Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulója alkalmából 23 kortárs magyar író közös munkája eredményeként a mai napon a könyvesboltokba került a Budapest Nagyregény. Ezzel egy időben nálunk is kezdetét vette egy izgalmas projekt: 24 önkéntes felolvasó részvételével készül az egyedülálló irodalmi emlékkönyv hangos változata, amely hamarosan az MVGYOSZ Bodor Tibor Hangoskönyvtárának gyűjteményét gazdagítja.

A Budapest Nagyregény 23 „kerületmeséje” éppen ugyanannyi hazai kortárs írónk munkája, Cserna-Szabó Andrástól kezdve Dragomán Györgyön és Szabó T. Annán át egészen Tóth Krisztináig. Az irodalmárok azonban nem csupán saját élményeikből merítettek: a kezdeményezés támogatója, a Budapest Brand Nonprofit Zrt. tavaly felkérte a városlakókat, küldjék be saját történetüket, családi legendájukat, egy-egy erős emléküket a fővárosról. Ezek a civil szövegek és valós helytörténeti adalékok is inspirálták a szerzőket. Az egyes kerületek irodalmi portréit Tasnádi István szerkesztette laza vonalvezetésű, mégis koherens, izgalmas kísérleti regénnyé, amelynek elektronikus változatát a kiadó a megjelenés előtt volt szíves a Hangoskönyvtár rendelkezésére bocsátani.

A MVGYOSZ Bodor Tibor Hangoskönyvtárának 24 felolvasója vállalkozott a Budapest Nagyregény hangos változatának elkészítésére. Mivel mindegyikük maga választott kerületet, bízhatunk abban, hogy önkénteseink lelki társra találnak az adott fejezetet megszövegező irodalmárban, és a közös kötődés egyéni ízeket csen a felolvasásokba. A hangoskönyv a tervek szerint két hét múlva, 2023. december 1-én debütál az alkalmazásban és a könyvtár online felületén.

Iván Péter