Bodor Tibor Hangoskönyvtár

2021-05-13T12:46:43+02:00

Mit Olvasson?

Egységesítettük a Braille-, és a hangoskönyvtár katalógusát. Kölcsönzés előtt mindig győződjön meg arról, hogy a mű milyen formátumban érhető el. A könyv adatlapjának utolsó eleme mutatja az elérhető formátumokat. A keresőbe formátumra (Braille, vagy cd, vagy online) is rákereshet.

Hangoskönyvtár katalógus

SzerzőCímFelolvasóAzonosítóCD/KötetszámMűfajFormátumMegjegyzés

Hallgassa online a hangoskönyveket

Online is hallgathatja a műveket:

 • Alkalmazáson keresztül, töltse le az MVGYOSZ Hangoskönyvtára alkalmazást az App Store vagy a Play áruházból.
 • A hangoskonyvtar.mvgyosz.hu weboldalon keresztül.

Ha Ön rendelkezik az MVGYOSZ érvényes arcképes igazolványával, akkor elegendő a törzsszám + e-mail cím megadása. Amennyiben felváltva használja a webes felületet és az alkalmazást, ez esetben minden eszközváltásnál el kell végezni az aktivizálás folyamatát.

Abban az esetben, ha nem tagja egyik tagegyesületnek sem, de látássérült személy, akkor kérjük regisztráljon az MVGYOSZ ügyfélportálján, és a regisztráció során kapott adatokkal be tud lépni az online  Hangoskönyvtárba.

Regisztrálok az alkalmazás használatához

Tudjon meg többet a Hangoskönyvtár alkalmazás használatáról iOS rendszeren

Tudjon meg többet a Hangoskönyvtár alkalmazás használatáról Android rendszeren

Tudjon meg többet a Hangoskönyvtár webes használatáról

Hogyan lehet kölcsönözni?

Személyes kölcsönzéshez 2020. július 1.-től kérjen időpontot a szövetség elérhetőségei egyikén. A könyvtár Budapesten a Thököly út 105. szám alatt, a II. emeleten található.

A személyes kölcsönzés történhet megbízott személy segítségével is, de ekkor egy szabályszerű meghatalmazásra és a megbízó személyes okmányainak (személyi igazolvány, illetve MVGYOSZ arcképes igazolvány)  a kölcsönzéskor történő bemutatására is szükség van.

A hangoskönyvek postai kiszállítása díjmentes, de csak a kölcsönző postacíme szerint illetékes postahivatalig történik.  Aki postai kiszállítással kér hangoskönyveket, azt kérjük, egyeztessen telefonon a könyvtár munkatársával a 06-1/384-8440-es telefonszámon.

A személyesen, vagy postai kiszállítással kölcsönzött hangoskönyvek fizikai adathordozón (CD-n), MP3 formátumú hangfájlokban vannak. Tehát MP3 CD lejátszóval lehet meghallgatni azokat.

Online is hallgathatja a hangoskönyveket, ha letölti az MVGYOSZ hangoskönyvtára alkalmazást iOS eszközre az

App Store, vagy Android készülékre a Google Play áruházból.

Az alkalmazás használatához regisztráció szükséges.

A regisztrációra jogosultak köréről és a regisztráció menetéről ide kattintva lehet részletesen tájékozódni.

kép: kollázs kép a könyvtárról és egy férfi kéz épp kölcsönöz egy könyvet a kártyájával

Ki lehet kölcsönző?

Az MVGYOSZ Bodor Tibor Hangoskönyvtára hangoskönyv állományából az a látássérült, aki az adott naptári évre vonatkozóan beiratkozott és elfogadta a vonatkozó általános szerződési feltételeket.


A Hangoskönyvtár története

Az MVGYOSZ hangoskönyvtára 1961-ben kezdte meg működését a Hermina út 21 szám alatt. A 70-es évek elején költözött át a mai helyére, a székházba. Kezdetben orsós magnón hallgatható könyveket lehetett kölcsönözni. A kazettás magnók térhódítását követően, a hangszalagon levő állományt átmásolták kazettára a szövetség stúdiójában. Közel 10 éven keresztül párhuzamosan lehetett orsós és kazettás műveket kölcsönözni, majd 1989-ben az orsós állomány végleg kikerült a könyvtárból. A fejlődés következő mérföldköve volt a kazettás művek digitalizálása. A 2000-es évektől lehetett CD-ről hallgatható könyveket kölcsönözni. Az ezzel párhuzamosan működő kazettás kölcsönzés pedig a 2017-es év folyamán fejeződött be. A technika fejlődésének köszönhetően 2018. szeptemberétől már online is hallgathatóak a művek.

Kép: BodorTibor éppen felolvas egy hangoskönyvet

A hangoskönyvtár Bodor Tibor színművész emlékére 2018. január 4-én felvette nevét. A művész 2000. június 20-án bekövetkezett haláláig több mint 500 könyvet olvasott fel, közel 9000 órában a látássérült személyek számára.

A Bodor Tibor hangoskönyvtárban a közel 4000 felolvasott mű között egyaránt megtalálhatóak a hazai és külföldi klasszikus regények, a kortárs írók művei, a kötelező olvasmányok, útleírások, ismeretterjesztő művek és gyermekeknek szóló könyvek.

Az állomány folyamatosan bővül. Ezt köszönhetjük a Bodor Tibor Kulturális Egyesület vezetőségének, akik több száz önkéntessel dolgoznak együtt azért, hogy a látássérült személyek minél több irodalmi alkotáshoz férjenek hozzá hallgatás útján.

Az alábbi videón egy rövid riportot hallgathat meg Bodor Tiborral:

Az alábbi videón röviden betekinthet a hangoskönyvek készítésének rejtelmeibe:


Hírek a hangoskönyvtárról

Böngésszünk Bárányné Vizi Ágnes felolvasásai közt!

