Ha valakinek nincs személyes kapcsolata látássérült emberekkel, nehezen tudja elképzelni, hogy hogyan él a mindennapokban egy vak vagy gyengénlátó személy: hogyan vezeti a háztartást, hogyan közlekedik, mit és hol tanul, milyen munkakörben dolgozik, hova jár szórakozni, sportol- vagy kézműveskedik-e, hogyan olvas, használja-e a számítógépet és a közösségi médiát, hogyan teremt kapcsolatokat, hogyan nevel gyereket, stb. Márpedig ezek az információk és tapasztalatok, a tény megértése, hogy fogyatékossággal vagy anélkül ugyanolyan emberek vagyunk, közelebb visz bennünket a látássérült emberek társadalmi befogadásához, esélyegyenlőségük biztosításához.

Az MVGYOSZ által megvalósított szemléletformáló programok olyan élményeket, tapasztalásokat kínálnak, melyek által a résztvevők átérezhetik a vak és gyengénlátó emberek kiszolgáltatottságát, miközben megtudhatják, hogy hogyan képesek az élet különböző területein önállóan cselekedni, a kiszolgáltatottságukat csökkenteni, megszűntetni.

kép: Szemléletformálás iskolások részére dr. Nagy Sándor és dr. Nagyné Berke Mónika
kép:Braille-dobókocka, braille-kulcs írásos fa kulcstartó
kép:Látó személy, szemén szemkötővel közösen old meg egy feladatot az MVGYOSZ munkatársával

A program célcsoportja

Az MVGYOSZ szemléletformáló programjai számos célcsoport részére garantálnak új élményeket, információkat, a mindennapokban hasznosítható tapasztalatokat és tartalmas időtöltést. A résztvevők korcsoportjától, számától, a rendelkezésre álló időtől és a helyszíntől függően, ezekhez alkalmazkodva tervezik és valósítják meg a programot a látássérült és ép látású szakemberek és tapasztalati szakértők.

Korcsoport szerint:

  • 3-6 éves korig (óvodásoknak)
  • 7-11 éves korig (alsó tagozatos iskolásoknak)
  • 12-18 éves korig (felső tagozatos- és középiskolásoknak
  • 19-99 éves korig (felnőtteknek)
  • vegyes korcsoport

Megvalósítási helyszínek: Elsősorban budapest főváros területén, beltérben és kültéren, az MVGYOSZ telephelyein, vagy külső helyszíneken.

A szolgáltatás díja

A szolgáltatás igénybevétele többnyire ingyenes.
Egyedi megállapodás alapján (tréning jellegű, vagy Budapest főváros közigazgatási határán kívül eső helyszíneken megtartandó programok esetében) a szolgáltatás egyedi árajánlat alapján, díjfizetési kötelezettség mellett, szolgáltatási szerződés kötése alapján történik.

Néhány rendezvény, ahol az MVGYOSZ szemléletformáló programot tartott


Kapcsolatfelvétel

Amennyiben érzékenyítő, szemléletformáló programot szeretne rendelni, illetve további kérdés esetén kérjük, az alábbi űrlap kitöltésével írjon nekünk: