A magyar adózóknak lassan 27 éve van lehetőségük arra, hogy szabadon rendelkezzenek a személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékának felhasználásáról. A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége is jogosult az 1 százalékok gyűjtésére és felhasználására. Cikkünkben 13 plusz egy indokkal szolgálunk arra, hogy miért az MVGYOSZ-nek ajánlja fel az adója 1 %-át.

1. A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége nagy múltú szervezet, 105 éve szolgálja a látássérült embereket. Szolgáltatásait folyamatosan a kor igényeinek megfelelően fejleszti.

2. Az MVGYOSZ-nek 21 tagszervezete van, az adózók személyi jövedelemadójának 1%-át nemcsak a központi szervezet használja fel, az összeg 60%-a tagegyesületek szolgáltatásait támogatja az ország teljes területén.

3. A szervezet minden évben közzéteszi, hogy a magyar adózók milyen összeggel támogatták a szövetséget, és azt is, hogy azt milyen célokra használta fel.

4. A szövetség 45 éve képez vakvezetőkutyákat a csepeli kiképző központban, melynek eredményeként évente 10-12 látássérült ember juthat vakvezetőkutyához. Egy kutya kiképzése közel 4 millió forintba kerül. A központ tenyésztéssel, kölyökneveléssel, kiképzéssel és utógondozással is foglalkozik.

5. Egyedülálló Braille-könyvtárat és hangoskönyvtárat tartunk fent. Napjainkra már több mint 1211 tapintható mű 10.404 kötete áll a látássérült olvasók rendelkezésére.
Az egyre népszerűbb applikációban, az MVGYOSZ Hangoskönyvtára alkalmazásban pedig már több mint 6300 művet érhetnek el az olvasók online. A könyvtári szolgáltatás mindazoknak ingyenes, akik érvényes tagsági jogviszonnyal rendelkeznek a 21 tagegyesület valamelyikében.

6. Az MVGYOSZ 1982 óta foglalkozik a látássérült diákok számára a tankönyvek adaptálásával. Harmadik éve, hogy nemcsak a középiskolai, hanem az általános iskolai tankönyveket is a szövetség adaptálja a látássérült tanulók számára. Az elmúlt évben 96 iskola részére 1492 adaptált tankönyvet készítettünk digitális, Braille vagy nagyított síkírású verzióban.

7. A Távszem szolgáltatás keretében a látássérült emberek az év minden napján, a nap 24 órájában kérhetnek látó segítséget az okostelefonjuk kamerájának segítségével. A felkészült Távszem operátorok havi szinten 1200-1300 alkalommal segítik a vak és gyengénlátó felhasználókat az élet legkülönbözőbb területein.

8. AZ MVGYOSZ segédeszköz boltot tart fent és segédeszközszerviz szolgáltatást biztosít. A speciális eszközöket forgalmazó boltban több száz fajta, a látássérült emberek mindennapjait, a közlekedést, a háztartásvezetést, vagy a szabadidő hasznos eltöltését segítő termék vásárolható meg kedvező áron. A nagyértékű eszközök szakszerű és gördülékeny javítása érdekében az MVGYOSZ segédeszközszerviz szolgáltatást is nyújt látássérült személyek részére rendkívül kedvezményes díj ellenében.

9. A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége 2022. szeptember 1-jétől az MVGYOSZ segédeszközboltjában kapható fehérbotok mindenkori árából 75%-ot finanszíroz évente egy alkalommal, így a látássérült emberek negyedáron juthatnak fehérbothoz, ami elengedhetetlen a biztonságos közlekedésükhöz.

10. Az egyenlő esélyű hozzáférés biztosítása érdekében az MVGYOSZ akadálymentesítési tanácsadás szolgáltatást biztosít. A vak és gyengénlátó emberek szempontjából az akadálymentesség elsősorban az önálló információszerzés biztosítottságát, valamint az ezáltal megvalósuló minél önállóbb életvitelt jelenti. Az egyenlő esélyű hozzáférést a vak emberek esetében számos eszköz szolgálja. Ezek közé tartoznak a taktilis burkolati jelzések, a Braille-írásos táblák és dokumentumok, a tapintható köztéri makettek, a hangjelzést adó közlekedési lámpák, a képernyőolvasó szoftverek és az azokkal is használható honlapok, az okostelefonos alkalmazások, a megfelelő megvilágítás és kontrasztosság.

11. A nagy múltú szervezet a személyes részvétellel zajló események mellett az online tér adta lehetőségeket is felhasználja az érdekképviseleti munka kiterjesztésére, a tájékoztatásra, a mindennapi kapcsolattartásra, valamint a közösségépítésre.

12. Az MVGYOSZ a jogi nehézségek leküzdése érdekében jogi tanácsadást nyújt a látássérült magánszemélyek számára. A szolgáltatás ingyenes és az ország teljes területéről igénybe vehető.

13. A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége évtizedek óta kedvezményes üdülési lehetőséget biztosít az érdekképviseleti szervezet látássérült tagjainak, kísérőiknek és családtagjaiknak a Balatonbogláron lévő üdülőjében.

+ 1
Rádióműsorral, önálló informatikai rovattal és Facebook-csoporttal segíti a szervezet a látássérült felhasználók digitális kompetenciáinak fejlesztését.

Amennyiben az MVGYOSZ-t választja, akkor az Ön által idén felajánlott SZJA 1%-ból egy vak ember fehérbothoz, beszélő karórához, vagy egy új hangoskönyvhöz, egy gyengénlátó személy magyar nyelvű nagybetűs számítógépes billentyűzethez, egy vakvezetőkutya egy havi élelemhez, gazdája egy új vezetőhámhoz és sok más, a látás hiányát áthidaló és a mindennapi életet segítő eszközhöz juthat.

Kérjük, hogy idei adóbevallásának benyújtásakor Ön is adjon 1 százalék esélyt az MVGYOSZ szolgáltatásainak működtetésére, fejlesztésére.

Ne felejtse el kitölteni az 1%-ról rendelkező nyilatkozatot, melyen a kiválasztott társadalmi szervezet nevét és adószámát kell megadni. Ha minket választ, kérjük, ezt az adószámot írja be: 19002464-2-42

Támogatását köszönjük!

Hegedűs Katalin
kommunikációs munkatárs