Az MVGYOSZ fontosnak tartja a látássérült emberek digitális kompetenciáinak fejlesztését, a minél gyorsabb és hitelesebb információk átadását. Ezen célok megvalósítása érdekében új szolgáltatásokat indít, illetve a már meglévő szolgáltatásait úgy fejleszti, hogy azok minél több látássérült felhasználóhoz eljussanak és megkönnyítsék a mindennapjaikat.

Gépház – informatikai magazinműsor

Az MVGYOSZ és a Hobby Rádiót üzemeltető Net-média Alapítvány együttműködésének köszönhetően 2021. január 8-án pénteken 20:00 órától újra elindult a Gépház informatikai magazinműsor. A Hobby Rádióban évek óta szinte minden pénteken hallhattuk Bojtor Zoltánt, Rauch Róbertet és Szakács Mátét. A három lelkes műsorvezető 2021 januárjától ismét hallható az éterben, az MVGYOSZ támogatásával. Hétről hétre olyan témákkal foglalkoznak, amelyek a látássérült felhasználók körében érdeklődésre tartanak számot. Többféle alkalmazást, honlapot mutatnak be, többek között az MVGYOSZ által működtetett Távszem és Hangoskönyvtár alkalmazást, illetve weboldalt, a BlindShell magyarul beszélő, nyomógombos okostelefont, MÁV alkalmazást, a BKK honlapját.

A műsorba meghívnak szakembereket, fejlesztőket, de átlagos felhasználók is elmondhatják a véleményüket, tapasztalataikat a digitális világot érintő egyes témákban.

Minden pénteken 20:00 órától hallhatják őket az online hallgatható Hobby Rádióban, melyet a www.hobbyradio.hu weboldalon érhetnek el. Link a rádióhallgatáshoz: www.hobbyradio.hu/play

Winamp-ba vagy egyéb zenelejátszó alkalmazásba illeszthető hivatkozás: http://www.hobbyradio.hu/hobbyradio.m3u

iBlind – tudjon meg többet az iOS rendszerű készülékekről

Az MVGYOSZ iBlind zárt Facebook-csoportja 2020 májusában indult Mali Attila látássérült szakember vezetésével. Az indulás óta heti rendszereséggel jelennek meg oktatóvideók, melyek az iOS rendszerű készülékek, elsősorban az iPhone okostelefonok használatát mutatják be. A csoporthoz elsőként azok a személyek csatlakozhattak, akik a Távszem projekt keretében készüléket nyertek. Közkívánatra 2021 januárjától kibővítettük a csatlakozás feltételeit. Így minden olyan látássérült személy csatlakozhat a Távszem iBlind zárt Facebook-csoporthoz, aki regisztrált a Távszem szolgáltatásra, és rendszeresen használja azt. A csoporttagság feltétele, hogy valaki olyan személy meghívja Önt a csoportba, aki már tag. Ezt követően a munkatársak ellenőrzik a Távszem regisztrációt és a használat gyakoriságát, majd jóváhagyják a jelentkezést. Ettől kezdve egyaránt hozzáférnek az eddigi és az ezt követően megjelenő oktatóvideókhoz.

Miért érdemes csatlakozni?

Mert az oktatóvideókban választ kap többek között arra, hogy hogyan lehet az iPhone-t bluetooth-os billentyűzettel használni, hogyan kell szöveget szerkeszteni, miért merül gyorsan az akkumulátor, hogyan tudunk segélyhívást kezdeményezni, szoftvert frissíteni, biztonsági mentést készíteni. Továbbá Ön is felteheti kérdéseit, melyekre egyértelmű és hiteles választ fog kapni.

Fontos, hogy a csatlakozást követően figyelmesen olvassák el a csoport szabályzatát!

Bízunk benne, hogy még több iOS rendszert használó látássérült embernek tudunk segíteni.

Digitális tudástár hírei, újdonságai

Tovább az okosmorzsákhoz

RÉGI KIVONAT SZÖVEG

Érintő képernyős és más okoseszközök, számítógép és tartozékai használatának oktatása vakoknak és gyengénlátóknak kiscsoportos és egyéni keretek között.

Az Okosklub szolgáltatás a veszélyhelyzet miatt szünetel.

Mégmindig Okosklub

A személyi számítógépek munkahelyi, oktatási és háztartási alkalmazásának elterjedése kinyitotta a világot a látássérült emberek előtt. Ezt a tendenciát fokozta az internet-hozzáférés tömeges elterjedése, az online kommunikáció, tanulás és munkavégzés valósággá válása. Az érintőképernyős okoseszközök eleinte ugyan fejtörést okoztak a fejlesztőknek és ijedelmet a látássérült felhasználóknak, mára már tény, hogy ezek is kiváló segédeszközei a mindennapokban egy vak vagy gyengénlátó embernek. Használatukhoz azonban elengedhetetlen a megfelelő, speciális tudás megszerzése, amihez az érintettek csak kevés helyen férhetnek hozzá.

