Újabb biztató eredményekről és előrevivő változásokról számolt be az MVGYOSZ vezetősége a szervezet legutóbbi elnökségi ülésén. Ahogy az már lenni szokott, a 2021. szeptember vége és december eleje közötti időszak sem volt eseménytelen.

Jelenleg is zajlik Budapest egyik legnagyobb beruházása, az M3-as metró felújítása. Ehhez kapcsolódóan Németh Orsolya, az MVGYOSZ szakmai vezetője és Babits Bernadett, a szövetségnél november 1-jétől alkalmazásban álló rehabilitációs környezettervező szakmérnök közösen ellenőrizte a vonal dél-pesti szakaszán lévő Ecseri úti és Pöttyös utcai megállókban épített lifteket. Emellett több BKK-projekttel, így a Futárral kapcsolatban is zajlanak egyeztetések. A Futár mobiltelefonos applikációja hamarosan megújul, az MVGYOSZ ezért folyamatosan szorgalmazza, hogy a látássérült utasok számára is egyenlő eséllyel hozzáférhető legyen, segítve az útvonaltervezést és a járatinformációk megszerzését. Az MVGYOSZ emellett javaslatokat is tett a Futár-távirányítók funkcióinak bővítésére.

Az MVGYOSZ továbbra is szorosan együttműködik az Emberi Erőforrások Minisztériumával, amely 2018-ban a székház felújítását, annak tervezési és kivitelezési munkálatait is támogatta. Akkreditált foglalkoztatóként a szövetség 2022-re is pályázott akkreditációs bértámogatásra, ugyancsak az EMMI-nél, így a tervek szerint a jövő évben bővülhet az MVGYOSZ által foglalkoztatott megváltozott munkaképességű munkavállalók létszáma. November és december során új munkatársakkal bővült csapatunk. Az új kollégák között van Babits Bernadett rehabilitációs környezettervező szakmérnök, aki fokozatosan átveszi Németh Orsolya és Erhart Péter akadálymentes környezettel kapcsolatos tanácsadási és ellenőrzési feladatait, a Vakvezetőkutya-kiképző Központban pedig egy új segédkiképző, Szollát Nóra és egy kertész, Rektor László segíti a kutyaképzést és az ahhoz szükséges környezet megteremtését. Folyamatosan gyűjtünk támogatást a vakvezetőkutyák képzéséhez. Az év utolsó direkt marketing kampányában 2022-es vakvezetőkutyás naptárakkal ajándékoztuk meg adományozóinkat, melyekben kiképzés alatt lévő kutyáink láthatók Budapest legismertebb turisztikai helyszínein. A pénzbeli támogatáson túl vakvezetőkutya-kiképző munkatársaink folyamatosan koordinálják a kölyöknevelési programot is, melynek során keresik a kapcsolatot olyan családokkal, amelyekhez a kölykök kihelyezhetők nevelésre, amíg elérik a vakvezető-képzés elkezdéséhez szükséges egy-másfél éves életkort.

Az MVGYOSZ vezetősége az elmúlt három hónapban is végzett ellenőrzéseket a tagegyesületeknél a 2020-as költségvetési támogatás felhasználásával kapcsolatban. Mint arról az elnökség 2021. december 2-ai ülésén Németh Orsolya szakmai vezető beszámolt, az elmúlt két hónapban összesen 12 helyen került sor ellenőrzésre. A tagegyesületek többségénél feltárt apróbb hibákat leszámítva összességében nyilvánvaló fejlődés figyelhető meg a szervezetek által végzett érdekképviseleti tevékenységek és szolgáltatások szakmai minőségével és azok dokumentálásával kapcsolatban. Az utolsó ellenőrzésre december 8-án került sor Miskolcon.

Az MVGYOSZ elnöksége meghosszabbította a szövetség balatonboglári üdülőjének üzemeltetésével kapcsolatos szolgáltatási szerződést a 2022. évre, biztosítva ezzel a tagság és családjaik, kísérőik gondtalan pihenését a látássérült vendégek által akadálymentesen használható partszakasszal rendelkező létesítményben.

A szövetség számára kiemelt fontossággal bír a Hermina út 47. szám alatti székház, az egykor gróf Sipeki-Balás Béla villájaként ismert szecessziós műemléképület felújítása és egy hozzá tartozó, szolgáltatóházként üzemelő melléképület építése. A melléképület már szerkezetkész – számolt be a beruházás pillanatnyi állásáról dr. Nagyné Berke Mónika szolgáltatásvezető. Mint elmondta, munkatársaival a kezdetektől folyamatos kapcsolatban vannak a kivitelező ÉPKAR Zrt. szakembereivel annak érdekében, hogy a felújított műemlékből és a teljesen új hátsó épületből álló komplexum valóban minden tekintetben kiszolgálja a látás- és nem egy esetben mozgássérült, vagy legalábbis mozgásukban korlátozott embereket. A szövetség vak munkatársai a tervezés során tapintható makettek segítségével ismerkedtek meg a megújuló székház tervrajzaival, így előre könnyen meghatározhatták az egyes szolgáltatások helyét – egészítette ki a szolgáltatásvezető. A felújítással várhatóan 2022 végére készülnek el. A munkálatokról rendszeresen beszámolunk majd a Vakok Világa folyóiratban és a Hobby Rádióban a Net-média Alapítvány Esélyegyenlőségi magazin című műsorában.

Örömteli esemény, hogy 2022-től teljesen megújul az MVGYOSZ Vakok Világa című folyóirata. A lap az átalakuló tartalom mellett ép látású emberek számára is tetszetős designnal jelenik meg 2022 márciusától, a korábbi, havi kiadással ellentétben negyedévente. A szerkesztőségi csapathoz új munkatársak is csatlakoztak: Hegedűs Katalin művelődésszervező, kommunikációs szakember, a szövetség kommunikációs munkatársa szerkesztői, míg Fekete Zoltán kommunikációs szakember főszerkesztői feladatot lát el a lapnál.

Ruzsa Viktor
kommunikációs referens