A Vakvezetőkutya-kiképző Központ

Az MVGYOSZ Vakvezetőkutya-kiképző Központja 1978 óta működik. A magyarországi vakvezetőkutya kiképzés megálmodója és létrehozója Vitéz Lovag Rithnovszky János, aki a 70-es évek második felétől időt, fáradságot nem kímélve és az ügyért komoly áldozatokat hozva teremtette meg az ehhez szükséges feltételeket. Neki köszönhető, hogy évtizedek óta ugyanott, Csepelen működik a központ. Munkásságának elismeréseként a 2015-ben átadott új tanpálya az ő nevét viseli.

Csoportkép A kiképzőkkel és a vakvezetőkutyákkal

Az elmúlt negyven évben az MVGYOSZ tapasztalt kutyakiképzői több. mint 800 vakvezetőkutyát képeztek ki és vizsgáztattak le. Fontos, hogy a lehető legtöbb igénylőnek adhasson a szövetség vakvezetőkutyát. A központ értékrendjében azonban a minőség elsőbbséget élvez a mennyiséggel szemben, hiszen a látássérült gazda élete múlhat a kutyán.

Mit tud egy vakvezetőkutya? És mit nem?

Kép: Egy férfi vakvezetőkutyájával és egy fehérbottal, épp átsétál egy gyalogosátkelőn.A vakvezetőkutya feladata, hogy a látássérült embert biztonságosan vezesse a közúti forgalomban. Megállással jelzi az akadályokat, majd biztonságosan kikerüli azokat, utat keres bonyolultabb akadályok, például útlezárások vagy a járdán parkoló autók esetén, valamint meghatározott objektumokat, például gyalogátkelőt, lépcsőt, ajtót, buszmegállót, ülőhelyet, stb. megkeres és bejelez a gazda részére.

A vakvezetőkutya nem taxi és nem GPS, vagyis nem vezeti el a gazdát A pontból B pontba, a látássérült gazdának kell tudnia tájékozódni és a megfelelő vezényszavakkal irányítani a kutyát. A kutya nem tesz mást, mint akadálytól akadályig biztonságosan elvezeti a látássérült személyt.

A kutyák színlátása nem teljesen bizonyított , de nem csak ez az oka annak, hogy a vakvezetőkutya nem a jelzőlámpa színétől függően kel át gazdájával a zebrán, hanem a gazdának kell tudnia a forgalom és / vagy a hangjelzést adó jelzőlámpa hangját figyelve, hogy mikor kelhetnek át a zebrán. A vakvezetőkutya természetesen nem tudja leolvasni a tömegközlekedési eszközök viszonylatszámát, ebben a helyzetben a látássérült személynek kell segítséget kérnie. Vészhelyzetben a vakvezetőkutya „értelmes engedetlenséget” mutat, vagyis szükségszerűen felülbírálja a gazda döntését, ezzel megvédve annak testi épségét.

Miről lehet felismerni egy vakvezetőkutyát?

A vakvezetőkutyák legfontosabb ismertető jele a hám, amit munka közben folyamatosan viselnek. A vakvezetőkutyák hámja egységesen piros színű és látható rajta a kiképző intézmény logója. A vörös kereszt, mint a vakvezetőkutya megkülönböztető jelzése ma már nem elfogadott!

Kép:Egy vakvezetőkutya hámban várakozik gazdájára fekvő pozícióban

Ha a kutyán rajta van a hám, akkor dolgozik még abban az esetben is, ha éppen nem vezeti a gazdáját, hanem helybenmaradásban várakozik. Ilyenkor a kutyával kontaktusba kerülni, például szólítgatni, hívogatni, etetni vagy simogatni tilos! Ha a kutya nem viseli a hámot, akkor nem dolgozik, ilyenkor ugyanolyan kutya, mint a többi, legfeljebb engedelmesebb, szófogadóbb. Etetni viszont ekkor is szigorúan tilos, illetve legfeljebb a gazda engedélyével szabad.