Ágnes eddig elkészült tíz hangoskönyve szerteágazó érdeklődésről és nyitottságról árulkodik. A skála az orvosi krimitől Thomas Mannon át egészen a legújabb „self-help”, azaz önismereti kiadványokig terjed; s bár felolvasónk a legtöbbször igényelt címeket választ, ő is élvezi a velük töltött időt. Rajta, kapjunk elő a listából néhány címet!

Jane Austen: „Értelem és érzelem” (1811, te jó ég!) Minden bizonnyal az angol romantika egyik megkerülhetetlen mesterműve. Sokáig nem kedveltem az írónő Bronte-nővérekéhez képest szinte távirati jellegű, forgatókönyvszerű prózáját, de pár éve éppen ez a történet bizonyította be számomra, mennyire működőképes az austeni szöveggépezet a gyors bókok, hamar lángra kapó és hamar kihunyó remények, érzelmek apró vidéki univerzumában, ahol (persze a hozománylevélben sorakozó nullák számán túl) egy szemvillanás vagy egy fejbiccentés dönt el női sorsokat. A selymes angol lankák zöld árnyékában úgy történik a semmi, ahogyan csak a legnagyobb regényekben történhetik, s az olvasó számára a legárnyaltabb jellemábrázolás ellenére is csupa rejtély marad a szereplők lelkivilága. Bár egyesek szerint az egész romantika nem más, mint sekélyes libuskák és tompaeszű uracsok álságos násztánca. Nos, ebben is van valami.

John Williams egyike azon amerikai íróknak, akikre csak halála után csodálkozott rá a világ. A „Stoner” 1965-ben nagyon kis példányszámban jelent meg, s bár a korabeli kritika méltatta, valahogy nem talált olvasótáborra. Talán egyszerűen azért, mert a halkszavú regényt ugyan írója nem ültette tele szóvirágokkal, mégsem „hozza” az akkoriban csúcsra járatott minimalista, csontig lerágott stílust. Pedig a „Stoner” főalakja kínosan ismerős: egy észrevétlen kisember, egy dolgos, ám nem közkedvelt egyetemi tanár életútját tárja elénk a könyv. Észszerű döntései sokszor hatnak gyávaságnak. Amikor lázad, azt legtöbbször rossz ügyért teszi. Ha enged egy-egy kicsivel is konokabb ember dühödt akaratának, azzal szeretteit idegeníti el magától végleg. Egy ember, aki talán valaki is lehetne, ha a próbatételek küszöbén nem menekülne folyvást csöndes, merengő beletörődésbe.

Italo Calvino (1923–1985) okosan összeválogatott „best of” novelláskötetében bárki rábukkanhat egy éppen neki szóló történetre. A modern olasz narratíva legelmésebb képviselője fonák partizánhistóriákkal kezdte irodalmi pályafutását, s „A Hold-leányokban” is találunk ezekből a gyomorszorítóan ártatlan írásokból jó párat. Igen, Calvino legjellemzőbb alkotói vonásai a gyermeki nézőpont, mely legádázabb történeteit is képes időtlenné varázsolni, másrészről pedig az olyan élvezetes, ám sosem követhetetlen gondolatlabirintusok, amelyekhez hasonlókat az ötvenes évektől kezdve minden olasz író kétségbeesetten, ám sikertelenül próbált lemásolni. A calvinói elme leginkább Marcovaldo, a római melós sztorijaiban csúcsosodik ki, de a kötet zárónovellája, a „Monte Christo grófja” is jól kihozza a rigorózus matematikai gondolkodás és a prózai pajkosság kavarodásának minden zamatát. Személyes kedvencem a „Házastársak”, mely felejthetetlen líraisággal festi le egy váltott műszakban dolgozó pár mindennapjait. Az író Sci-fi próbálkozásait pedig fedje örökre a hallgatás sűrű homálya…

Essék szó viszont Ági egyik kedves passziójáról: rendszeresen hallgat Agatha Christie-hangoskönyveket. Ráadásul kizárólag németül! Egy felolvasással ő is hozzájárult a Bodor Tibor Hangoskönyvtár klasszikus krimiállományának gyarapodásához, de vigyázat: a „Feketekávé” a szerző első színpadi darabjának Charles Osborne által megregényesített változata. Ám mivel ezeket az elegáns bűnügyi rejtvényeket elsősorban a remek dialógusok tartják a felszínen, ez a műfaji ugrás nem jár stiláris veszteséggel, sőt. Csak azt nem értem, hogy az én világnagy eszemmel miért nem jövök rá soha, soha az utolsó oldalig, ki a gyilkos!

Iván Péter

Decemberben az alábbi 135 rádiójátékot és hangoskönyvet tettük elérhetővé a hangoskönyvtárat online használók részére.

2021.01.02

Rádiójátékok:

Babits Mihály – A literátor – r-3909 – rádiójáték, színmű

Csurka István – Őszi délelőtt a tanyán – r-4044 – hangjáték

Darvas József – Harangos kút – r-4032 – rádiójáték, regény

Jókai Mór – Keresd a szíved – r-191 – rádiójáték, színmű

Karinthy Frigyes – Lepketánc – r-192 – rádiójáték, színmű

Kodolányi János – Pogány tűz – r-193 – rádiójáték, dráma

Kosztolányi Dezső – A szörny – r-194 – rádiójáték, rím- és bábjáték

Kosztolányi Dezső – Csoda – r-195 – rádiójáték, rím- és bábjáték

Kosztolányi Dezső – Lucifer a katedrán – r-196 – rádiójáték, színmű

Kós Károly – Az országépítő – r-202 – rádiójáték, regény

Mikszáth Kálmán – A szelistyei Asszonyok – r-182 – Sinkovits Imre – elbeszélés

Mikszáth Kálmán – Magyarország lovagvárai – r-183 – Takács Katalin, Helyey László – elbeszélés

