Augusztus 26-án, 79 jelen lévő tagegyesületi küldött részvételével tartotta meg a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége a pandémia miatt tavasszal elhalasztott küldöttgyűlését a Vakok Általános Iskolája reprezentatív Nádor-termében.

A küldötteket dr. Nagy Sándor, az MVGYOSZ elnöke köszöntötte, majd a létszámellenőrzés után megállapította a küldöttgyűlés határozatképességét.

A szavazatszámláló bizottság, a jegyzőkönyvvezetők és a hitelesítők megválasztását követően az esemény a meghívóban szereplő napirend szerint zajlott le.

A küldöttek nyílt szavazással, számozott és pecséttel ellátott szavazócédulák felmutatásával nyilvánítottak véleményt a napirenden szereplő témákban: megerősítették az elnökség által 2021. április 28-án elfogadott 2020. évi szakmai beszámolót és közhasznúsági mellékletet, elfogadták a Felügyelőbizottság 2020. évi beszámolóját, valamint az MVGYOSZ alapszabályának módosításait.

Dr. Várkonyi Julianna, a Felügyelőbizottság elnöke hozzászólásában kifejezte elismerését az MVGYOSZ precíz könyvelésével kapcsolatban, valamint méltatta azt a tényt, hogy a pandémia ellenére is rendkívül jól működött az online kapcsolattartás.

A Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsába (FESZT) delegált küldötteknek dr. Nagy Sándort, az MVGYOSZ elnökét, valamint dr. Stefán Sándort, a Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesülete küldöttjét, az MVGYOSZ jogsegélyszolgálata munkatársát választották meg.

A résztvevő küldöttek 71 igen szavazattal, 5 nem és 2 fő tartózkodása mellett döntöttek a Vakok és Gyengénlátók Fejér Megyei Szervezete kizárásáról, mivel a szervezet a Szövetség érdekeit, értékrendjét sértő, megtévesztő magatartást tanúsít, a céljaival ellentétes tevékenységet folytat. A kérdésben egy küldött nem élt szavazati jogával.

A küldöttgyűlés lezárását megelőző hozzászólások során a résztvevők számos közszférabeli honlap és mobilalkalmazás, valamint az elektronikus ügyintézést segítő webfelület akadálymentes elérését támogató javaslatot, illetve a közösségi közlekedéssel és online szolgáltatással kapcsolatos kérdést vetettek fel. A témák között szerepelt a szemészorvosok tájékoztatása, az elektronikai eszközök, csomagautomaták és internetes banki szolgáltatások használatának gyakorlati nehézségei, az elektromos autók és egyéb csendes járművek okozta veszélyek, illetve a BlindShell magyarul beszélő nyomógombos okostelefon fejlesztésével kapcsolatos kérdések is. Az észrevételekre az MVGYOSZ elnöke mellett Németh Orsolya szakmai vezető és dr. Nagyné Berke Mónika szolgáltatásvezető adott választ.

Az országos szövetség éves küldöttgyűlése kötetlen beszélgetésekkel fejeződött be.

Hegedűs Katalin
kommunikációs munkatárs