A vakvezetőkutya igazolvánnyal rendelkezik, melyet az oltási könyvvel együtt a gazda köteles mindig magánál tartani. Ez jogosítja fel arra, hogy a segítőkutyákra vonatkozó jogi szabályozásnak megfelelően gazdájával együtt bárhova bemehessen, hogy a közösségi közlekedés járművein ingyenesen és szájkosár nélkül utazhasson.

A kiképzett és levizsgázott vakvezetőkutyák listája megtalálható a Magyar Terápiás és Segítőkutyás Szövetség Egyesület (MATESZE) honlapján (www.matesze.hu).

Hogyan zajlik a kiképzés?

A Vakvezetőkutya-kiképző Központban négy program keretében folyik a munka:

  1. A tenyésztési programban a szakemberek nagy hangsúlyt fektetnek a megfelelő tenyészszuka és fedezőkan kiválasztására, hogy egészséges, kiegyensúlyozott, megfelelő temperamentumú és idegrendszerű kölykök szülessenek.
  2. Nyolc hetes korukban a kicsik átkerülnek a Kölyöknevelési Programba. Ennek során önkéntes kölyöknevelő családokhoz helyezik ki őket, akik vállalják, hogy a kölyköket városi körülmények között megismertetik idegen állatokkal, emberekkel, tömegközlekedési eszközökön utaztatják őket és hozzászoktatják a szobatisztasághoz, a nyugodt, barátságos viselkedéshez.
  3. A Kiképzési Program a megfigyeléssel kezdődik. Az egy év körüli kutyák a Központba visszakerülve szűrővizsgálatokon és pár hetes megfigyelésen esnek át, hogy kiderüljön, alkalmasak lesznek-e a vakvezető munkára. Amennyiben igen, megkezdődik a kb. 6 hónapig tartó képzésük, mely során a kiképzők kezei alatt minden napos utcán történő gyakorlással megtanulják az alapvető engedelmes és vakvezető feladatokat. A kutya és a látássérült gazda közös munkája egy 5 napos bentlakásos átadó tanfolyammal kezdődik, majd egy-másfél hónapos lakóhelyi átadó tanfolyammal folytatódik. A vakvezetőkutya-gazda páros a sikeres Közlekedésbiztonsági vizsga után önálló közlekedésre alkalmasnak minősül.
  4. A levizsgázott kutyákat életük végéig nyomon követik az Utógondozási Programban, melyben mind a félévenként bekért, állatorvos által kitöltött egészségügyi ellenőrző lappal, mind az évente többször megrendezésre kerülő Utógondozási napokkal biztosított a vakvezetőkutyák megfelelő egészségi állapota és munkájuk minőségi szinten tartása.

Nem segédeszköz, hanem társ

Elengedhetetlen a jó és szoros kapcsolat a látássérült gazda és vakvezetőkutyája között. A vakvezetőkutya nem eszköz, hanem élőlény, társa egy látássérült embernek élete végéig, ezért gazdájának nem csupán dolgoznia kell vele, hanem biztosítani számára testi és lelki szükségleteinek kielégítését, így a pihenést, játékot, megfelelő minőségű táplálékot és orvosi ellátást is. Különösen fontos feladata a gazdának a kutya szőrzetének ápolása, rendszeres fésülése, valamint a munkahelyi és otthoni környezet tisztántartása, a kutya ápolt, gondozott megjelenésének biztosítása.

Mielőtt az 1 éves, vagy pár hónappal idősebb, alkalmasnak ítélt kutyák vakvezetővé képzését elkezdik a szakemberek, többféle szűrő vizsgálaton és felmérésen kell átesniük és megfelelniük. Sokuknak már a születése is tervezett, az anya- és az apaállatok is egészséges, jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott és mentálisan alkalmas kutyák. A vásárláskor is ezek a fő szempontok, illetve a kiképzők már kölyökkorban is meghatározott viselkedési formák figyelembevételével választják ki a jövendőbeli vakvezetőkutyákat.

