A Jónak lenni jó! kampány kapcsán sok megkeresést kapunk a látássérült személyektől és a médiától egyaránt, hogy mire fogja fordítani a szövetség az adományokat. Íme, néhány olyan cél, amelyeket az MVGYOSZ a közeljövőben szeretne megvalósítani.

Köztudott, hogy az országos szövetség minden évben kap állami támogatást, valamint jogosult az szja 1%-os felajánlások fogadására is, azt viszont már kevesebben tudják, hogy ezeknek a bevételeknek közel a felét az MVGYOSZ a 21 tagegyesületének adja tovább. Így talán érthető, hogy az MVGYOSZ-nek a meglévő szolgáltatások működtetésére, illetve újak beindítására miért kell folyamatosan más forrásokat is keresnie. A Jónak lenni jó! adománygyűjtő program is ezt segíti elő.

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége a Jónak lenni jó! kampányból befolyt összeget a látássérült emberek önálló életvitelét támogató szolgáltatásainak fenntartására és fejlesztésére fordítja. Ez a kampány üzenete, és az egyes műsorokban az MVGYOSZ részéről nyilatkozó szakemberek is ezt erősítik meg minden alkalommal. Közülük kiemelek néhányat bemutatandó, hogy melyek is ezek pontosan.

A vakvezetőkutya-kiképzés kiemelkedően fontos feladata a szövetségnek. A kutyusok által használt kennelek nagyon rossz állapotban vannak, nagy részük beázás miatt nem is használható. Ahhoz, hogy a kiképzés alatt lévő kutyák számára megfelelő körülményeket biztosíthassunk a csepeli telephelyen, a kennelsort mindenképpen fel kell újítani. Azt pedig talán senkinek sem kell mondani, hogy manapság mennyibe kerül az építőanyag, illetve a szakemberek munkadíja.

Feltett szándékunk a Braille-könyvtár és a látássérült tanulók részére további Braille-kijelzőket beszerezni, mivel a papírra történő nyomtatás az elmúlt időszakban olyannyira megdrágult, hogy az már középtávon is nagyobb költséget jelent, mint a korszerű Braille-kijelzők megvásárlása. Egy kijelző ára közel 1 millió forint. A Braille-könyvtárnak közel 100 olvasója van, valamint folyamatosan nyomtatjuk a látássérült diákok számára a pontírású könyveket. Akár a kampányból befolyt teljes összeget is el lehetne költeni ezekre a kijelzőkre, de természetesen bőven van más olyan terület is, ahol fejlődést szeretnénk elérni.

Az érintettek körében igen pozitív visszhangot keltett, amikor hírül adtuk, hogy megkezdtük a mindenki által jól ismert és kedvelt cseh fehérbotok akkreditációját. Ez azt jelenti, hogy ha a folyamat végére érünk, akkor ezt a típusú fehérbotot is fel lehet majd receptre íratni. Annak azonban, hogy a cseh fehérbot felkerüljön arra a listára, melynek alapján az orvosok majd fel tudják írni receptre, bizony, jelentős díja van. Egy fehérbot akkreditációs díja 700.000 forint. A listára 11-féle fehérbotot kell felvetetni, és arról se feledkezzünk meg, hogy a botok mérete 5 centiméterenként változik.

Ugyancsak rendkívül nagy népszerűségnek örvend a magyarul beszélő, nyomógombos okostelefon, a BlindShell, melynek beszerzése szintén jelentős terhet ró a szövetségre. Jelenleg a készülék tagi ára 75.000 forint, viszont a telefon beszerzési ára ennek a duplája. Az árkülönbözet összegét is más forrásokból kell előteremteni – ennek nagyságrendjét pedig jól jelzi az a tény, hogy évente több mint 300 BlindShellt adunk el.

Legalább ugyanilyen nagy kihívás az MVGYOSZ online szolgáltatásainak folyamatos karbantartása. Ez egyrészt a technikai fejlődés miatt is szükséges, másrészt pedig a szolgáltatásokat igénybe vevők is gyakran javasolnak olyan új funkciókat, melyek fokozzák a felhasználói élményt. Így a Hangoskönyvtár és a Távszem alkalmazásokat rendszeresen frissíteni szükséges. A Hangoskönyvtár alkalmazás fejlesztése már folyamatban van, hamarosan elérhető lesz az új verzió.

Higgyék el, kedves Olvasók, hogy a fenti célok megvalósítása jóval több anyagi ráfordítást igényel, mint amennyit akár egy ilyen nagy kampány során befolyó adományok összegéből fedezni lehet. És akkor még nem is beszéltünk olyan jövőbemutató tervekről és lehetőségekről, amelyeket például a mesterséges intelligencia nyit majd meg a látássérült emberek előtt… Reményeink szerint ez azonban a meglévő és új támogatóinknak köszönhetően már egy másik kampányunk célkitűzése lehet.

dr. Nagy Sándor
elnök