Az MVGYOSZ akadálymentesítéssel foglalkozó munkacsoportja a Terézvárosi Önkormányzat munkatársával 2023. augusztus 24-én elsőkörös online egyeztetést tartott a Városligeti fasoron kialakításra kerülő tanösvényről.

A VI. kerületi önkormányzat a lakosság kérésének eleget téve tíz új padot szerelt fel a Városligeti fasor sétányára. A tervek szerint ezeken a padokon QR-kódokat helyeznének el, melyek a hivatal honlapjára mutatnak, és a környékben lévő nevezetes épületekről nyújtanak majd érdekes és hasznos információkat.

Az MVGYOSZ munkatársai a mostani projekt kapcsán is felhívták a figyelmet az infokommunikációs akadálymentesítés fontosságára, az ezzel kapcsolatos WCAG 2.2 technikai útmutató betartására, valamint a honlap helyes kialakítására. Azaz arra, hogy a honlap a látássérült emberek számára képernyőolvasó és képernyőnagyító szoftverekkel is egyaránt használható legyen.

A megbeszélésen elhangzott továbbá, hogy a jelenleg hatályos szabvány értelmében a padokon szükséges elhelyezni a síkírásos számozással megegyező domború és Braille-feliratot is a QR-kódok mellé.

A megbeszélés végén az MVGYOSZ felajánlotta szakmai segítségét a helyes és mindenki számára használható tanösvény kialakítása, valamint az elkészült projekt bevezetés előtti teszteléséhez.

Benedek Zoltán
akadálymentesítési referens