Golden retrive kölyökkutyák sétálnak a fűvön

A kölyökkutyákat önkéntesek nevelik fel folyamatos szakmai tanácsadás és kontroll mellett. A kölyöknevelők feladata, hogy a kölyökkutyákat ismertessék meg más kutyákkal, más háziállatokkal, illetve a hétköznapi élet jellemző helyzeteivel, például tömegközlekedés, forgalmas utca, üzletekben való mozgás, stb.

A kiképzésre kész kutyák így alkalmassá válnak arra, hogy tömegben és járműveken nyugodtan viselkedjenek, emellett természetesen szobatiszták és barátságosak.

Csoportkép önkéntesekkel

A kiképzés során a kutyák hat hónap alatt megtanulják az alapvető fegyelmezettséget, és a három legfontosabb dolgot, amit egy vakvezetőkutyának tudnia kell. Megállással jelezni az akadályokat, majd biztonságosan kikerülni, objektumokat bejelezni, elvezetni a látássérült gazdát A pontból B pontba a gazda jó tájékozódása és utasítása szerint és felülbírálni a gazda döntését akkor, ha az veszélyezteti annak testi épségét.

kölyökkutyák, amint játszanak egymással

Minden esetben a kiképzett kutyához kell gazdát választani. A cél, hogy a kutya és gazda habitusa összhangban legyen egymással. Ez a záloga a bizalmon, tiszteleten és szereteten alapuló, kiegyensúlyozott közös munkának és együttélésnek.

Hogyan lettem vakvezetőkutya?

kép: Három zsemle színű Labrador retriever kutya fekszik az őszi avarban

Ki és hogyan igényelhet vakvezetőkutyát?

Az MVGYOSZ Vakvezetőkutya-kiképző Központjától vakvezetőkutyát az a látássérült személy igényelhet, aki tagja az MVGYOSZ valamely megyei vagy regionális tagegyesületének.

Hogyan zajlik a folyamat?

kép:Egy férfi éppen sétál vakvezetőkutyájával lakóhelyén lévő utcában

Az igénylést első körben a megyei vagy regionális tagegyesület elnöke hagyja jóvá és továbbítja azt az MVGYOSZ felé. Ezt követően a Vakvezetőkutya-kiképző Központ munkatársai felveszik a kapcsolatot az igénylővel.

A Vakvezetőkutya igénylés egy hosszabb, több lépcsős folyamat. Vakvezetőkutyát annak az igénylőnek biztosít a központ, aki a fehérbottal történő önálló közlekedés alapjaira képes, ennek felmérésében az MVGYOSZ együttműködik a Vakok Állami Intézetének Elemi Rehabilitációs Centrumával. Az igénylés elbírálása során a központ munkatársai vizsgálják az igénylő kutyatartással kapcsolatos lehetőségeit, a kutyákhoz való viszonyulását.

A megfelelő kutyát a Vakvezetőkutya-kiképző Központ szakemberei választják ki a látássérült gazda részére. Az első ismerkedést az összeszoktatás és a vezető munka közös begyakorlásának különböző fázisai követik a központban és az igénylő lakóhelyén, míg végül sor kerül a Közlekedésbiztonsági vizsgára.

Milyen kötelezettségekkel jár a vakvezetőkutya használata?

Az MVGYOSZ Vakvezetőkutya-kiképző Központjából kikerülő vakvezetőkutyák használatba vétele a szövetség elnökségének határozata alapján ingyenes.

Fontos tudni, hogy a kutya élelmezéséről, ápolásáról, ellátásáról a látássérült gazdának kell gondoskodnia, amihez az MVGYOSZ és tagegyesületei közvetlen anyagi hozzájárulást nem nyújtanak. Az egészségügyi ellátás a Vakvezetőkutya-kiképző Központban működő állatorvosi rendelőben ingyenes, az Állatorvosi Tudomány Egyetem rendelőjében pedig anyagárban látják el a vakvezetőkutyákat. Egy tápforgalmazó céggel kötött együttműködésnek köszönhetően kedvező áron kaphat a gazda vakvezető kutyája részére jó minőségű kutyatápot, egy oltóanyagot gyártó cég pedig vállalta, hogy az MVGYOSZ tulajdonában lévő kutyák díjmentesen juthatnak vakcinához. A közlekedéshez szükséges hámot és a vakvezetőkutya igazolványát az MVGYOSZ biztosítja.

