Megrendülve fogadtuk a hírt, hogy Görgényi Miklós, az MVGYOSZ aktív tagja, a Braille-kultúra egyik legelkötelezettebb hazai szószólója, nyolcvanöt éves korában elhunyt. Búcsúztatása 2021. február 6-án Pécsett, temetése február 16-án Budapesten lesz.

 

Görgényi Miklós 1935-ben született Miskolcon. 1951-től haláláig tagja volt a Vakok Szövetsége Baranya Megyei Szervezetének, majd 2005-től az ebből alakult Vakok és Gyengénlátók Baranya Megyei Egyesületének. Évtizedeken át elnökségi tagként aktívan segítette a Baranya megyei látássérültek szervezetének munkáját, emellett országos küldöttként képviselte a megyében élő vak és gyengénlátó embereket.

Munkásságának középpontjában a Braille-kultúra ápolása állt. A magyar pontírást oktató tankönyvek közül több is fűződik a nevéhez, de számos angol nyelvű Braille-írásos nyelvkönyv és egyéb mű létrejöttében is közreműködött. Önkéntes munkában számos látássérült társát ismertette meg a pontírással, illetve hat éven keresztül oktatott angol nyelvet a Baranya megyei egyesületnél. A Braille-írás elkötelezett híveként azonban nem volt ellene a technológia fejlődésével járó újításoknak, a számítógép és az internet adta új lehetőségek kihasználásával tovább bővítette tudását, és részt vett a magyar látássérült emberek virtuális közösségének életében is.

Magasszintű nyelvtudása lehetővé tette, hogy széleskörű tájékozottságot szerezzen a Braille-írás történetéről és használatáról, ezt a tudását pedig végtelen szerénységgel és szórakoztató előadói stílusban osztotta meg látássérült és ép látású hallgatóságával egyaránt. A Louis Braille születésének kétszázadik évfordulója tiszteletére az ország több pontján megtartott előadásának leirata itt olvasható:

http://www.irodalmisarok.eu/?page=page&name=A_Pontiras_Tortenete

Aktív éveiben több Baranya megyei iskolában tartott szemléletformáló előadásokat a vak és gyengénlátó emberek életéről és mindennapos nehézségeiről. Nem egy oktatási intézményben tanulók generációi az ő személyén keresztül ismerték meg a látássérült emberek életének mindennapos kihívásait.

Több évtizedes munkásságának elismeréseként, a Vakok és Gyengénlátók Baranya Megyei Egyesületének felterjesztése alapján, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének elnöksége 2011-ben Braille-emlékéremmel tüntette ki.

Görgényi Miklós nyolcvanöt éves korában, 2021. január 17-én hunyt el. Búcsúztatása Pécsett, a gyárvárosi templomban, szentmise keretében 2021. február 6-án délelőtt 10 órakor, temetése gyászmisével a Magyar Szentek Plébániatemplom urnatemetőjében (Budapest, XI. kerület, Magyar tudósok körútja 1. – Petőfi híd budai hídfőjénél) 2021. február 16-án 14 órakor lesz.

A család kéri, hogy a szertartásra virágot ne vigyenek, helyette imáikkal segítsék Miklósnak a mennyei Atyához való hazajutását.

Görgényi Miklóssal a magyar látássérült emberek ügyének jeles képviselője távozott közülünk. Emlékét kegyelettel megőrizzük.

Németh Orsolya

szakmai vezető