Nyáron másként telik az idő. Úgy érezzük, szinte tegnap volt, amikor az „ációból” vakáció lett, de már hullanak a levelek, ami biztos jele annak, hogy az iskolatáskákat új taneszközökkel kell megtölteni. Az MVGYOSZ segédeszközboltja számos tanszert és tanulást segítő terméket kínál a vak és gyengénlátó tanulóknak a tanévkezdéshez.

A gyengénlátó diákok vastagabb vonalakkal, nagyobb kockákkal nyomtatott füzetekből és írólapokból válogathatnak, a kínálatban számtan-, író- és kottafüzet is megtalálható. A füzetek 876 és 881 Ft közötti tagi kedvezményes áron vásárolhatók meg, míg a kontrasztos, nagyobb sorköztávolságú írólapokhoz 761 és 770 Ft közötti áron juthatnak hozzá a tagok.

A speciális, fából készült könyvtámasz segítségével a könyv, füzet megtámasztható, kiemelhető, ezért a használata során nem kell túlzottan a padhoz, asztalhoz hajolniuk a gyengénlátó diákoknak. A kis fülek segítségével a kinyitott könyv rögzíthető, így nem kell attól tartani, hogy egy szellő vagy huzat átlapozza a tankönyvet. A könyvtámasz tagi kedvezményes ára 7261 Ft.

A számítógép-használó gyengénlátó tanulóknak pótolhatatlan eszköz a Logic márkájú, kifejezetten gyengénlátók számára készült, USB-s kimenettel rendelkező számítógépes billentyűzet. Az eszköz alapszíne sárga, a billentyűzeten lévő karakterek kontrasztosak, feketék, vastagon szedettek. A klaviatúra alfanumerikus, funkció- és kurzormozgató gombjai nagyobbak a szokásosnál. A billentyűzeten található két USB-port is, ezek közül az egyikbe a termékhez járó, nagyjából 30 cm hosszú, hajlítható gégecsöves, 10 ledből álló lámpát csatlakoztathatjuk, így plusz fényforrást biztosíthatunk magunknak a tanuláshoz. A nagybetűs billentyűzet tagi kedvezményes ára 39129 Ft.

AZ MVGYOSZ saját fejlesztésű és gyártású, fából készült eszközei a látássérült diákok egyenlő esélyű oktatásához járulnak hozzá.

A vak tanulók matematikaoktatásához többek között kis méretű, kézben tartható, fából készült abakusz beszerzését ajánljuk, melynek tagi kedvezményes ára 4890 Ft.
A golyós számológépnek köszönhetően a látássérült diákok is elsajátíthatják az egyszerűbb matematikai műveleteket.

Elengedhetetlen iskolai csomag a matematikaórákhoz a vak diákok számára a Braille geometriai szett. A készlet tartalmaz egy tapintható hosszú vonalzót, egy körzőt, egy szögmérőt és kétféle háromszög vonalzót. A Braille geometriai csomag tagi kedvezményes ára 12323 Ft.

A koordinátarendszer tapintható verziója egy fából készült, négy részre osztott tábla, amelyen a koordinátamező bemetszett rácsozatként jelenik meg. A függőleges tengelyvonal a klasszikus értelemben vett y, a vízszintes pedig az x tengely. A kijelöléshez hosszú élettartamú fémszegecsek nyújtanak segítséget. A koordinátatábla tagi kedvezményes ára 6007 Ft.

Ha pedig a rajzolás élményét szeretnék megismerni a tanulók, akkor egy speciális rajztábla és a ráhelyezett fólia segítségével a látássérült diákok is megtapasztalhatják a formák és méretek, a vonalak és ívek játékát – az ép látású diákok számára megszokott kétdimenziós rajz helyett, immár tapintható képként. A fóliába rajzolt (karcolt) minták dombornyomással jelennek meg az áttetsző fólián, melyet a táblán rögzíteni lehet, valamint a készlethez többféle vonalzó is tartozik. Ez az eszköz a vak diákok számára is lehetővé teszi az egyszerűbb geometriai szerkesztési feladatok elvégzését és a geometria alapjainak elsajátítását. A tábla tagi kedvezményes ára 6350 Ft, tízdarabos fóliaszettet a tagok 545 Ft-ért, a bársonyos tapintású dekorgumit 120 Ft-ért vehetik meg.

A bolt.mvgyosz.hu webcímen a segédeszközbolt teljes kínálata online is elérhető és megvásárolható. A fentieken túl Braille-abc, betűtanító-készlet, tapintható és beszélő karórák, valamint több méretben megvásárolható, nyakba akasztható, nyeles, lap- vagy állványos nagyító könnyítheti meg a látássérült diákok tanulását, melyek ugyancsak beszerezhetők a segédeszközboltban.

Sikeres tanévkezdést és kiváló érdemjegyeket kíván az MVGYOSZ!

Hegedűs Katalin
kommunikációs munkatárs