A kormány évente több száz szervezetnek biztosít bértámogatást több tízezer megváltozott munkaképességű munkavállaló foglalkoztatásához. Ezen munkáltatók közé tartozik az MVGYOSZ és több tagegyesülete is, melyek 2021-ben növekvő humán kapacitással gazdálkodhatnak.

 

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége és tagegyesületei az elmúlt másfél évtizedben, a szervezeti átalakulás óta, folyamatosan növekvő számú látássérült és más megváltozott munkaképességű munkavállalónak biztosítanak munkalehetőséget és megélhetést. Ennek forrása többek között az ún. akkreditált, azaz rehabilitációs foglalkoztatást végző szervezetek által évről évre megpályázható bértámogatás, mely összeg azonban jellemzően csak a bérköltségek egy részének finanszírozására elegendő.

Örömmel számolunk be arról, hogy a szövetség eredményes lobbitevékenységének, illetve az MVGYOSZ és a tagegyesületek által benyújtott magas színvonalú pályázati anyagoknak köszönhetően 2021-ben mind az országos szervezet, mind annak tagegyesületei a korábbinál több megváltozott munkaképességű és fogyatékossággal élő munkavállaló foglalkoztatásához nyertek el támogatást.

Az MVGYOSZ 2020-ban 26 fő megváltozott munkaképességű munkavállaló foglalkoztatásához kapott támogatást, ez 2021-ben tíz fővel emelkedett. A szövetség 21 tagegyesülete közül 14 rendelkezik a bértámogatások lehívásához szükséges rehabilitációs akkreditációs tanúsítvánnyal, további néhány egyesületnél ennek ügyintézése folyamatban van. Az akkreditációval már rendelkező, így pályázásra jogosult tagegyesületek 2020-ban összesen 173 fő foglalkoztatásához vettek igénybe bértámogatást, ami 2021-re 38 fővel emelkedett. Így az MVGYOSZ és tagegyesületei 2021-ben összesen 247 fő megváltozott munkaképességű személyt foglalkoztathatnak rehabilitációs bértámogatással. Azonban ennél is több fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű személy dolgozik ezeknél a szervezeteknél, ugyanis a munkavállalók egy részének bérét a központi költségvetésből kapott célzott támogatásból, illetve egyéb pályázati forrásokból vagy adományokból finanszírozzák.

Megváltozott munkaképességű és fogyatékossággal élő munkatársaink számos szakmában és munkakörben biztosítják az érdekképviselet és a szolgáltatások fejlesztését és folyamatos működését, miközben kiteljesedhetnek saját szakmájukban vagy itt választhatnak új hivatást. A teljesség igénye nélkül ezen munkavállalók látnak el többek között ügyfélszolgálati, adminisztratív, rendezvényszervezési, közösségépítési és kommunikációs feladatokat, illetve biztosítanak elemi és foglalkozási rehabilitációs szolgáltatásokat, digitális kompetenciafejlesztő foglalkozásokat, gyógymasszázs szolgáltatást, szemléletformáló programokat, Braille- és hangoskönyvek készítését és ellenőrzését, jogi segítségnyújtást és érdekképviseleti tevékenységet, akadálymentesítési tanácsadást, készítenek Braille-írásos anyagokat, kézműves termékeket, stb. A szövetség és tagegyesületei tehát valódi értékteremtő munkát és szakmai megbecsülést, nem ritkán továbbtanulási és előrelépési lehetőséget is biztosítanak ezen célcsoport számára, akiket sorstársaik és a szervezetek partnerei is hiteles szakembereknek fogadnak el.

Ezúton is köszönjük a kormány kiemelt támogatását, és kívánunk munkatársainknak és partnereinknek eredményekben gazdag, boldog új évet!

Németh Orsolya

szakmai vezető