Az OkosKlub nevű digitális kompetencia-fejlesztő szolgáltatást 2016-ban hozta létre az MVGYOSZ. A szolgáltatás keretében androidos telefonok és iPhone-ok vakon, vagy aliglátóként történő használatát sajátíthatták el a vak és gyengénlátó résztvevők a területen nagy gyakorlattal és sok tapasztalattal rendelkező látássérült szakértőktől és egymástól. Később a klub túlnőtte eredeti kereteit, de a szolgáltatás neve megmaradt.

A szolgáltatást az igényekhez igazodva fejleszti az MVGYOSZ. A nagycsoportos oktatást felváltották a kis csoportok, az okostelefonok mellé felzárkóztak a hozzájuk tartozó kiegészítők, a hordozható és az asztali számítógépek, valamint perifériáik. Így ma már inkább beszélhetünk digitális kompetencia fejlesztő tanfolyamokról, mint klubról.

Az informatikai eszközök, különösképpen az érintőképernyős okostelefonok piaca dinamikusan fejlődik, gyorsan változik. Az OkosKlub eszközparkját ehhez alkalmazkodva folyamatosan fejleszti az MVGYOSZ.

Kinek érdemes „klubtagnak” lennie?

Olyan látássérült személyeknek érdemes csatlakozniuk, akik:

 1. még nem ismerik az érintőképernyőn keresztül vezérelhető mobiltelefonokat, talán kicsit tartanak is azoktól, de szeretnék megtudni, hogy hogyan lehet azokat vakon, vagy kevés látással használni.
 2. akik mielőtt elszánnák magukat arra, hogy egy drága készüléket vásároljanak, előtte szeretnék kipróbálni, hogy egyáltalán az megfelel-e az elvárásaiknak, vagy képesek-e az érintőképernyős vezérlést megtanulni.
 3. akik már megtanulták, hogyan lehet vakon kezelni egy iPhone-t, vagy androidos telefont, de azt is szeretnék tudni, hogy az alap mobiltelefon funkciókon túl még miben és hogyan segíthet nekik az okostelefon.
 4.  akik hallottak arról, hogy egy képernyőolvasóval felszerelt számítógép segítségével akár teljesen vakon is lehet internetezni, de egyedül nem tudnak nekivágni a dolognak.
 5.  akik eltökélték, hogy akkor is elolvasnak egy könyvet, ha nem látják, hogy mi van a könyv lapjaira nyomtatva.
 6.  akiket érdekelnek azok az eszközök, amiket vezetékkel, vagy vezeték nélkül lehet csatlakoztatni a számítógépekhez, okostelefonokhoz és amelyek okosan segítik a boldogulásukat a mindennapokban.
 7. akik nem csak dúdolják, hanem meg is élik azt, hogy: „Nem csak a 20 éveseké a világ!”.

Az OkosKlub tagság

OkosKlub tag lehet az a látássérült személy, aki elfogadja az általános szerződési feltételeket és megfizeti a tagsági díjat. Az OkosKlub tagja az MVGYOSZ ügyfele lesz.

Tagsági díj

A tagsági díj a díjfizetés napjától számított 6 naptári hónapra vonatkozóan az MVGYOSZ érvényes arcképes igazolványával rendelkező látássérültek számára bruttó 5.000 Ft. Aki nem rendelkezik érvényes MVGYOSZ arcképes igazolvánnyal, annak ugyanerre az időszakra vonatkozóan bruttó 8.000 Ft-ot kell fizetnie.
A tagsági díjat a szolgáltatás igénybevételét megelőzően kell kifizetni, az OkosKlub szolgáltatást biztosító MVGYOSZ munkavállalónál. A szolgáltatási díjról minden esetben befizetési bizonylatot kap az ügyfél.

A szolgáltatás tartalma

A szolgáltatás tartalma a Kliens igényei és készségei, képességei szerint az alábbi lehet:

 • Eszközhasználati készségek felmérése
 • Fejlesztési terv készítése
 • Kompetencia fejlesztés
 • Eszköz ismertetés
 • Eszköz kölcsönzés
 • Operációs rendszer karbantartása
 • Operációs rendszer frissítése
 • Applikáció/szoftver telepítés
 • Operációs rendszer személyre szabása
 • Applikációk/szoftverek személyre szabása
 • Kisegítő lehetőségek funkció használatának oktatása
 • Operációs rendszer használat oktatása
 • Applikációk/szoftverek használatának oktatása

A szolgáltatás igénybevétele

A szolgáltatás igénybe vehető az MVGYOSZ székhelyén, vagy (Nehezen mozgó, nehezen közlekedő igénylők esetében) az ügyfél otthonában.
A szolgáltatás a 6 naptári hónap alatt 20 tanóra (20×45 perc) erejéig vehető igénybe. Egy alkalommal minimum 2 tanórát kell, és maximum 6 tanórát lehet igénybe venni. Minden második tanórát követően kötelező minimum 10, maximum 20 perc szünetet tartani.
A szolgáltatás igénybevételéhez az OkosKlub szolgáltatást biztosító MVGYOSZ munkatárssal kell felvenni a kapcsolatot.

Kapcsolatfelvétel

Kapcsolatfelvétel telefonon, munkanapokon 9.00 és 14.00 között, vagy az alábbi űrlap kitöltésével lehetséges.

Amennyiben kérdése, észrevétele van, kérjük írjon nekünk: