Április 11-én, József Attila születésnapján új videóval találkozhatnak az MVGYOSZ YouTube-csatornájának látogatói és mindazok, akik kedvet kapnak az ünnepi műsor meghallgatásához. A formabontó videó-összeállításban egy közösen felolvasott mű kapcsán 18 felolvasó személyes hangú motivációit ismerhetik meg a hallgatók.

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hangoskönyvtára az elmúlt hatvanegy évben sokat tett azért, hogy a látássérült olvasókhoz minél több lírai és prózai mű eljuthasson. A könyvtár 2018-tól viseli népszerű felolvasója, Bodor Tibor színművész nevét, az ugyancsak róla elnevezett egyesület, a Bodor Tibor Kulturális Egyesület önkéntes felolvasóinak bevonásával robbanásszerűen nőtt meg a felolvasott művek száma. Kortárs és klasszikus versek, antológiák, elbeszélő költemények, népszerű regények és útleírások, mesék, szak- és tankönyvek elevenedtek meg egy-egy felolvasó interpretálásában.

Az önkéntes felolvasóknak köszönhetően az online elérhető hangoskönyvek száma hamarosan meghaladja az 5500-at, az elmúlt három év alatt pedig több mint 500 önkéntes adta a hangját a könyvek felolvasásához, és egyben nyújtott segítséget a látássérült emberek kulturális esélyegyenlőségének megteremtéséhez.

Az MVGYOSZ költészetnapi összeállítása nemcsak az irodalom, de a hangoskönyvtár elkötelezett felolvasói előtt is tiszteleg, így köszönve meg azok hittel és szeretettel végzett munkáját.

Az összeállításban Linn Skaber Ma négykézláb akarok járni – Felnőttmonológok című művéből a Bodor Tibor Kulturális Egyesület önkéntes felolvasóinak tolmácsolásában hangzanak el részletek, majd mindegyik bejátszás után az azt felolvasó önkéntes mesél arról, hogy miért tartja fontosnak, hogy hangoskönyvekhez kölcsönözze a hangját.

Mű és interpretáló, líra és próza közel ötvenöt perces harmonikus elegyével ünnepli a költészet napját 2022-ben az MVGYOSZ.

Az emléknapra készített videó felvezetéseként dr. Nagy Sándor, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége elnöke köszönti a felolvasókat.

Az összeállítás 2022. április 11-én reggel kilenc órától lesz elérhető az MVGYOSZ YouTube-csatornáján az alábbi linken: https://youtu.be/_cwtsO5RbP8

Reméljük, hogy a költészetnapi műsorban elhangzó személyes vallomások ahhoz is hozzájárulnak, hogy még többen kapjanak kedvet a felolvasáshoz. A csatlakozás feltételeiről a Bodor Tibor Kulturális Egyesület honlapján olvashatnak bővebben az érdeklődők.

dr. Nagyné Berke Mónika
szolgáltatásvezető