Mikszáth Kálmán – Válogatás Mikszáth Kálmán írásaiból – r-184 – rádiójáték, elbeszélés

Móricz Zsigmond – A vadkan – r-197 – rádiójáték, dráma

Móricz Zsigmond – Erdély – 1. Tündérkert – r-186 – rádiójáték, regény

Móricz Zsigmond – Erdély – 2. A nagy fejedelem – r-187 – rádiójáték, regény

Móricz Zsigmond – Erdély – 3. A nap árnyéka – r-188 – rádiójáték, regény

Móricz Zsigmond – Forró mezők – r-185 – rádiójáték, regény

Móricz Zsigmond – Groteszk – r-190 – rádiójáték, dráma

Móricz Zsigmond – Pipacsok a tengeren – r-4036 – rádiójáték, regény

Tormay Cécile – A mesekönyv kis hercegnője – r-189 – Lázár Kati – novella

Vörösmarty Mihály – A fátyol titkai – r-198 – rádiójáték, vígjáték

Vörösmarty Mihály – Kincskeresők – r-199 – rádiójáték, dráma

Vörösmarty Mihály – Salamon király – r-200 – rádiójáték, dráma

Zalán Tibor – A vak – r-201 – hangjáték

Hangoskönyvek:

Árvay Mária – Gyógyítani szavakkal is lehet – Váczy-Hübschl Rita – 5452 – elbeszélés

Barclay, Linwood – Búcsú nélkül – Bencsik Mónika – 5461 – krimi

Beaton, M. C. – Hamish Macbeth és a torkos társkereső – Erényi Piroska – 5453 – krimi

Beck Andrea – A Gémer, a Vlogger és a Sztár – Lencsés Szilvi – 5418 – ifjúsági

Beck Andrea – Titoktündér 04. A Tündérek Könyve – Lencsés Szilvi -5475 – mese

Bertha Bulcsú – Egy író állatkertje – Papp János – 5460 – novella

Berzsenyi Dániel – Versei – Bessenyei Ferenc – 5471 – vers

Bihari Péter – A huszadik század története fiataloknak – Nagy Péter – 1558 – ifjúsági

Boglár Lajos – A sámán nyaklánca; Indián kultúrák – Tasnádi Róbert – 5479 – szakirodalom (néprajz)

Bordiglioni, Stefano – Piroskák összeesküvése – Nyírő Kitti – 5478 – ifjúsági

Boström Knausgard, Linda – Isten hozott Amerikában! – Szabó Veronika – 5455 – regény

Bradford, Barbara Taylor – Kezdd velem újra az életed – Kenéz Kíra – 5439 – romantikus

Bryan, Helen – A háború jegyesei – Haranginé Simon Tímea – 5482 – romantikus

Böszörményi Gyula – Ambrózy báró esetei 2.5 Beretva és tőr – Marosán Tünde – 5421 – krimi

Böszörményi Gyula – Ambrózy báró esetei 3. Ármány és kézfogó – Marosán Tünde – 6005 – krimi

Böszörményi Gyula – Ambrózy báró esetei 3.5 Bitó és borostyán – Bartalis Boróka – 6006 – krimi

Byrne, Rhonda – A varázslat – Oszlánszky Rita – 5419 – ezoterikus

Cain, James – A postás mindig kétszer csenget – Joó Katalin – 681 – krimi,bűnűgyi thriller

Calvino, Italo – Eleink – Bodor Tibor – 333 – regény

Clare, Cassandra – Bane krónikák 1. Mi történt Peruban – Plaszkony Adrienn – 5434 – fantasy

Cook, Robin – Halálfélelem – Zakariás Éva – 1654 – krimi (orvosi)

Corsari, Ly – Emberek fehérben – Kerekes Andrea – 2387 – regény (orvos)

Coville, Bruce – Békát a békának – Lencsés Szilvi – 5420 – ifjúsági

Dumas, Alexandre – Ange Pitou – Bodor Tibor – 628 – történelmi

Du Maurier, Daphne – A Manderley-ház asszonya – Korek Mária – 5421 – krimi

Dümmerth Dezső – Álmos, az áldozat – Bereznay Éva – 1311 – történelmi

EMAG & Mosoly Alapítvány – Mosolygós mesék a fa alá  – Szinetár Dóra, Lengyel Tamás – 5477 – mese

Erki Edit szerk. – Kávéház-sirató, törzshelyek, írók, műhelyek – Erényi Piroska – 5483 – szakirodalom (helytörténet)

Esterházy Péter – Hasnyálmirigynapló – Alföldi Róbert – 5481 – napló

Esterházy Péter – Az évek iszkolása, Esterházy Péter és Marianna D. Birnbaum beszélget – Petrányi Judit – 5441 – interjú

Faludi Ildikó Szerk. – Herceg Egérváry Elemér naplója – Molnár-Temesi Zsuzsanna – 5467 – napló

Faludi Ildikó szerk. – Kedves Idám, leveleskönyv – Molnár- temesi Zsuzsanna – 5456 – életrajz

Fehér Klára – Fele királyságom – Iván Abigél – 5484 – mese

Ferrero, Bruno – A csillagokat éjjel látod – Vinnai Anikó – 5422 – vallás

Ferrero, Bruno – A pacsirta és a teknősbékák – Vinnai Anikó – 5342 – vallás

Frisch, Max – Homo Faber – Csernenszky László – 5424 – regény

Follett, Ken – A Modigliani botrány – Petrányi Judit – 5485 – krimi

Galabárdi Zoltán – Átkozottak – Kovács Éva – 5487 – regény

Gray, Lucinda – Az aranykalitka – Fekete Ágnes – 5457 – ifjúsági

Harris, Joanne – Csokoládé 3. Csokoládés barack – Török Nóra – 5360 – romantikus

Hamann, Brigitte – Rudolf, A trónörökös és a lázadó – Szabó Krisztina – 5437 – életrajz

