Több kérdést kapott a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége a súlyosan fogyatékos személyeknek járó magasabb összegű családi pótlékra vonatkozóan, az ezzel kapcsolatos tudnivalókat az alábbiakban foglaljuk össze.

A családi pótlékkal kapcsolatban korábban az volt a szabály, hogy amennyiben a tizennyolcadik életévét betöltött személynek rendszeres jövedelme van, úgy a rá tekintettel vagy a részére megállapított családi pótlék folyósítását a negyedik hónaptól mindaddig szüneteltetni kell, amíg rendszeres jövedelemmel rendelkezik.

Ez a szabály 2021. július 1-jével megváltozott, azok a tizennyolcadik életévét betöltött, tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos személyek, akik saját jogon jogosultak családi pótlékra, ekkortól kezdve jogosultak a családi pótlékra abban esetben is, ha rendszeres jövedelemmel rendelkeznek.

A nekik járó, 2021. július 1-jén szünetelő nevelési ellátást (családi pótlékot) kérelemre, 2021. július 1-jei időponttól újra folyósítani kell.

Fontos tudni, hogy csak külön kérelemre fogja az Államkincstár újra folyósítani a magasabb összegű családi pótlékot. Külön formanyomtatvány nincs ehhez, a kérelemben érdemes utalni rá, hogy a családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény 50/E. §-a alapján kérik a szünetelő ellátás újra folyósítását 2021. július 1-jétől.

Ugyanakkor a magasabb összegű családi pótlék és a fogyatékossági támogatás nem folyósítható egyszerre, így aki a fogyatékossági támogatás igénylésekor lemondott a magasabb összegű családi pótlékra való jogosultságáról, arra a fentiek nem vonatkoznak.

Dr. Weninger Magda
jogtanácsos