Az MVGYOSZ érdekképviseleti munkájának köszönhetően Budapest XIV. kerületében elkezdődött a rollerek, elektromos kerékpárok és más megosztott használatú járművek parkolóinak tervezése. A kivitelezés 2024 tavaszán várható. A látássérült emberekért működő intézmények 100 méteres körzetében nem létesíthető Mobi-pont.

Ahogy arról már korábban többször is írtunk, az MVGYOSZ 2021 óta aktív érdekképviseleti tevékenységet folytat a városi gyalogos közlekedést ellehetetlenítő, mindenhol ottfelejtett elektromos rollerek szabályos parkolásának érdekében és a látássérült emberekre leselkedő balesetveszély elhárítása céljából.

2022-ben az MVGYOSZ – a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) rollerparkoló-tervezési útmutatóját kiegészítve kiadott egy állásfoglalást,
amelyet azóta több megyei jogú városban is alkalmaztak a mikromobilitási parkolók tervezése és kivitelezése során.

2021-től kezdve öt ízben nyújtottunk be módosítási indítványt az illetékes minisztériumoknak a közlekedés rendjéről szóló egyes jogszabályok (Pl. a KRESZ) módosítását kérve, ám konkrét választ azóta sem kaptunk. 2022-ben és 2023-ban még a legnagyobb hazai rollerszolgáltatókkal és az Alapvető Jogok Biztosával is többször egyeztettünk a helyzet megoldása érdekében, amikor a Mobi-pontok létesítésének előmozdításán túl egy, a szabályos parkolást ösztönző rendszer kidolgozását is kértük. Itt annyit sikerült elérnünk, hogy azokon a területeken csak ott lehessen szabályosan leparkolni a már nem használt rollereket, ahol van Mobi-pont. Továbbá, ha a felhasználó rossz helyen parkol a rollerrel, akkor a kölcsönzés addig nem fejeződik be, amíg a rollert szabályosan, Mobi-pontra nem parkolják és ezt egy fényképpel meg nem erősítik.

2023 szeptemberében Budapest XIV. kerületében ismét balesetet szenvedett egy fehérbottal közlekedő látássérült személy, akinek az esés következtében vagyoni kára is keletkezett.
Ennek kapcsán fordultunk ismét – harmadik alkalommal – Budapest XIV. kerület Zugló Önkormányzatának jegyzőjéhez, ahol az eddigi lobbitevékenység összefoglalása mellett ismét határozottan kértük a mikromobilitási pontok azonnali létesítését és az azon kívül – szabálytalanul – leparkolt elektromos rollerek felhasználóinak hatékony büntetését. Ezen túlmenően a látássérült emberek érdekképviseleti szervezeteinek székhelye, a látásvizsgálatot is végző Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat épülete, a Vakok és Gyengénlátók Általános Iskolái és a Mozgásjavító Általános Iskola épülete közelében a legközelebbi BKK megállótól az épület háztömbjének teljes vonaláig létesítsen az Önkormányzat rollerparkolást tiltó zónákat.

Reagált az Önkormányzat

A Zuglói Önkormányzat főmérnöksége 2023. október 10-én kelt tájékoztatása alapján a következő jó hírekkel szolgálhatunk:
– A Mobi-pontok tervezése már megkezdődött, a létesítendő 166 parkoló kijelölése folyamatban van,
– A kivitelezés várhatóan 2024 tavaszán kezdődik,
– Egy önkormányzati rendelet értelmében a látás-, hallás- vagy mozgássérült emberek javára működő intézmények 100 méteres körzetébe Mobi-pontot telepíteni nem lehet,
– A tervezés során az MVGYOSZ Mobi-pontok tervezését kiegészítő állásfoglalását is figyelembe veszik,
– Végül figyelembe veszik azt is, hogy oda se kerüljön Mobi-pont, ahová az MVGYOSZ NoPark zónák telepítését kérte.

Következő lépések

Az MVGYOSZ nyomon követi a rollerparkolók tervezését és kivitelezését. Amint a folyamat befejeződik, arról honlapunkon és hírlevelünkben egyaránt hírt adunk.

Addig is kérjük a látássérült embereket, hogy közlekedjenek figyelmesen!

dr. Velegi Dorottya
mb. szakmai vezető