Hayden, Torey – Egy gyerek – Jarabi Gabriella – 5440 – napló

Háy János – A cégvezető – Vass István – 5462 – regény

Hemingway, Ernest – Búcsú a fegyverektől – Eszes Ágnes – 4886 – regény

Hesse, Monica – A kék kabátos lány – Király Ildikó – 5442 – regény

Horváth János – Diggerdrájver – Csernenszky László – 5438 – napló

Hutchison, Dot – Pillangók kertje – Győriné Csomó Ildikó – 5486 – krimi

Igaz Dóra – Az első bé hörcsöge, Most én olvasok 1. szint – Lencsés Szilvi – 5443 – mese

Incze Zsuzsa – Csellengők – Pál Erzsébet – 5469 – szakirodalom (szociológia)

Jacq, Christian – Ramszesz 5. A Nyugat akáciája alatt – Oszlánszky Rita – 5464 – történelmi

Johannsen, Izolde  (Dénesi Ildikó)- A birodalmi kalóz – Gulyásné Vastag Irén – 5425 – történelmi

Kagge, Erling – Csend a zaj korában, a világ kizárásának öröme – Mohai Szilvia – 5428 – napló

Kálmán Márta – Sträler lakó voltam, Hét év Svájcban – Csernenszky László – 5429 – útleírás

Kenneth, Claire – Éjszaka Kairóban, Randevú Rómában – Bereznay Éva – 1482 – romantikus

Kerékgyártó István – Rükverc – Csernenszky László – 5470 – regény

Kertész Erzsi – Most én olvasok 1. szint, A feltaláló – Lencsés Szilvi – 5468 – mese

Kertész Erzsi – Állat KávéZoo – Babos Borbála – 5488 – mese

King, Stephen – A remény rabjai – Tóth Barnabás – 2623 – krimi

Klassen, Julie – A néma nevelőnő – Vaszi Veres Enikő – 5435 – romantikus

Konrád György – A látogató – Varanyi Lajos – 1407 – regény

Kosztolányi Dezső – Nero a véres költő – Molnár Piroska – 867 – történelmi

Kósa László – Fürdőélet a Monarchiában – Haranginé Simon Tímea – 5430 – egészség

Krúdy Gyula – Ady Endre éjszakái – Haranginé Simon Tímea – 5444 – életrajz

Lark, Sarah – A kagylókürt hangja – Arpás Mária – 5436 – romantikus

Leiner Laura – Bábel – Lencsés Szilvi -5471 – ifjúsági

Mann, Thomas – Trisztán – Bárányné Vízi Ágnes – 5445 – novella

Marly, Michelle – Coco Chanel és a szerelem illata – Váli Mária – 5446 – életrajz

Mészáros Sándor Dr. – Dr. Mészáros Sándor teleporvos naplója – Bencze Adél – 5431 – napló

Mittelstaedt, Elizabeth – Poros úton mezítláb – Ward Henrietta – 5472 – vallás

Morris, Heather – Cilka utazása – Márta Tímea – 5432 – életrajz

Móricz Zsigmond – A boldog ember – Bodor Tibor – 271 – regény

Nádasi Krisz – Hogyan írjunk könyvet – Harangi Emese – 5499 – szakirodalom

Nemeshegyi Péter S. J. – A szeretet útja – Kakasy-Kretti Gréta – 5447 – vallás

Neumann Ottó – Tettes után tipegő – Irimiás Alíz – 5433 – ifjúsági

Németh Borbála – Hadd legyek a föld sója, Katolikus imádságok – Németh Borbála – 5459 – vallás

Páral, Vladimír – Gyilkosok és szeretők – Bencsik Gyula – 2896 – regény

Péterfy-Novák Éva – Egyasszony – Tenki Réka – 5473 – életrajz

Rejtő Jenő – A fehér folt – Nagy Péter- 748 – kaland

Rohloff, Andrea – Hótündér, egy török börtönbe jutott lány naplója – Győriné Csomó Ildikó – 6001 – életrajz, napló

Rowling, J. K. – 3. kötet Harry Potter és az azkabani fogoly – Romoda Klára – 2508 – ifjúsági

Rubik Ernő – A mi kockánk – Gulyásné Vastag Irén – 5465 – életrajz

Saramago, José – Vakság – Barna Emese – 2135 – regény

Schäffer Erzsébet – Lábujjhegyen – Gulyásné Vastag Irén – 6002 – elbeszélés

Schäffer Erzsébet – Párarajzok, történetek útközben – Gulyásné Vastag Irén – 6003 – elbeszélés

Schmöltz Margit – Kő kövön – Váczy-Hübschl Rita – 5449 – regény

Szenthelyi-Molnár István – Emberek, az élet szép – Vinnai Anikó – 5448 – vallás

Szerző nélkül – Adj egészséget nekem! Válogatott imádságok – Dunai Tamás – 5476 – vallás

Szerző nélkül – Békesség, Református imádságok – Nagy Sándor – 5476 – vallás

Szerző nélkül – Evangélikus imádságok – Kautzky Armand – 5476 – vallás

Szerző nélkül – Kezdd rajtam! Evangélikus imádságok – Galbenisz Tomasz – 5476 – vallás

Szerző nélkül – Válogatott imáink – Bajza Viktória – 5476 – vallás

Szilvási Lajos – A néma – Dombóvári Ferenc – 1133 – regény

Szilvási Lajos – Karácsony – Szoboszlai Éva – 522 – regény (lélektani)

Szöllősi Mátyás – Váltóáram – Vass István – 5474 – elbeszélés

Tar Sándor – Az alku – Mach András – 5427 – novella

Tóth Krisztina – Pillanatragasztó – Kávai Zsuzsanna – 6004 – novella

Több szerző – Amikor a kukák világgá mentek, mai mesék a zöld jövőért – Lencsés Szilvi – 5466 – mese

Több szerző – Bolond Barnabás és más mesék – Szendy Szilvi, Peller Károly és a BTKE önkéntesei – 5454 – mese

Több szerző – 100 szóban Budapest 2019 – T. Takács Zsuzsa – 5463 – novella

Több szerző – Szívek dallama – Szabó Dóra – 6007 – novella

Több szerző – Téli mesék 2020 – Önkéntes felolvasók – 5458 – mese

Törőcsikné Kati szerk. – Mesék kisgyermekeknek Adventre – Törőcsikné Kati – 5426 – mese

Vajta Gábor – Idelent, Ausztrália egy bevándorolt szemszögéből – Csernenszky László – 5190 – útleírás

Vámos Miklós – Apák könyve – Dr. Batiz Géza – 2426 – regény (család)

Veres Péter – Rossz asszony – Király Ildikó – 5450 – regény

Verne, Jules – Egy kínai viszontagságai Kínában – Günsberger Anett – 2227 – regény (XIX. Század)

Villon, François – Francois Villon balladái Faludi György átköltésében – Vass István – 1340 – vers

Vujity Tvrtko, Nógrádi Gergely – Tizenkét pokoli történet – Szoboszlai Éva – 2579 – interjú

Wallace, Edgar – A zöld íjász – Nagy Péter – 1575 – krimi

Yalom, Irvin D. – A magyar macska átka – Tódor Marina – 5451 – elbeszélés

Jó olvasást kívánok!

dr. Nagyné Berke Mónika

szolgáltatásvezető

Az MVGYOSZ Braille- és hangoskönyv katalógusát egységesítettük, csupán pár kattintással mindent megtudhat a keresett műről.

Az MVGYOSZ folyamatosan arra törekszik, hogy minél több olyan szolgáltatást fejlesszen ki, illetve a meglévő szolgáltatásait úgy modernizálja, hogy azok minél hatékonyabbak legyenek, és elégedettséggel töltsék el a látássérült ügyfeleket. A legújabb fejlesztésünk a szövetség honlapján található katalógusok egységesítése. Eddig az érdeklődőknek táblázatokat kellett letölteniük a honlapról, ha meg szerették volna tudni, hogy az elolvasni kívánt könyv megvan-e hangos vagy Braille-változatban. Azaz annak kiderítéséhez, hogy az adott könyv Braille-ben és hangos változatban is egyaránt megvan-e, egy 1500 soros és egy 5000 soros táblázatot kellett összehasonlítani. Ez a kényelmetlen keresés immár a múlté, a problémát ugyanis a két katalógus összefésülésével sikeresen kiküszöböltük.

Amennyiben az mvgyosz.hu oldalon a Bodor Tibor Hangoskönyvtár, illetve a Louis Braille Könyvtár hivatkozás alatt található katalógusból szeretnénk információt kapni egy műről, akkor többféle lehetőség közül is választhatunk. A katalógusban szereplő művek több különböző szempont alapján is sorba rendezhetők. Így a könyvek szerző, cím, felolvasó, azonosító, cd / kötetszám, műfaj, formátum alapján is szűrhetők. Természetesen arra is van lehetőség, hogy a szabad szavas keresőmezőbe beírjuk a keresett mű egyik adatát. A keresés indítható úgy is, hogy például beírjuk a szerkesztőmezőbe a Braille szót, így azokat a könyveket fogja elsőként megjeleníteni, amelyek Braille-formátumban is elérhetőek.

A népes olvasótábor örömére a két katalógus egységesítésének köszönhetően mostantól kezdve egy adott műről azonnal megtudható, hogy Braille, cd, online változatban is elérhető-e az MVGYOSZ könyvtárában. A katalógust hetente bővítjük új művekkel, a Braille-ben elérhető könyveket folyamatosan adjuk hozzá a listához.

Bízunk benne, hogy a kereső segítségével mindenki gyorsan és egyszerűen talál magának kedvére való olvasnivalót a több mint ötezer különböző mű közül.

dr. Nagyné Berke Mónika

szolgáltatásvezető

Kétéves az MVGYOSZ Hangoskönyvtára mobilapplikáció. Az online állomány meghaladta a 3000 kötetet, a felhasználók száma pedig az ezer főt. Mostantól pedig határtalanul hozzáférhetőek a hangoskönyvek a magyarul olvasni kívánó látássérült emberek számára.

Az MVGYOSZ Bodor Tibor Hangoskönyvtára ugrásszerűen fejlődött az utóbbi években. Az állomány több mint ezer újonnan felolvasott kötettel gyarapodott, elkezdődött a korábban felolvasott művek újravágása és minőségük javítása, nem utolsó sorban pedig létrejött és napjainkban már több mint ezer látássérült felhasználó megelégedésére működik az MVGYOSZ Hangoskönyvtára okostelefonos alkalmazás. A fehérbot nemzetközi napján ismét új fejlesztést jelentett be az MVGYOSZ.

A magyar nyelvű klasszikus és kortárs irodalomhoz manapság, az online világban a korábbinál lényegesen könnyebben hozzáférnek azok is, akik az országhatárokon kívül élnek. A vak emberek helyzete azonban e tekintetben is nehéz, hiszen a kifejezetten számukra, speciális formátumban készülő könyvek, így a hangoskönyvek is, ilyen módon csak korlátozottan érhetőek el. Az MVGYOSZ, a folyamatosan jelentkező igényekre reagálva, most megnyitja online hangoskönyvtárát minden határainkon túl élő magyar anyanyelvű vagy magyar nyelven hangoskönyveket hallgatni kívánó látássérült személy előtt!

Az MVGYOSZ Hangoskönyvtára alkalmazás iOS és Android operációs rendszerre egyaránt ingyenesen letölthető. Azon látássérült személyeknek, akik külföldön élnek, illetve akik nem tagjai egyik MVGYOSZ tagegyesületnek sem, a szolgáltatás igénybe vételéhez regisztrálniuk kell. A regisztrációs felület az mvgyosz.hu honlapon, a Bodor Tibor Hangoskönyvtár menüpont alatt található. A regisztrációhoz igazolni szükséges a látássérültséget, ami kizárólag magyar nyelvű hivatalos dokumentum beküldésével lehetséges. Ennek hiányában lehetőség van a látássérült személyeket képviselő helyi szervezet által kiadott nyilatkozattal igazolni a vakság vagy gyengénlátás tényét.

Az online hangoskönyvtárhoz való csatlakozás 2020-ban ingyenes!

Bármilyen kérdéssel forduljanak bizalommal ügyfélszolgálatunkhoz vagy a vak és gyengénlátó embereket segítő helyi egyesülethez!

Jó olvasást kívánunk!

Németh Orsolya

szakmai vezető

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége együttműködve a Bodor Tibor Kulturális Egyesülettel várja azon önkéntes személyeket, akik szívesen olvasnak fel látássérült emberek számára könyveket.

A szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. tv. alapján kizárólag a szövetség hangoskönyvtárában érhetőek el a felolvasott művek, azokat kereskedelmi forgalomba nem hozzuk, harmadik fél részére nem adjuk át. Kizárólag látássérült személyek férnek hozzá a személyes és az online kölcsönzés során a felolvasott művekhez.

Csatlakozzon Ön is hozzánk, már közel 1500 önkéntes olvas fel nekünk!

Amennyiben Ön is szeretne felolvasni, kérjük, küldjön egy e-mailt a lenti űrlap segítségével.

Az MVGYOSZ Bodor Tibor Hangoskönyvtárában közel 3500 korábban felolvasott mű érhető el. Ezek feldolgozásában most Ön is segíthet.

Az MVGYOSZ az eltelt két évben közel 2500 művet töltött fel az online hangoskönyvtárába. Az újonnan felolvasott művek mellett elkezdte feldolgozni a korábban felolvasott állományát is. Az alkalmazásba már csak azok a művek kerülhetnek feltöltésre, melyek megfelelnek a technikai elvárásoknak. Ez elsősorban azt jelenti, hogy a könyv fejezetekre van vágva, és nincs benne hiányzó rész, vagy nem szerepel semmi felesleges szöveg a felolvasásban (például: vége a második kazetta második sávjának).

Ahhoz, hogy a régi könyveket fejezetekre tudjuk vágni, illetve megtaláljuk az összes felesleges szöveget vagy akár hiányzó részt a felolvasásból, azokat meg kell hallgatni. Már most is több önkéntes és munkatárs foglalkozik a könyvek meghallgatásával, de most Ön is segíthet. Amennyiben szívesen segítené munkánkat, úgy kérjük, hogy küldjön egy levelet az mvgyosz.hu főoldalán található levelezési űrlap segítségével, és munkatársunk felveszi Önnel a kapcsolatot a részletek megbeszélése érdekében.

dr. Nagyné Berke Mónika

szolgáltatásvezető

Az MVGYOSZ Bodor Tibor Hangoskönyvtár webes használatáról

Ki tudja használni az online hangoskönyvtárat?

 • Az MVGYOSZ online hangoskönyvtárát a MVGYOSZ valamely tagegyesületénél érvényes tagsági jogviszonnyal rendelkező látássérült tagok használhatják ingyenesen. Éves szolgáltatási díj ellenében minden olyan látássérült személy használhatja, aki regisztrált és igazolta látássérülését.

Hol tudok belépni?

 • A hangoskonyvtar.mvgyosz.hu oldalon.
 • A weboldal megnyitását követően van mód az aktivizálás folyamatának elvégzésére.

Csak azon látássérült személyek tudják az aktivizálást elvégezni a törzsszám + e-mail cím megadásával, akik rögzítve vannak az MVGYOSZ egységes tagnyilvántartó rendszerében. Azok, akik látássérültek, de nem tagok egyetlen egyesületnél sem, azoknak regisztrálni szükséges az mvgyosz.hu, vagy a tavszem.hu oldalon a szolgáltatásra.

 • Az aktivizálás folyamatához az alábbi adatokat kell megadni:

Törzsszám + megyekód, e-mail cím.

 

 • A megyekódok az alábbiak:
 • Látássérültek Észak-alföldi Regionális Egyesülete -01
 • Látássérültek Regionális Közhasznú Egyesülete -02
 • Magyar Vakok és Gyengénlátók Bács-Kiskun Megyei Egyesülete – 03
 • Nyírségi Látássérültek Egyesülete -04
 • Vakok és Gyengénlátók Baranya Megyei Egyesülete -05
 • Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesülete -06
 • Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesülete -07
 • Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesülete -08
 • Vakok és Gyengénlátók Fejér Megyei Szervezete -09
 • Vakok és Gyengénlátók Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesülete -10
 • Vakok és Gyengénlátók Hermina Egyesülete -11
 • Vakok és Gyengénlátók Heves Megyei Egyesülete -12
 • Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete -13
 • Vakok és Gyengénlátók Komárom-Esztergom Megyei Egyesülete -14
 • Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete -15
 • Vakok és Gyengénlátók Nógrád Megyei Egyesülete -16
 • Vakok és Gyengénlátók Somogy Megyei Egyesülete -17
 • Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete -18
 • Vakok és Gyengénlátók Tolna Megyei Egyesülete -19
 • Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesülete -20
 • Vakok és Gyengénlátók Veszprém Megyei Egyesülete -21
 • Vakok és Gyengénlátók Zala Megyei Egyesülete -22
 • Természetes személyek -23

