Hol található a Vakok kertje?

Zuglóban, a Városligetnek az Ajtósi Dűrer sor és a Hermina út kereszteződéséhez eső csücskében található, nagyjából 1 hektáros lekerített parkrész a Vakok Kertje.

kép: Vakok kertje tapintható kicsinyített kő makettje.

A Vakok Kertjének létrejöttét többféle okkal magyarázzák. Egyesek szerint a Vakok Szövetsége székházához történt hozzáépítést követően a látássérültek hiányolták az ott addig jelentős társasági életnek helyet adó kertrészt, mások szerint viszont a több látássérültekkel foglalkozó intézmény (Vakok Iskolája, Vakok Intézete, Vakok Szövetsége) közelsége indokolta egy biztonságos pihenőkert létrehozását a vak és gyengénlátó emberek számára. Tény, hogy a kertet 1972-ben, az MVGYOSZ székházához épített új épületrész átadásával szinte egyidőben nyitották meg.

A Vakok Kertjét Csorba Veronika, a Főkert fiatal tájépítésze tervezte, amihez mindössze három nyugat-európai minta állt rendelkezésére, így a Vakok Kertje elsősorban az igénybevevők és a tervező elképzelései alapján valósult meg. Az akkori elgondolások időtállóságát bizonyítja, hogy az 1998-as felújítás és a 2018-as teljes rekonstrukció során sem változott meg jelentősen a kert koncepciója és elrendezése.

Mit nyújt a kert a látássérült látogatóknak?

A Vakok Kertje közel öt évtizede biztosít nyugodt és biztonságos pihenési lehetőséget a szabad levegőn olvasni, sétálni, beszélgetni, mozogni vagy szórakozni vágyó látássérült embereknek. A kert területén pihenőpadok, különböző burkolattal készült sétautak, magasított növényágyások és szabadtéri játékok találhatók. A létesítmény otthont ad szabadidős programoknak, szórakoztató eseményeknek, melyeket jellemzően a látássérültek szervezetei, közösségei szerveznek. A látássérült szülők biztonságban tudhatják gyermeküket a kertben található játszótéren, az érdeklődők megismerkedhetnek a magasított növényágyásokba ültetett különleges illatú és / vagy tapintású növényekkel, a játékos kedvűek használhatják a lengőtekét vagy a speciálisan vakoknak adaptált pingpong-játékhoz szükséges asztalt. A tájékozódást a különféle járófelületek mellett a szökőkút és a díszmedence vízjátéka és egy tapintható makett is segíti. A kertben található házban vizesblokk és közösségi helyiség áll rendelkezésre.

Nyitva tartás

 

A kert működtetését a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége vette át 2023-tól, a Városliget Zrt.-vel kötött együttműködés eredményeként.

Mivel a kert kifejezetten látássérült személyek számára készült, oda az léphet be, aki igazolni tudja látássérültségét. Emellett bemehetnek és használhatják a kert szolgáltatásait a vak vagy gyengénlátó személy kísérői, illetve a vakvezetőkutyák is, bár a Vakok Kertje természetesen nem helyettesíti a közelben található kutyafuttatót.

Ha rendezvényre szeretné igénybe venni a parkrészt, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot.

A kert április 11-től október 15-ig látogatható hétfő kivételével minden nap 12:00 és 20:00 között.

A Vakok Kertje házirendje az ide kattintva tölthető le