A kikelet érkezését nemcsak a rügyező fák, a tavaszillat és az egyre hangosabb madárcsicsergés jelzi, hanem az is, hogy a látássérült emberek pihenőparkja, a felújított Vakok Kertje kinyitja kapuit. Az idei évtől kezdve a kert működtetését a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége veszi át a Városliget Zrt.-vel 2023 februárjában kötött együttműködés eredményeként.

A Vakok Kertje Zuglóban, a Városligetben, az Ajtósi Dürer sor és a Hermina út kereszteződéséhez eső csücskében található. A nagyjából 1 hektár alapterületű, körbekerített parkrész az 1970-es évek óta szolgálja a látássérült emberek nyugodt, gondtalan kikapcsolódását. A Városliget rekonstrukciójának első üteme során 2018-ban a Vakok Kertje is teljesen megújult, amit számos szakmai egyeztetés előzött meg a használókat képviselő szervezetekkel.

Mivel a kert kifejezetten látássérült személyek számára készült, oda az léphet be, aki igazolni tudja látássérültségét. Emellett bemehetnek és használhatják a kert szolgáltatásait a vak vagy gyengénlátó személy kísérői, illetve a vakvezetőkutyák is, bár a Vakok Kertje természetesen nem helyettesíti a közelben található kutyafuttatót.

A Városliget Zrt. és az MVGYOSZ között az elmúlt években partneri viszony alakult ki, így a Zrt. vezetése is támogatta a szövetség kezdeményezését, hogy a Vakok Kertje működtetése kerüljön át a látássérült emberek országos szervezetéhez, az MVGYOSZ-hez.

A felújított létesítmény sokféle szabadidős tevékenységet kínál az érdeklődőknek. Az MVGYOSZ célja, hogy a park még több kikapcsolódási lehetőséget tartogasson a látogatók számára. Az idei szezonban már két darab tandembicikli is a látássérült érdeklődők és látó kísérőik rendelkezésére áll. Továbbá a terveink között szerepel a pingpongasztal felújítása, új ütők, labdák beszerzése, valamint tapintható társasjátékok rendszeresítése.

A kert nyugati oldalán továbbra is várja a gyerekeket az akadálymentes játszótér, amelyen egy színes libikóka, egy homokozó és egy többszemélyes fészekhinta is megtalálható. Ezen felül lehetőség van a kert nyugati részében lengőtekézni és pingpongozni.

A karbantartási munkálatok zavartalan elvégzése miatt a kert hétfői napokon zárva tart. Április 11-től 12–20 óra között használhatják a kertet a látássérült pihenni vágyók és kísérőik. A Vakok Kertje 2023. november 1-jével az előző évekhez hasonlóan bezár a téli időszakra.

A látássérült emberek szervezetei az MVGYOSZ-nél igényelhető beléptetőkártyával továbbra is bármikor szabadon használhatják a Vakok Kertjét.

A kert minden látogatójának kellemes pihenést és tartalmas kikapcsolódást kívánunk!

Dr. Nagyné Berke Mónika
szolgáltatásvezető