Klasszikus logikai, ügyességi vagy kártyajáték? Egyéni vagy társas? Bármelyiket is választjuk, az MVGYOSZ segédeszközboltjában kapható játékok hozzáférhetően segítik a látássérült gyermekek és felnőttek aktív szabadidőeltöltését.

Nyaralás, ünnepi családi összejövetel, borongós vasárnap, iskolai szünet, hosszabb gyógyulást igénylő betegség vagy éppen a pandémiás időszak is alkalmat teremthet arra, hogy előbújjon belőlünk a Homo Ludens, és belemerüljünk egy-egy játékba. Minél kisebbek vagyunk, annál több időt töltünk a játékok társaságában, de szerencsére sokak életét felnőtt korban is színesítik az önfeledt játékpillanatok.

A kártyajátékok szerelmesei több kártyajátékhoz is megtalálják a kellékeket a segédeszközboltban: érdeklődésüktől függően Braille-írásos magyar kártyát, römit vagy éppen Uno kártyát vásárolhatnak. A kontrasztos, nagy jelzésekkel és Braille-felirattal is ellátott kártyáknak köszönhetően látó és látássérült barátok vagy családtagok is együtt játszhatnak. A magyar kártya tagi kedvezményes ára 5999 Ft, a römi kártyáé 4000 Ft, míg az Uno-t 5599 forintért vásárolhatják meg.

A Rubik-kocka háromdimenziós mechanikus logikai játék, amit 1974-ben talált fel ifjabb Rubik Ernő. A vak és gyengénlátó embereknek készült kocka a hagyományos Rubik-kocka továbbfejlesztett változata, amely taktilis jelzésekkel ellátott, így a hat különböző színű felület a kitapintható formák révén is megkülönböztethető. A tapintható jelzésekkel ellátott Rubik-kocka tagi kedvezményes ára: 2346 Ft.

A játékkínálatot az MVGYOSZ saját gyártású termékei is színesítik, így például a klasszikus dominó társasjáték speciális, továbbfejlesztett verziójában a fa dominók kis szegecsekkel lettek ellátva. A játéktábla vezetősínjének köszönhetően a már lerakott dominólapocskák nem csúsznak szét. Tagi kedvezményes ára: 2990 Ft.

A saját gyártású termékek között szerepel egy másik fantasztikus logikai játék is a fejtörők szerelmeseinek. A Katamino-ban az a cél, hogy a Tetris-hez hasonló építőelemekkel töltsük ki a játéktáblát. A játék fejleszti a taktikai, logikai és stratégiai gondolkodást, segít a gyerekeknek megérteni a geometria alapelveit, de a felnőtteknek is kihívásokat kínál. Tagi kedvezményes ára: 7000 Ft.

Ezt a termékcsoportot gazdagítja az egész világon népszerű és kedvelt logikai játék, a Sudoku is. A Sudoku játék célja, hogy a 9×9 mezőre osztott Sudoku-kockába úgy írjuk be a számokat egytől kilencig, hogy minden sorban és minden oszlopban egy szám csak egyszer szerepeljen, viszont egyszer szerepelnie is kell. Erre utal a „Sudoku” név is, amely egy hosszabb japán kifejezés rövidítése, az eredeti név jelentése: a számjegyek csak egyszer szerepelhetnek. A saját fejlesztésű Sudoku tagi kedvezményes ára: 8890 Ft.

A fentieken túl a segédeszközboltban a vak-pingpong nemzetközi versenyszabályzatának megfelelő anyaghasználatú és méretezésű minőségi ütőt és az ahhoz tartozó csörgőlabdát is megtalálják, melyet, ha az időjárás engedi,  ki is lehet próbálni az április 1-től már újra nyitva tartó Vakok Kertjében.

A pontírás rejtelmeivel játékosan ismerkedhetünk meg a Pontról pontra társasjátékban, de a pontírás szórakoztató gyakorlásához választhatjuk a szókincs- és kreativitásfejlesztő Braille-írású Scrabble-t is.

Az érdeklődő vásárlók számos további, a kikapcsolódást és feltöltődést segítő játékot találnak a segédeszközboltban. A játékkínálatról bővebben a https://bolt.mvgyosz.hu/termekkategoria/jatekok-es-sporteszkozok/ oldalon tájékozódhatnak.

Jó játékot kívánunk!

Hegedűs Katalin kommunikációs munkatárs és Dr. Nagyné Berke Mónika szolgáltatásvezető