A vak és gyengénlátó emberek társadalmi részvételének erősítése megköveteli, hogy az érdekképviselet a felnövekvő generációkra különös figyelmet fordítson. A társadalmi integráció első fontos színtere a nevelés-oktatás intézményrendszere, ezért a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) a fehérbot nemzetközi napján 2019-ben a látássérült diákok köz- és felsőoktatásban való egyenlő esélyű részvételére irányítja a szakma és a sajtó figyelmét.

Az október 15-én világszerte ünnepelt fehérbot nemzetközi napját egy nappal megelőzően az MVGYOSZ székházában tartott sajtónyilvános eseményen Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár és dr. Nagy Sándor MVGYOSZ elnök köszöntő beszédét követően Maruzsa Zoltán, az EMMI köznevelésért felelős államtitkára, Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke és Botárné Barcza Éva, az Oktatási Hivatal osztályvezetője szólt az integrált oktatásban részt vevő látássérült gyermekek és fiatalok lehetőségeiről. Dr. Csocsán Emmy A jövő kilátásai című, az MVGYOSZ látássérült diákokat segítő programját mutatta be, melynek fő célkitűzése az integráló oktatási intézmények jó gyakorlatainak összegyűjtése és terjesztése. Ebben segít a program weboldala, mely most debütált a szakma, a diákok és a szülők előtt (jovokilatasai.mvgyosz.hu).

A honlapon folyamatosan közzétett jó gyakorlatok egyaránt vonatkoznak a tanórai szemléltetésre, a testnevelés, matematika, természettudományos és idegennyelvi tananyagok átadását segítő speciális eszközökre és módszerekre, valamint a látássérült tanulók iskolai közösségi életbe történő inklúziójára. Az eseményhez a vak és gyengénlátó diákok oktatását segítő különleges eszközöket bemutató kiállítás is kapcsolódott, melynek célja tippeket adni diákoknak, szülőknek, pedagógusoknak és döntéshozóknak egy befogadóbb oktatási környezet megteremtéséhez. A kiállított eszközöket Rozsmann Éva, a Vakok Általános Iskolája Egységes Módszertani Intézményének gyógypedagógusa mutatta be.

Angyal Gábor, az MVGYOSZ szakmai vezetője két pályázat eredményét hirdette ki. A jövő kilátásai projekt piktogramjának elkészítésére az ép látású diákok számára meghirdetett pályázat nyertese Koppányi Noémi. A projekt keretében látássérült középiskolás diákokat is támogat az MVGYOSZ hordozható számítógépek adományozásával tanulmányaik sikeres folytatása érdekében. A 3,5 millió forint értékű támogatást 15 látássérült diák nyerte el, akik a rendezvényt követően vehették át a laptopokat.

Az MVGYOSZ hagyományaihoz híven azon személyek kitüntetése sem maradt el, akik az elmúlt években a látássérült emberek társadalmi integrációját kiemelkedő munkájukkal támogatták. A 2019-es év kitüntetettjei: Fügedi Péter látássérült sportoló és közösségszervező, Tomor Tibor informatikus, valamint Roska Botond neurobiológus.

Budapest, 2019. október 14.

Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége