Online díjkiosztó ünnepségen hirdettük ki az MVGYOSZ és a Fény Alapítvány Benedek Elek meseíró pályázatának díjazottait. A látássérült amatőr szerzők által beküldött pályaművek már meghallgathatók az MVGYOSZ Bodor Tibor Hangoskönyvtárában.

 

December 16-án felvirradt a nagy nap: az internet varázserejét segítségül hívva, online díjkiosztó ünnepségen hirdettük ki a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége és a Fény Alapítvány Benedek Elek meseíró pályázatának díjazottait. A három dobogós helyezés mellett két különdíj is gazdára talált.

A Facebookon élőben közvetített díjkiosztó ünnepségen nem csupán bejelentettük a pályázat díjazottait, hanem az MVGYOSZ tevékenységének követői által már jól ismert hangok, azaz Szendy Szilvi és Peller Károly színművészek felolvasásában a közönség is megismerhette a zsűri által legjobbnak ítélt meséket. A két szervezet vezetői, dr. Nagy Sándor és Kornay Tamás köszöntőjükben meséltek a pályázat létrejöttéről, és elismerésüket fejezték ki mind a zsűrinek, mind a pályázóknak.

A harmadik helyezést Németh Tamásné Berta Edina Mese a kis kovászról című írásával érte el, mely most, a járvány időszakában különösen mély mondanivalóval bír. A második Vogt Péter Az almarobogó című írása lett, melyben a szerző izgalmasan ötvözte a klasszikus népmesei elemeket a modern meseirodalom váratlan fordulataival. Az első díjat Gorzó János Bolond Barnabás című csodálatos meséjével nyerte el, melyet talán még maga a nagy mesemondó, Benedek Elek is megirigyelhetne.

A három dobogós helyezett értékes jutalomban részesült. Az első díj a Fény Alapítvány kuratóriuma által felajánlott 100.000 forint volt, a második és harmadik díj pedig az MVGYOSZ segédeszközboltjában felhasználható vásárlási utalvány 50.000, illetve 30.000 forint értékben.

A pályázatra összesen 46 mese érkezett, így joggal hangoztatható az a közhelyszámba menő kijelentés, miszerint a zsűrinek nehéz dolga volt. Nem véletlen, hogy két különdíjat is odaítéltek: egyiket a zsűri, másikat az MVGYOSZ elnöke.

A zsűri különdíjasa Szabó Istvánné lett, aki az elismerést Az utca című nagyon is valóságosnak ható meséjével vívta ki. Az MVGYOSZ elnöki különdíját dr. Nagy Sándor Kun Irén Drága kakaskám című írásának ítélte. A két különdíjas szintén az MVGYOSZ segédeszközboltjában levásárolható, 10.000, illetve 20.000 forint értékű utalványt kapott.

Ezen a pályázaton valójában minden induló nyert, hiszen az MVGYOSZ mindannyiuknak megjelenési lehetőséget biztosított. A Bolond Barnabás és más mesék című, valamennyi beérkezett pályaművet tartalmazó hangos mesegyűjtemény már meghallgatható az MVGYOSZ online hangoskönyvtárában, hamarosan pedig CD-n is kölcsönözhető lesz. A meséket Szendy Szilvi és Peller Károly mellett a Bodor Tibor Kulturális Egyesület önkéntes felolvasóinak tolmácsolásában élvezhetjük. Szívből ajánljuk olvasóinknak ezt a sokszínű mesekönyvet az ünnepekre és a hosszú téli estékre!

És a mesés díjátadó ezzel még nem ért véget. Zárásként dr. Nagy Sándor egy igazi karácsonyi meglepetéssel kedveskedett a hangoskönyvek szerelmeseinek. Az elnök bejelentette, hogy az MVGYOSZ online hangoskönyvtára hamarosan webes változatban is elérhető lesz, így az alkalmazásba már bekerült műveket mostantól számítógépen is meghallgathatják az ezt igénylő látássérült olvasók. A webes hangoskönyvtár 2020. december 20-ától lesz elérhető a hangoskonyvtar.mvgyosz.hu címen. További részleteket az erről szóló cikkünkben olvashatnak.

Aki pedig nem hiszi, hát, járjon utána! Az online díjkiosztó ugyanis bármikor visszanézhető az MVGYOSZ Facebook oldalán, illetve Youtube csatornáján.

Az MVGYOSZ Facebook oldala a http://www.facebook.com/mvgyosz/ címen érhető el. A Youtube-on pedig a következő linken nézhető újra az esemény: https://youtu.be/FDwtp_DWG9I

Németh Orsolya

szakmai vezető