Mit is jelent?

Az akadálymentesítés kifejezést hallva a lesüllyesztett járdaszegélyek, a rámpák és a liftek jutnak eszünkbe. Pedig az akadálymentes környezet egy ennél sokkal összetettebb rendszer, mely nem csupán a fizikai akadályok leküzdését teszi lehetővé, hanem az információk megszerzését, ezáltal pedig a szolgáltatások igénybevételét, vagyis a teljes társadalmi részvételt. Ezért is beszélünk egyre gyakrabban egyenlő esélyű hozzáférésről az akadálymentesítés helyett.

A mindenki számára hozzáférhető környezetben úgy valósul meg a fogyatékos személyek önálló jelenléte és társadalmi részvétele, hogy az másoknak sem jelent kényelmetlenséget. Az akadálymentes környezet nem csak önállóan használható, hanem biztonságos és kényelmes is, mindenkinek.

Akadálymentesítés a látássérültek számára

A vak és gyengénlátó emberek szempontjából az akadálymentesség elsősorban az önálló információszerzés biztosítottságát és az ezáltal megvalósuló minél önállóbb életvitelt jelenti. Ennek megfelelően az egyenlő esélyű hozzáférést esetükben számos eszköz szolgálja. Ezek közé tartoznak a taktilis burkolati jelzések, a Braille-írásos táblák és dokumentumok, a tapintható köztéri makettek, a hangjelzést adó közlekedési lámpák, a képernyőolvasó szoftverek és az azokkal is használható honlapok, az okostelefonos alkalmazások, a megfelelő megvilágítás és kontrasztosság. Az egyenlő esélyű hozzáférés biztosítása érdekében elengedhetetlen ezek tudatos, rendszerszintű tervezése és használatuk lehetővé tétele. Ebben nyújt segítséget az MVGYOSZ akadálymentesítési tanácsadás szolgáltatása.

kép:ifjú látássérült férfi sétapálcával átkel a zebrán
kép: ifjú látássérült férfi éppen egy brallie írásos táblát olvas

Mit takar a szolgáltatás?

A szolgáltatás keretében célterülettől és megrendeléstől függően az alábbiakat vállaljuk:

 • konzultáció az egyenlő esélyű hozzáférés megvalósításának módjairól és eszközeiről elsősorban a látássérült emberek szempontjai mentén
 • már elkészült vagy kidolgozás alatt lévő tervek véleményezése
 • javaslattétel konkrét ki / átalakításokra, egyes eszközök, rendszerek tervezésére és alkalmazására
 • helyszíni bejárás átalakításra váró létesítményekben, kivitelezés alatt álló vagy már elkészült beruházások helyszínén
 • nyilatkozattétel egy konkrét beruházás látássérült felhasználók általi használhatóságáról
 • a szolgáltatási folyamat dokumentálása

Kik vehetik igénybe a szolgáltatást?

Szolgáltatásainkat olyan jogi személyeknek nyújtjuk, akik az alábbi területeken tevékenykednek:

 • egészségügy
 • oktatás
 • lakóhely biztosítása
 • kultúra, sport
 • közhasználatú létesítmények és közösségi közlekedés tervezése
 • közhasználatú létesítmények és közösségi közlekedés kivitelezése
 • közhasználatú létesítmények és közösségi közlekedés fenntartása

Vagyis minden olyan intézménynek, cégnek, önkormányzatnak és állami szervnek, akik az egyenlő esélyű hozzáférés biztosításáról gondoskodni kötelesek.

Állásfoglalások

Itt tekintheti meg az MVGYOSZ akadálymentesítési szakértői által kidolgozott, a látássérült személyek számára akadálymentes fizikai és infókommunikációs környezet kialakítását segítő eszközök és rendszerek alkalmazásával kapcsolatos állásfoglalásokat:

Mennyibe kerül a szolgáltatás?

Szolgáltatásaink díjszabását alapvetően befolyásolja, hogy milyen szakértői csapatot kell bevonni és mennyi munkaidőt vesz igénybe a megvalósítás. Ezért akadálymentesítéssel kapcsolatos szolgáltatásainkat Megrendelőink igényeihez igazítva, konkrét esetekre szabva, egyedi árajánlat alapján nyújtjuk.

Amennyiben akadálymentesítési szolgáltatást szeretne igénybe venni, illetve kérdése van, kérjük, az alábbi űrlap kitöltésével írjon nekünk: