A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének elnöksége 2023. január 31-én 09:00 órai kezdettel online keretek között tartotta meg az idei év első elnökségi ülését. A megbeszélésen a 2023. évi küldöttgyűlésről, az SZJA 1%-ok tagegyesületek közötti felosztásáról és a Rithnovszky-díjak adományozásáról is szó esett.

Az elnökség tagjait dr. Nagy Sándor, az MVGYOSZ elnöke köszöntötte, majd a határozatképesség megállapítását és a napirend elfogadását követően az ülés a meghívóban feltüntetett témák megtárgyalásával folytatódott.

A beszámolók sorát dr. Nagy Sándor nyitotta meg, elnöki beszámolójában a 2022. december 21. és a 2023. január 31. között megvalósult szakmai munkáról adott számot. Az elnök többek között beszámolt az év elején tartott összmunkatársi értekezleten elhangzottakról, valamint az érdekképviseleti munkát érintő főbb történésekről és egyeztetésekről is.

Mint mondta, az előző elnökségi ülés óta eltelt időben az MVGYOSZ megkötötte Budapest Főváros Kormányhivatalával a bértámogatásról szóló szerződést a 2023-as évre. A kapott támogatás 34 megváltozott munkaképességű munkavállaló foglalkoztatási költségeinek egy részét fedezi.

Az elnökségnek beszámolt arról is, hogy a szövetség tájékoztatást kért a Vodafone Magyarországtól, hogy mikorra várható a My Vodafone alkalmazás akadálymentesítési fejlesztésének befejezése, mivel az említett felület még mindig nem férhető hozzá a képernyőolvasó szoftvert használó látássérült előfizetők számára.

Az együttműködések között említette, hogy a szövetség megújította az együttműködési megállapodását a Veszprém ZOO-t üzemeltető Kittenberger Kálmán Nonprofit Kft.-vel.

Dr. Velegi Dorottya megbízott szakmai vezető beszámolójában kitért a tagegyesületek támogatásának ellenőrzésére, az érdekképviseleti tevékenység keretében megvalósuló egyeztetésekre, az akadálymentesítési tanácsadás aktuális felkéréseire és a 2023-as adományszervezés terveire is.

A szakmai vezető beszámolójában kiemelte, hogy 2023. január 27-én a szövetség két munkatársa ismét részt vett egy személyes bejáráson a felújított Blaha Lujza téren, mely alkalommal a résztvevők elől elzárt és eddig be nem mutatott területeket is bejárhatták. Ahogy az előző alkalommal, úgy a januári bejáráson is hiányosságokat állapítottak meg, többek között a szabványoknak teljességgel ellentmondóan telepített taktilis jelzések, valamint az illemhely látássérült emberek számára hozzáférhetetlen ajtónyitó berendezései alkalmatlanok a biztonságos használatra.

Dr. Nagyné Berke Mónika szolgáltatásvezető beszámolójából kiderült, hogy a Jónak lenni jó! kampány utómunkálatai nemcsak az év végére, hanem az év első hónapjára is bőven adtak munkát, hiszen ebben az időszakban történt a szerződések megkötése, az adományigazolások kiállítása, valamint a magasabb összeget adományozók részére a reprezentációs csomagok megküldése. Örömmel számolt be arról is, hogy az adománygyűjtő akciót követően sem csökkent a média figyelme, januárban cikk jelent meg a Magyar Narancsban A fény az időben antológiáról, az MVGYOSZ szolgáltatásait és tevékenységét a Multiverzum és a Ridikül televíziós magazinokban is népszerűsítette a szövetség.

A székház-építés, -felújítással kapcsolatban elmondta, hogy hétről hétre nagyobb az előrehaladás, minden tekintetben igen látványos a változás. A tervek szerint 2023. szeptember 5-re befejeződik a kivitelezés.

Dr. Verdes Zsuzsanna gazdasági vezető az előre megküldött beszámolójában az eltelt időszak főbb gazdálkodási adatait mutatta be. A Jónak lenni jó! akcióval kapcsolatos feladatok mellett beszámolt a pályázati és támogatási elszámolásokról is.

AZ MVGYOSZ elnöksége az egyes beszámolók elfogadását követően arról is döntött, hogy 2023-ban hét önkéntes kölyöknevelőnek adományoz ezüst fokozatú Rithnovszky-díjat a Vakvezetőkutya-kiképző Központ vezetőjének felterjesztése alapján.

Az elnökség döntést hozott arról is, hogy az adózók által, a szövetség részére 2022-ben felajánlott 2021. évi személyi jövedelemadó (Szja) 1%-ának bevételét (19.955.169,- Ft) úgy osztja fel 2023. évre, hogy annak 40%-a a szövetséget illeti, 60%-a pedig a tagegyesületeit.

Az elnökség döntött továbbá az MVGYOSZ 2023. évi küldöttgyűlésének időpontjáról. Az eseményre 2023. május 25-én, 10:00 órai kezdettel kerül sor a Vakok Iskolájának Nádor termében.

Hegedűs Katalin
kommunikációs munkatárs