A Magyar Közlöny 104. számában jelent meg a 310/2021. (VI. 7.) kormányrendelet, amely alapján a jogszabályban felsorolt önfoglalkoztató személyek 219.000 forint vissza nem térítendő kompenzációs támogatást kaphatnak.

Azok az önfoglalkoztatók jogosultak vissza nem térítendő kompenzációs támogatásra, akik a korábbi veszélyhelyzeti vállalkozás-támogatási programban nem vehettek részt, nem fizetnek munkavállalóik után szociális hozzájárulási adót és a veszélyhelyzetet követően két hónapig nem szüntetik meg vagy szüneteltetik a vállalkozásukat.

A 310/2021. (VI. 7.) Korm. rendelet alapján az érintett önfoglalkoztatók egyszeri, a garantált bérminimum havi összegének, vagyis 219.000 forintnak megfelelő támogatásra jogosultak akkor, ha a veszélyhelyzetet megelőző hat hónapban a fő bevételük – vagy a bevételüknek legalább 30%-a – az alábbi, a teljesség igénye nélkül felsorolt tevékenységekből származott, amennyiben ezt főtevékenységként gyakorolják:

  • fizikai közérzetet javító szolgáltatási tevékenység (frissítő masszázs, gyógymasszázs, stb., amennyiben rendelkezik a szükséges szakképesítéssel),
  • sport és szabadidős képzési tevékenység,
  • előadó-művészet vagy előadó-művészetet kiegészítő tevékenység,
  • sportegyesületi tevékenység és testedzési szolgáltatás, egyéb sporttevékenység,
  • máshová nem sorolható egyéb személyi szolgáltatás,
  • máshová nem sorolható egyéb oktatás tevékenység,
  • oktatást kiegészítő tevékenység.

Az egyszeri, vissza nem térítendő támogatást a munkaügyi szervként eljáró járási, fővárosi vagy kerületi hivatalnál kell igényelni a veszélyhelyzet lejárta előtt, ami nyolc napon belül határoz a jogosultságról azzal, hogy a pozitív elbírálást követően nyomban intézkedik az összeg folyósításáról is. A folyósított összeg bevételnek minősül. A kompenzációs támogatással kapcsolatos minden iratot a folyósítástól számított tíz évig kell megőrizni.

További információ a munkaügyi szervként eljáró, helyileg illetékes hivatalok elérhetőségein kérhető.

Velegi Dorottya
jogi munkatárs