Egy szakmai egyeztetést követően, 2023 nyarán az MVGYOSZ és a MÁV képviselői megállapodtak abban, hogy rendszeresen, online workshop keretében konzultálnak a látássérült utasokat érintő kérdésekben. Az MVGYOSZ akadálymentesítéssel foglalkozó munkacsoportja havi rendszerességgel tart workshopokat a MÁV munkatársaival annak érdekében, hogy a látássérült emberek önállóan és biztonságosan tudják igénybe venni a vasút szolgáltatásait.

Az elmúlt közel egy évben 13 alkalommal tartott a két szervezet egyeztetéseket, melyek többek között a jegykiadó automaták, a taktilis útburkolati jelek, a mozgólépcsők, a vasúti átjárók, a piktogramok, a domború és a Braille-feliratok témaköreit ölelték fel.

A 2022. évi XVII. törvény, a termékekre és a szolgáltatásokra vonatkozó akadálymentességi követelményeknek való megfelelés általános szabályairól szóló jogszabály értelmében a szolgáltatóknak a termékeiket 2025. június 28-tól elérhetővé kell tenniük a fogyatékossággal élő emberek számára, így a vasútállomásokon található jegykiadó automatákat is. Az MVGYOSZ munkatársai megtekinthették a jelenleg forgalomban lévő automatákat és a MÁV szakembereivel együtt megvitatták, hogy lehetséges-e a jelenlegi készülékparkot úgy akadálymentesíteni, hogy azt a látássérült emberek is önállóan tudják használni.

A workshop keretében a taktilis útburkolati jelek témájában több alkalommal is egyeztettek a szervezetek szakemberei. Az MVGYOSZ munkatársai tájékoztatást adtak a helyes kialakítás módjáról, továbbá a résztvevők megvitatták azokat a kérdéseket, hogy hol és milyen mértékben szükséges a taktilis útburkolati jelek elhelyezése, hogy a látássérült utasok önállóan és biztonságosan tudjanak közlekedni a vasútállomások területein.

A mozgólépcsők használata alapvetően nem okoz problémát a látássérült embereknek, ezért szükséges annak jelölése taktilis vezetősávval, valamint ATS berendezés felszerelésével, mely az utastól távolodó mozgólépcsőt jelzi hang segítségével. A berendezést a látássérült személy tudja aktiválni a nála lévő távirányítóval.

A vasúti átjárók esetében az MVGYOSZ munkatársai jelezték, hogy szükség van a gyalogosátkelő-helyeknél található jelzőlámpák meghangosítására annak érdekében, hogy a látássérült emberek tájékoztatást kapjanak a berendezés aktuális állapotáról. A MÁV szakemberei vizsgálják a kérdést.

A korlátokon vagy falfelületeken elhelyezett piktogramok, domború és Braille-feliratok helyes kialakításáról és szükségességükről is több alkalommal egyeztettek a szervezetek munkatársai. Fontos szempont, hogy a megjelenített szöveg rövid és informatív legyen, annak megállapítására például, hogy merre van a kijárat vagy melyik vágánynál tartózkodik a látássérült utas.

A workshopok a jövőben is folytatódni fognak annak érdekében, hogy a látássérült emberek önállóan és biztonságosan tudják használni a MÁV szolgáltatásait.

Benedek Zoltán
akadálymentesítési referens