Szándékaink szerint a Thököly út 105. szám alatt, február elején megnyíló MVGYOSZ segédeszközboltban már megvásárolható lesz a Blind Shell Classic márkájú mobiltelefon magyarul beszélő változata.

A készülék létezéséről még 2019 februárjában szereztünk tudomást. Áprilisra már mintadarabot kaptunk a gyártótól, ahogy a Kapsys cég két, szintén látássérültek általi használatra fejlesztett, fizikai nyomógombos mobiltelefonjából is. Májusban a frankfurti Sight City kiállításon tárgyaltunk a gyártókkal a honosítás feltételeiről. Mindhárom telefont nyilvános tesztnek vetettük alá, melynek eredményeként a Blind Shell Classic lett a befutó modell. Árát és szolgáltatásait, tudását tekintve a piacon jelenleg a legjobb választásnak tűnik. Erre a következtetésre jutottak a Gépház című podcast készítői is a telefonokat összehasonlító tesztjük során.  A kiválasztást még egy, az árérzékeny célcsoportot célzó kutatás is követte, melyben azt vizsgáltuk, hogy tudjuk-e majd teljesíteni a gyártó által elvárt minimális darabszám értékesítését. A potenciális vásárlók szerencsére visszaigazolták, hogy a látássérültek által is akadálymentesen használható érintőképernyős okostelefonok korában is igényt tartanak a kitapintható és megnyomható gombokkal felszerelt, teljes körű magyar nyelvű beszédtámogatással és hangvezérléssel bíró készülékre.

Nem is gondolná az ember, hogy egy ilyen mobiltelefonban több mint 5600 lefordítandó tétel van. Egy tétel lehet csupán egyetlen szó, egy teljes mondat, vagy akár egy gépelt oldalnyi szöveg is.  A fordítást a honosítás során sokszor nem lehet szó szerint elvégezni, mivel a keretek az angol nyelv szerkezeti sajátossága szerint lettek kialakítva, és ebbe a keretbe kell egy teljesen eltérő logikán alapuló, magyar nyelvű változatot érthetően beleilleszteni. A fordítás közben a mintadarabot is használni kell azért, hogy a lehető legjobb eredmény születhessen. Az MVGYOSZ számára a honosítás egy fontos feladat – sok másik mellett –, de az erőforrások optimalizálásával végül hamarosan kézbe vehető lesz a Blind Shell Classic magyarul beszélő változata.