A pontírást használó látássérült szavazópolgárok elől az utolsó akadály is elhárult a népszavazás és az országgyűlési választások során. Ahogy arról már január 21-i hírében beszámolt az MVGYOSZ, a látássérült szavazópolgárok 2022. március 25-éig igényelhetnek Braille feliratos szavazósablont az április 3-ai választáshoz és népszavazáshoz online vagy postai úton.

Az MVGYOSZ és a Nemzeti Választási Iroda közti együttműködés keretében a szövetség munkatársai is megtekinthették a szavazatok leadásához használható Braille szavazósablonok prototípusait, valamint az ezek mellé adott Braille nyomtatású tájékoztatót.
A kétoldalasan nyomtatott tájékoztató a sablonon feltüntetett egyes sorszámokhoz tartozó nevek vagy kérdések szövege mellett azt is tartalmazza, hogy az aktuálisan használt sablon álló vagy fekvő tájolású-e, emellett pedig pontos instrukciókat tartalmaz arról, hogyan lehet érvényesen szavazni.

A szavazósablon egy kemény kartonból készült, merev papírtasak, amelynek a felső éle mindig zárt. A sablon tájolásától függően a legfelső sorban egy Braille matrica, alatta pedig egy kontrasztos, síkírású felirat tartalmazza a sablon megnevezését és a belehelyezendő szavazólap típusát (egyéni listás, nemzetiségi, népszavazási, vagy országos pártlistás). A sablon belsejébe kell úgy behelyezni a szavazólapokat, hogy a sablon felső lapjára vágott kör alakú lyukak a szavazólapon feltüntetett, a szavazások elhelyezésére szolgáló síkírású köröket hagyják szabadon. Az egyes kör alakú lyukak mellett Braille-nyomtatású matricák, felettük pedig kontrasztos síkírású nyomtatás segíti a látássérült szavazók és látó segítőik munkáját.

Az MVGYOSZ-nek az országos pártlistás és a népszavazási szavazósablont volt alkalma megtekinteni. Az országos pártlistás szavazósablon fekvő tájolású, amelynek a bal oldala és az alsó éle nyitott. A népszavazási sablon álló tájolású, amelynek a jobb oldala és az alsó éle nyitott.

Emlékeztető: A szavazóköri névjegyzék aláírását követően a látássérült szavazópolgárnak kell jeleznie, hogy ő korábban Braille szavazósablont igényelt. Ezt követően a szavazókör megbízottja átadja neki a sablonba helyezett szavazólapokat és a hozzájuk tartozó Braille tájékoztatókat. A látássérült személy ezekkel együtt megy be a szavazófülkébe, és a tájékoztatóban írtaknak megfelelő helyeken az egyes sorszámokhoz tartozó karikákba tollal két egymást metsző vonalat rajzolva adja le voksát. Ha ezt befejezte, a szavazólapokat kiveszi a sablonból, és borítékba helyezi, amelyet a szavazófülkén kívül, a szavazóhelyiségben található urnában helyez el.

A szavazókörök megbízottjainak képzésében a Braille szavazósablonnal önállóan voksoló látássérült személyek segítése is helyet kapott, így arra biztatjuk kedves olvasóinkat, hogy akinek további kérdései merülnének fel, bátran forduljon az illetékes választási irodához, illetve a vele dolgozó szavazóköri megbízottakhoz.

Elégedett volt a szavazóköri megbízottak munkájával? Megfelelőnek ítélte a szavazóköri megbízottak felkészültségét? Esetleg súlyos visszásságokat tapasztalt? Úgy érzi, nem, vagy nem jól segítették önt abban, hogy szavazatát leadja? Az MVGYOSZ szívesen fogad minden, az április 3-ai eseményekkel kapcsolatos tapasztalatot a weboldala kapcsolat menüpontjában található elérhetőségeken!

Velegi Dorottya
jogi munkatárs

Kapcsolódó hír: Braille szavazási értesítő és könnyített tájékoztató igénylése – közel a határidő