A vakvezetőkutyák világnapján indított kvízjátékban hat héten keresztül vakvezetőkutyás kérdéseket tett közzé idén is az MVGYOSZ. Lássuk a feladványokat, a válaszokat, és hogy kik azok, akik mind a hat kérdésre helyest választ adtak!

Az MVGYOSZ hírlevelében megjelenő fejtörő egyes kérdései azoknak, akik figyelemmel kísérik a vakvezetőkutyák munkáját, könnyűek voltak, de bizony jó pár olyan is akadt, amelynek megválaszolásához egy kis kutatásra is szükség volt.

Kérdések és megoldások:

1. Kérdés: A Rithnovszky-díjat az önkéntes kölyöknevelők áldozatos munkájának elismerése céljából alapította az MVGYOSZ. Hány kölyök felnevelése után kaphat valaki ezüst, arany vagy gyémánt fokozatú Rithnovszky-díjat?
Válasz: Az Ezüst fokozatú Rithnovszky-díjra 3, az arany fokozatú Rithnovszky-díjra 6, míg a gyémánt fokozatú Rithnovszky-díjra 10 kölyökkutya felnevelése után lesznek jogosultak az önkéntesek.

2. Kérdés: Hol készültek az MVGYOSZ 2023-as vakvezetőkutyás naptárának fotói?
Válasz: Szarvas, Arborétum, Mini Magyarország Makettpark

3. Kérdés: Kik azok, akik 2022-ben Louis Braille emlékéremben részesültek és tevékenységük a vakvezetőkutya-kiképzéshez kapcsolódik?
Válasz: Hegedűs Gábor Károly, az MVGYOSZ Vakvezetőkutya-kiképző Központjának gyémánt Rithnovszky-díjas kölyöknevelője és dr. Szilágyi Zoltán nyugalmazott rendőrőrnagy, állatorvos.

4. Kérdés: Nagyjából hány hónapos korukban kerülnek az önkéntes kölyöknevelésből a vakvezetőkutya-képzésbe a kutyák?
Válasz: Nagyjából egyéves korukban.

5. Kérdés: Milyen és mennyi vizsgát kell teljesíteni a kutyának, mire vakvezető lesz?
Válasz: Engedelmességi, ellenőrző, közlekedésbiztonsági.

6. Kérdés: Mi volt annak a mesekönyvnek a címe, amit egy hallássérült hölgy írt, és amelyből a segítőkutyák munkáját ismerhettük meg? A könyvben Bors vakvezetőkutyus is szerepelt, és kapható volt az MVGYOSZ segédeszközboltjában.
Válasz: Loványi Eszter: Kuku és barátai (mese a segítőkutyákról)

Azok, akik mind a hat kérdésre helyes választ adtak, 15.000 Ft-os vásárlási utalványt nyertek, amelyet az MVGYOSZ segédeszközboltjában tudnak levásárolni. A nemes versengésben 10 olyan játékos volt, akik mind a hat kérdésre tudták a választ.

A kvízjáték nyertesei:

Deme János, Gergye Imre, Győri Sándorné Ilike, Jakab Szilárd, Kovács Ferencné, Mali Andrea, Mester Vilmos, Szalai Szilvia, Új Ágnes, Varga Nóra.

Minden résztvevőnek köszönjük, hogy hétről hétre velünk játszottak, a győzteseknek gratulálunk az eredményes versengéshez. A nyeremény átvételéről e-mailben tájékoztatjuk a díjazott játékosokat.

Hegedűs Katalin
kommunikációs munkatárs