Az Európai Bizottság magyar nyelvű felmérésében ön is elmondhatja véleményét az Unió-szerte elismert fogyatékossági állapottal és annak mindenhol elfogadható igazolványával kapcsolatban.

Mi ez a kártya és kinek jó?

Az Európai Unió egy magyar nyelven is kitölthető kérdőívvel kívánja felmérni, mit gondolnak az érintettek arról a fogyatékossági igazolványról, amellyel az Unió bármely országában jogosulttá válhatnak a fogyatékossághoz kötődő kedvezményekre és ellátásokra. A legtöbb Uniós tagállamban ezek a kedvezmények és ellátások csak az adott tagállam saját állampolgárai számára elérhetőek. A tagállamok nem mmindig ismerik el a másik tagállam által kiadott fogyatékossági igazolványokat és szakvéleményeket.

Ez pedig megakadályozza az Unióban élő mintegy 90 millió fogyatékossággal élő személyt abban, hogy éljen a szabad mozgás és letelepedés Uniós alapszabadságával, és hogy például utazás közben igénybe vegye az olyan fogyatékossággal élő személyek számára elérhető kedvezményeket, akik a meglátogatott tagállamban élnek.

Ezt a problémát szeretné orvosolni az Unió egy ún. fogyatékossági kártya létrehozásával.
A cél tehát az, hogy a fogyatékossággal élő emberek ugyanolyan elbánásban részesüljenek, ugyanazokat a kedvezményeket kapják, és ugyanazok a jogok illessék meg őket, mint az adott tagállamban élő bármelyik fogyatékossággal élő embert, függetlenül attól, hogy hol állapították meg a fogyatékosságukat.

Főbb kérdések

Az egységes Európai fogyatékossági kártya ötlete először az Unió előző fogyatékosságügyi stratégiájában bukkant fel. Az Unió kutatói arra keresték a választ, hogyan lehet biztosítani, hogy egy másik Uniós tagállamba költöző fogyatékos személy ugyanolyan kedvezményeket és ellátásokat kapjon, mint amiket eredeti hazájában kapott. A kérdést vizsgálva rájöttek, hogy az érintettek gyakran ütköznek akadályokba akkor is, ha turistaként szeretnének helyi szolgáltatásokat igénybe venni egy másik tagállamban.

Az az ötlet is felmerült, hogy a fogyatékossággal élő személyek Európai parkolási igazolványával vonják össze ezt a kártyát, de ezt az ötletet végül elvetették a parkolási igazolvány nagy mérete és eltérő célja miatt. A parkolási igazolvány bevezetésénél azonban a jogalkotó abba a a problémába ütközött, hogy az Unión belül nem egységes, kiket tekintünk fogyatékossággal élőnek, és hogy milyen szolgáltatásokat kell számukra minden tagállamban egységesen elérhetővé tenni.

Az a kérdés is felmerült idő közben, hogy a védettségi igazolvány mintájára megoldható-e, hogy digitális formában tegyék elérhetővé az igazolványt, illetve a digitális verzió mellett továbbra is szükség van-e a kézbe fogható kártya formátumú igazolványra.

Az adatvédelmi szabályok további gondolatokat vetnek fel. Az Uniós általános adatvédelmi rendelet (közismertebb nevén a GDPR) kifejezetten tiltja, hogy a fogyatékossághoz hasonló érzékeny adatokat szivárogtassunk ki akár egy, a fogyatékossági kártyához hasonló igazolványban, hiszen ezt bárkinek felmutathatjuk. Ezért arra is megoldást kell találni, hogy hogyan tartalmazza a kártya azt, milyen segítséget igénylünk anélkül, hogy a saját adataink védelméhez való jogunkat önként és dalolva sértsük meg.

A kártyát 2016 és 2018 között nyolc EU tagállamban vizsgálták. A projekt tapasztalatait összegezték, és a következő, 2021-2030-as Uniós fogyatékossági stratégiába már ennek mentén került be.

A 2021-2030-as fogyatékossági stratégia több helyen említi az Európai fogyatékossági kártyát és a hozzá kapcsolódó felmérést. Ebben a felmérésben kapnak lehetőséget az érintett fogyatékossággal élő emberek arra, hogy elmondják véleményüket a kártyáról és a fenti kérdésekről.

Hol és hogyan tölthetem ki a kérdőívet?

A kérdőív az EU honlapján tölthető ki.

A link megnyitását követően elképzelhető, hogy a weboldal angol nyelven jelenik meg. Ha ez történik, és mindenképpen szeretnénk a magyar nyelvű felületet használni, úgy kattintsunk a „Language” hivatkozásra, és a megjelenő beágyazott listában válasszuk a „Magyar” lehetőséget.
Ezt követően két irányba indulhatunk: ha van Facebook, Twitter vagy Google fiókunk, akkor e fiókok egyikével bejelentkezhetünk a kérdőív felületére, miután a „Bejelentkezés” linkre kattintottunk és kiválasztottuk a nekünk megfelelő fióktípust. Ha ilyen fiókunk nincs, úgy válasszuk a „Regisztráció” lehetőséget, és hozzunk létre egy fiókot.

A bejelentkezést követően a kérdőív akadálymentes és magyar nyelvű felületére jutunk, ahol először saját adatainkat adhatjuk meg, aztán a kártyával kapcsolatos kérdésekre válaszolhatunk.
A kérdőív felülete akadálymentes. A válaszokat kombinált listamezőkben, szerkesztőmezőkben és választógombok, jelölőnégyzetek használatával adhatjuk meg.

Az akadálymentes kérdőív 2023. május 5-éig tölthető ki.

Dr. Velegi Dorottya
mb. szakmai vezető