Már elérhető a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján a 2021. évi személyi jövedelemadó bevallások kapcsán tett 1 százalékos felajánlásokról szóló lista. A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége a tavalyinál is jobb eredményt ért el: az adózók 19.940.009 forintnyi 1%-kal támogatták a szövetség munkáját.

A magyar adófizetőknek közel 25 éve van lehetőségük arra, hogy szabadon rendelkezzenek a személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékának felhasználásáról. Az SZJA egyik 1 százalékával magyarországi egyházakat vagy kiemelt költségvetési előirányzatokat támogathatunk, míg a másik 1 százalék felajánlásával arra jogosult civil szervezeteket segíthetünk céljaik megvalósításában.

Az MVGYOSZ az elmúlt években tematikus kampányokkal hívta fel a figyelmet a szövetség szolgáltatásaira, valamint arra, hogy az adózók 1 százalékos rendelkezései hogyan és miben segíthetik a szervezet országos feladatellátását.

Az idei kampányarcunk Nala, egy fehér tibeti terrier volt, aki áprilistól május 20-ig száguldó riporterként tudósított a csepeli Vakvezetőkutya-kiképző Központból, ahol Zoja mama, a fekete labrador hatosikreknek adott életet. Naponta körbeszaglászta a kennelt, és részletesen beszámolt a picinyek, Varázs, Vidám, Virág, Villő, Vagány és Vitéz növekedéséről.

A vakvezetőkutya-jelölt kiskutyák nemcsak lájkokat és Facebook-megosztásokat generáltak az MVGYOSZ-nek, hanem 2488 adózót győztek meg arról, hogy a személyi jövedelemadójuk 1%-a jó kezekben lesz az MVGYOSZ-nél.

Az MVGYOSZ a befolyt összeg, a 19.940.009 Ft jelentős részét – az elnökség határozatát követően – a tagegyesületei között osztja szét, a fennmaradó részből pedig többek között a Vakvezetőkutya-kiképző Központ képzés alatt álló vakvezetőkutyáinak élelmezését, az MVGYOSZ Segédeszközboltjában kapható fehérbotok kedvezményes áron történő vásárlását, a kvízjátékok nyereményeit, valamint a webáruházban kapható segédeszközök Black Friday akcióit valósítja meg.

Az MVGYOSZ szolgáltatásait igénybe vevő látássérült emberek nevében köszönöm mindazoknak az adózóknak, akik a sok támogatandó szervezet közül a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségét tüntették ki figyelmükkel és személyi jövedelemadójuk egy százalékával.

dr. Nagy Sándor
elnök