Az előadás a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretén belül, a Magyar Nemzeti Múzeum és a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége közös szervezésében valósul meg. A programot Straub Péter látássérült régész tartja. Az előadás során a látássérült érdeklődők megismerkedhetnek a hunokhoz és a honfoglaló magyarsághoz hasonlóan rettegett lovasnomád nép, az avarok a történetével, amely mintegy két és fél évszázadig uralta a Kárpát-medencét.

Több tudománynépszerűsítő irodalom ugyan elérhető történetükről és régészeti hagyatékukról, de ez az ismeretterjesztő előadás különleges és egyedi annyiban, hogy a legújabb régészeti adatok és szakmai információk alapján nyújt bepillantást e nép mindennapjaiba. Az ázsiai eredetű avarság lószerszámzatának jellegzetes darabjainak hiteles másolatai éppúgy kézbe vehetőek, mint a női és a férfi viselet egyes, maradandó anyagból készült elemei, vagy többek között az utóbbiak hírhedt fegyverei, melyekről a hallgatók részletes ismereteket kapnak. Igazi különlegességet jelent, hogy a kora középkor egyik legnagyobb kincslelete, az avar kagán kincstárát gazdagító nagyszentmiklósi aranykincs több különlegesen szép edénye is bemutatásra kerül.

Avar kori lófej365x242

Időpont: 2023.10. 27. 10:00 óra, túljelentkezés esetén további időpont: 13:00 óra
Helyszín: Magyar Nemzeti Múzeum, 1088 Budapest, Múzeum krt. 14-16.

Az esemény sajtónyilvános esemény. A program ideje alatt kép- és videófelvételek készülnek, melyek közösségi oldalakon is megjelenhetnek.

A programon való részvétel regisztrációhoz kötött.

Jelentkezni az info@mvgyosz.hu e-mail címen vagy a 06(1) 384-8440-es telefonszámon lehet 2023. október 22-én éjfélig.

A kapcsolódó kép forrása: Bende Lívia 2017.

A kép címe: Pitvaros-Víztározó 51. sír. A kantár rekonstrukciója.

A kép leírása: A képen egy aranyozott, préselt lemezekkel díszített, felkantározott lófej rekonstrukciója látható a Pitvaros-Víztározó 51. számú férfi és lova temetkezéséből. A rajzon a kantár több elemből áll, a legérdekesebbek: díszesen kidolgozott falera, a kantárdíszek, a csótár, az orrdíszek, csörgők és a zabla. Minden tag egyedi kidolgozású, unikális darab.