A Magyar Kormány vissza nem térítendő támogatásának köszönhetően csaknem 3,5 milliárd forintból újult meg a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) Hermina úti székháza. A Lechner Ödön által tervezett, műemléki védettséget élvező Sipeki-villa korhű felújítása valósult meg, a villaépület mellett egy új, többfunkciós szolgáltatóház is felépült. A megújult épületegyüttest 2024. február 20-án ünnepélyes székházavató ünnepség keretében adták át a látássérült embereknek.

A szövetség irodahelyiségein túl a felújított villaépületben kapott helyet a Hangos- és Braille-könyvtár, valamint megújult a kisebb közösségi eseményeknek helyet biztosító Sipeki-terem is. Az 1970-es években felhúzott, de időközben elavult toldaléképület le lett bontva, és helyette egy új, 650 négyzetméteres multifunkciós szolgáltatóház épült, amely egy 299 fős, flexibilisen alakítható konferenciateremnek, a segédeszközboltnak, a szerviznek, a tankönyvadaptálásnak, a Braille-nyomdának és az ügyfélszolgálatnak is otthont ad.

A megnyitón dr. Áder János korábbi köztársasági elnök, az MVGYOSZ centenáriumi ünnepségsorozatának fővédnöke, dr. Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki biztos és dr. Nagy Sándor, az MVGYOSZ elnöke köszöntötte a résztvevőket.

Áder János szerint a formálás itt, a Hermina úton az elmúlt esztendőkben igazi átalakítást jelentett. „Falakat bontani, utakat egyenesíteni, jeleket tenni. Kihangosítani, feliratozni, kapaszkodókat és rámpákat rakni. Olyanná alakítani közös világunk fizikai valóságát, hogy bárkinek hozzáférhető, elérhető, felesleges akadályoktól mentes legyen.” A korábbi köztársasági elnök úgy fogalmazott, hiába volt szép a lassan 120 éves villa, és hiába volt rút az 50 éve hozzáépített szocialista kocka, már mindkettő jó ideje formálásra szorult. Annak, ami szép: meg kellett újulnia. Annak, ami nem állta ki az idő próbáját: mennie kellett, és átadnia a helyét valami sokkal jobbnak. Áder János úgy vélte, mindkettőre azért volt szükség, hogy a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének székháza ne csak szép és barátságos, de célszerűbb és használhatóbb is legyen.

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki főtanácsadó emlékeztetett arra, hogy a kormány és az MVGYOSZ között stratégiai együttműködés áll fenn, a közös eredmények támogatják és elősegítik a fogyatékossággal élő emberek beilleszkedését és fejlődését. 2010 óta háromszorosára nőtt a költségvetésük, az elmúlt időszakban évről évre 10%-kal nőtt a fogyatékosságügyi szervezetek állami támogatása, 2024-ben 61,5 milliárd forint áll rendelkezésre rehabilitációs célú foglalkoztatásra, valamint megtörtént a Braille-nyomtatók és Braille-kijelzők áfájának 27-ről 5 százalékra csökkentése is. Megemlítette, hogy vasárnap az Élelmiszermentő Központtal húsvéti adománygyűjtés indult, a cégek felajánlásai a MVGYOSZ közvetítésével jutnak majd el a látássérült emberekhez.

Dr. Nagy Sándor köszönetet mondott Magyarország Kormányának a felújításhoz szükséges forrás biztosításáért, majd kiemelte, hogy a támogatásnak köszönhetően egy olyan komplex épületegyüttes jött létre a Hermina úton, ahol az MVGYOSZ újra méltó körülmények között biztosíthatja a hiánypótló, önálló életvitelt segítő szolgáltatásait a vak és gyengénlátó személyeknek. Az MVGYOSZ közhasznú szolgáltatásait – mondta az elnök – a nagyjából 10.000 egyesületi tag mellett mintegy 80.000 magyar látássérült ember veheti igénybe.

A 2021-2023 között megvalósult székházfelújításnak köszönhetően az MVGYOSZ nemcsak a szervezet szakmai szolgáltatásait bővítheti, hanem újra otthont adhat a látássérült emberek közösségi eseményeinek, valamint tudásmegosztó hazai és nemzetközi tanácskozásoknak.

MVGYOSZ