 

Példa a törzsszámra: 83939-01

 

 • Amennyiben beírta a kért adatokat, kattintson az aktivizálás gombra. Az alábbi üzenetet küldi az oldal: Kiküldtünk egy aktivációs e-mailt a megadott címre. Aktiválást követően válassza az alább található “Bejelentkezés” gombot!
 • Fontos! Ne zárja be ezt az oldalt. Nyissa meg levelezőjét és kattintson a megadott linkre, majd térjen vissza a bejelentkező oldalra.
 • Sikeres aktivizálást követően a megadott e-mail címre kap a felhasználó egy e-mailt, ahol meg kell erősíteni a folyamatot egy linkre történő kattintással.

 

 • Az aktivizálás csak akkor sikeres, ha a megadott törzsszám és az e-mail cím azonos a tagnyilvántartó rendszerbe rögzített adatokkal.

Az aktivizálás során a rendszer azt is vizsgálja, hogy a felhasználó rendelkezik-e érvényes tagsági jogviszonnyal az egyesületnél.

 • Amennyiben ez a 3 adat megfelel, akkor a rendszer a „sikeres regisztráció” üzenetet jeleníti meg a képernyőn.
 • Amennyiben nem felelnek meg az adatok, úgy az adott tagegyesület munkatársához kell fordulni adategyeztetés céljából.

 

 • Ezt követően ha bezárja az oldalt, és nem lép be más eszközön a hangoskönyvtárba, nincs szükség újból megadni az adatokat, automatikusan belép a könyvtárba, ha újból megnyitja a weboldalt.

 

 • Az online hangoskönyvtár egyszerre egy eszközön használható, így ha eszközt vált, minden esetben el kell végezni az aktivizálás folyamatát.

Hogy néz ki a weboldal?

 • A weboldalon legfelül az MVGYOSZ neve, szlogenje, logója szerepel. Ez alatt helyezkednek el a hivatkozások.

könyvtár

legfrissebb könyvek

könyvespolcom

kereső

kijelentkezés

 • A hivatkozások alatt a kategóriák egymás alatt helyezkednek el:
  • akció, krimi
  • dokumentumregény
  • dráma, komédia, színmű, stb.

Minden kategória mellett olvasható, hogy hány könyv érhető el a műfajban.

 • A kategória kiválasztását követően a könyvek listája olvasható egymás alatt.

Az alábbi adatokat látjuk a könyvekről:

szerző, cím, felolvasó

 

Hogy tudok meg több információt egy könyvről?

 • Amennyiben egy könyvről többet szeretnénk megtudni, vagy meg szeretnénk hallgatni, úgy meg kell nyitni a kiválasztott művet. Ezt követően az alábbi funkciókat (gombokat) érjük el:
  • szerző
  • cím
  • felolvasó

a mű leírása (A Jaws jelzi, hogy ez egy gomb, amely bezárt állapotban van. amennyiben el szeretnénk olvasni a könyv leírását, úgy szóközzel meg tudjuk nyitni, majd szóközzel be is tudjuk zárni a leírást).

  • könyvespolcra teszem
  • hibajelzés küldése
  • fejezetek

A könyv borítója is megjelenik a képernyőn.

 

Hogy tudok meghallgatni egy könyvet?

 • Amennyiben el szeretnék olvasni egy könyvet, akkor azt a – könyvespolcra teszem gomb – megnyomásával át tudjuk helyezni a főoldalon található – Könyvespolcom – mappába, és bármikor ez alatt a hivatkozás alatt megtalálom. Több könyv is a könyvespolcra helyezhető, és meghallgatás után eltávolítható.
 • Arra is van mód, hogy a – könyvespolcra – helyezés nélkül hallgassunk könyvet, ez esetben válasszuk a – fejezetek – gombot, és a megjelenő fejezetekből ki kell választani a meghallgatni kívánt file-t. Ha az elsőre kattintunk, akkor végig tudjuk hallgatni a könyvet.

Hogyan működik a lejátszó?

 • Amennyiben elindítottuk a file lejátszását az alábbi lehetőségek közül választhatunk:
  • következő fejezet gomb
  • lejátszás / szünet gomb
  • ugrás az elejére gomb
  • visszatekerés gomb
  • előretekerés gomb
  • audio idővonal vízszintes csúszka
  • hangerő gomb
  • lassabb gomb
  • gyorsabb gomb

Ezt követően a fejezetek listáját látjuk.

 

Hogyan tudok hibát beküldeni?

 • Válasszuk a könyvön belül a – hibajelzés küldése – gombot.

Az alábbi szerkesztőmező ugrik fel: a hiba összefoglalása. Ide kell beírni az észlelt hibát. Minél pontosabban kell megadni a hibát.
Példa: A fájlok elnevezése nem megfelelő, a Jaws értelmetlen szöveget olvas.

vagy

A 01.mp3-ban 10 percnél hiba maradt a könyvben.

 • A könyv szerzőjét, címét nem kell megadni, azt a rendszer beazonosítja a hiba megküldése során.
 • A hiba összefoglalása után a – hibajelzés küldése – gombra kell kattintani. Az alábbi üzenetet kapjuk: Észrevételét köszönjük! A jelzett hibát kivizsgáljuk, és amennyiben módunkban áll, javítjuk.

 

Honnan tudom, hogy milyen új könyvek kerültek be a hangoskönyvtárba?

A főoldalon található – legfrissebb könyvek – hivatkozásra kattintunk, akkor dátum szerint látjuk felsorolva a feltöltött könyveket.