A vakvezetőkutyát használatba vevő személy utógondozás keretében köteles együttműködni a Vakvezetőkutya-kiképző Központ munkatársaival a kutya egészségének megőrzése és a vezető munka megbízhatósága, a kutya képességeinek szinten tartása érdekében.

Döntsön felelősen!

A vakvezetőkutya nem csupán egy segédeszköz, hanem érző lény, feltétel nélkül szerető és ragaszkodó hűséges társ. A kutyás életmód kötöttségekkel, kompromisszumokkal jár, hiszen a kutya egészségügyi, fiziológiás, társas és érzelmi szükségleteinek kielégítése elengedhetetlen a kölcsönös elégedettség és feltétlen bizalmon alapuló közös munka érdekében. Kérjük ezért, hogy már a vakvezetőkutya igénylés benyújtása előtt alaposan tájékozódjon és hozzon felelős döntést arról, hogy kíván- és képes-e vakvezetőkutyával közlekedni és együtt élni.

Vakvezetőkutya igényléshez kattintson ide!

kép:Egy tengerkék szemű sötétbarna szőrű labrador kölyök néz a kamerába

Legyen Ön is kölyöknevelő!

A leendő vakvezetőkutyák kéthónapos koruktól egyéves korukig önkéntes nevelő családok otthonában szerzik meg életük első évének legfontosabb tapasztalatait. Ez a korai nevelés teszi lehetővé, hogy a kölyökkutyák jól szocializált, kiegyensúlyozott felnőtt kutyákká fejlődhessenek.

Olyan személyek vagy családok lehetnek önkéntes nevelők, akik ebben a fontos életkorban gondoskodásukkal és munkájukkal megalapozzák, hogy a kölyökből jól alkalmazkodó, barátságos és vezetésre alkalmas kutya váljon.

Milyen feltételekkel lehetek kölyöknevelő?

A kölyökkutyáknak biztonságos, ugyanakkor ingergazdag környezetre van szükségük, a gazda lakóterében kell megtanulniuk az emberrel történő együttélés szabályait. Fontos a szobatisztaságra nevelés és a tömegközlekedéshez szoktatás, illetve hogy a kiskutyát az életkorának megfelelő ingerek érjék, találkozzon sok más, jól szocializált kutyával.

Az önkéntes kölyöknevelő vállalja, hogy kéthavonta az MVGYOSZ Vakvezetőkutya-kiképző Központjában megjelenik, ahol a programmal foglalkozó
kiképző tesztekkel méri fel a kutya fejlődését. A felmérés természetesen előre egyeztetett időpontban zajlik.

Kapok segítséget?

Az MVGYOSZ önkéntes kölyöknevelői számára teljeskörű szakmai segítséget, a kiskutyáknak ingyenes állatorvosi ellátást, jó minőségű kutyaeledelt, azonosítókártyát, tanuló hámot, szükség esetén pedig panziót biztosít.

Mit nyerhetek mindezzel?

• Bepillantást a vakvezető kutyák munkájába
• Egészségesebb életmódot
• Kutyás tapasztalatokat
• A másoknak való segítés örömét
• Egy befogadó közösséget
• Társadalmi megbecsülést
• Tapasztalatokat az önkénteskedésben

Támogassa a vakvezetőkutyák képzését!

A Vakvezetőkutya-kiképző Központ munkáját és a látássérült személyek vakvezetőkutyához jutását az alábbi bankszámlaszámra utalt adománnyal is támogathatja:

  • 16200106-11512701, Magnet Bank

Jelentkezem kölyöknevelőnek!