. A digitalizáció egyik legfontosabb pontja, hogy az új és korábban keletkezett dokumentációt milyen módon érdemes kezelniük a cégeknek, hogy azok képesek legyenek joghatást kiváltani. A konferencián a szövetséget Dr. Velegi Dorottya képviselte.
Tovább a cikkre

Jogászvilág
2024. május 10.
Lépéskényszerben – megfelelési kihívások az e-akadálymentesség terén
Nagy sikerrel zárult a Portfolio Conferences és a Wolters Kluwer Hungary közös szervezésű Digital Compliance by Design & LegalTech konferenciája. A hagyományteremtő szándékkal megrendezett esemény fő célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a digitális gazdaság új kihívásaira, a digitális térben való jelenlétet meghatározó legfontosabb jogi-szabályozási területekre és nem utolsó sorban egy szakmai közösséget indítson el. Az egyik panelbeszélgetés középpontjában az a webdizájnerek számára megkerülhetetlen változás állt, hogy 2025. június 28-án hatályba lépnek az e-akadálymentességi elvárások a leggyakoribb és legfontosabb digitális szolgáltatások és digitális termékek vonatkozásában. A panelbeszélgetésben Dr. Velegi Dorottya képviselte az MVGYOSZ-t.
Tovább a cikkre

M1, Esély
2024. május 11.
11 szolgáltató 22 helyszín biztosítja az elemi rehabilitációt
Kik vehetik igénybe az elemi rehabilitációt? Hol érhetők el a szolgáltatások. Többek között erről kérdezte az Esély magazin Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkárt, valamint a Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesületének és a Buda Környéki Látássérültek Közhasznú Egyesületének munkatársait.

Tovább a műsorra.

Jogászvilág
2024. május 16.
Az egyenlőség a digitális világban sem jelent egyformaságot
Sokfélék vagyunk, és eszközeinket is sokféleképpen használjuk. A digitális térben sincs ez másképp. Idén májusban a harmadik csütörtök május 16-ra esett, ez a Global Accessibility Awareness Day (GAAD), az egyenlő esélyű digitális hozzáférés világnapja. A digitális akadálymentesség kiemelt témája volt a nemrégiben megrendezett Digital Compliance by Design & Legaltech konferenciának is. A GAAD alkalmából tette közzé a Jogászvilág internetes folyóirat a konferencia két résztvevője, dr. Megyeri Andrea és dr. Velegi Dorottya beszélgetését.
Tovább a cikkre.

Híradás az Európai Választási Ellenőrző és Monitoring Bizottság látogatásáról
Május 16-án járt az MVGYOSZ-nél az Európai Választási Ellenőrző és Monitoring Bizottság (ENEMO). Megvitattuk a látássérült emberek egyenlő esélyű hozzáféréshez való jogát a látássérült emberek politikai jogainak gyakorlásának vonatkozásában. Ismertettük velük, hogy a vak, aliglátó és gyengénlátó polgárok hogyan vehetnek részt akadálymentesen a népszavazásokon, továbbá a helyi önkormányzati, a vármegyei, az országos és az európai parlamenti választásokon.
Köszönjük Ana Mihajlovic misszióvezető-helyettes asszony és asszisztense, Láposi Igi látogatását! A szövetséget Benedek Zoltán akadálymentesítési referens és dr. Velegi Dorottya mb. szakmai vezető képviselte.
Az alábbiakban olvasható az ENEMO angol nyelvű közleménye a látogatásról.

Jó böngészést kívánunk!

Összeállította:
Hegedűs Katalin