 

Hogyan tudok keresni a művek között?

A főoldalon található – kereső – hivatkozásra kell kattintani, és be kell írni a szerkesztőmezőbe a keresett művet. Nem szükséges a teljes mű címét, vagy a szerzőt megadni, szavakra is kereshetünk. Ha a kedvenc felolvasónk nevét írjuk be a szerkesztőmezőbe, akkor kilistázza azokat a könyveket, amelyeket Ő olvasott fel.

Jó olvasást kívánunk!

Az MVGYOSZ Bodor Tibor Hangoskönyvtár alkalmazás használatáról iOS rendszeren

Ki tudja használni az online hangoskönyvtárat?

 • Az MVGYOSZ Hangoskönyvtára Alkalmazásta MVGYOSZ valamely tagegyesületénél érvényes tagsági jogviszonnyal rendelkező látássérült tagok használhatják ingyenesen. Éves szolgáltatási díj ellenében minden olyan látássérült személy használhatja, aki regisztrált és igazolta látássérülését.

Hogy tudok belépni?

 • Töltse le az App Store ingyenesen az alkalmazást.

Az alábbi néven találja meg: MVGYOSZ hangoskönyvtára.

 • Az alkalmazás elindítását követően van mód az aktivizálás folyamatának elvégzésére.

Csak azon látássérült személyek tudják az aktivizálást elvégezni a törzsszám + e-mail cím megadásával, akik rögzítve vannak az MVGYOSZ egységes tagnyilvántartó rendszerében. Azok, akik látássérültek, de nem tagok egyetlen egyesületnél sem, azoknak regisztrálni szükséges az mvgyosz.hu, vagy a tavszem.hu oldalon a szolgáltatásra.

 • Az aktivizálás folyamatához az alábbi adatokat kell megadni:

Törzsszám + megyekód, e-mail cím.

 • A megyekódok az alábbiak:
  • Látássérültek Észak-alföldi Regionális Egyesülete -01
  • Látássérültek Regionális Közhasznú Egyesülete -02
  • Magyar Vakok és Gyengénlátók Bács-Kiskun Megyei Egyesülete – 03
  • Nyírségi Látássérültek Egyesülete -04
  • Vakok és Gyengénlátók Baranya Megyei Egyesülete -05
  • Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesülete -06
  • Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesülete -07
  • Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesülete -08
  • Vakok és Gyengénlátók Fejér Megyei Szervezete -09
  • Vakok és Gyengénlátók Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesülete -10
  • Vakok és Gyengénlátók Hermina Egyesülete -11
  • Vakok és Gyengénlátók Heves Megyei Egyesülete -12
  • Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete -13
  • Vakok és Gyengénlátók Komárom-Esztergom Megyei Egyesülete -14
  • Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete -15
  • Vakok és Gyengénlátók Nógrád Megyei Egyesülete -16
  • Vakok és Gyengénlátók Somogy Megyei Egyesülete -17
  • Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete -18
  • Vakok és Gyengénlátók Tolna Megyei Egyesülete -19
  • Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesülete -20
  • Vakok és Gyengénlátók Veszprém Megyei Egyesülete -21
  • Vakok és Gyengénlátók Zala Megyei Egyesülete -22
  • Természetes személyek -23

 

Példa a törzsszámra: 83939-01

 • A beírt adatokat követően el kell fogadni az általános szerződési feltételeket és az aktiválás gombra kell kattintani.

 

 • Az aktivizálás csak akkor sikeres, ha a megadott törzsszám és az e-mail cím azonos a tagnyilvántartó rendszerbe rögzített adatokkal.

Az aktivizálás során a rendszer azt is vizsgálja, hogy a felhasználó rendelkezik-e érvényes tagsági jogviszonnyal az egyesületnél.

 • Amennyiben ez a 3 adat megfelel, akkor a rendszer a „sikeres regisztráció” üzenetet jeleníti meg a képernyőn.
 • Amennyiben nem felelnek meg az adatok, úgy az adott tagegyesület munkatársához kell fordulni adategyeztetés céljából.
 • Sikeres aktivizálást követően a megadott e-mail címre kap a felhasználó egy e-mailt, ahol meg kell erősíteni a folyamatot egy linkre történő kattintással.
 • A megerősítést követően vissza kell lépni az alkalmazásba és a bejelentkezésre kattintva már lehet is használni a hangoskönyv alkalmazást.
 • Ezt követően nincs szükség újból megadni az adatokat, az alkalmazás elindítását követően a rendszer automatikusan beengedi a felhasználót az alkalmazásba. Alkalmanként előfordul, hogy a belépéskor az aktivizálási képernyőt mutatja az alkalmazás. Amennyiben Ön nem használta más eszközön az alkalmazást, az esetben nem kell beírni ismét az adatokat, elegendő a bejelentkezés gombra kattintani.

 

 • Az online hangoskönyvtár egyszerre egy eszközön használható, így ha eszközt vált, minden esetben el kell végezni az aktivizálás folyamatát.
 • Családi megosztásra, vagy másik IOS eszközön történő futtatásra nincs mód. Az alkalmazás kizárólag egy készüléken használható.

Mit tud az alkalmazás?

 • A belépést követően a főképernyőn legfelül az utoljára játszott könyvet tudjuk elindítani.
 • Alatta olvasható az, hogy összesen hány könyv érhető el az alkalmazásban.
 • A kategóriák egymás alatt helyezkednek el:
  • Újonnan felkerült művek
  • akció, krimi
  • dokumentumregény
  • dráma, komédia, színmű, stb.

Minden kategória mellett olvasható, hogy hány könyv érhető el a műfajban.

 • A kategória kiválasztását követően a könyvek listája olvasható egymás alatt.

Az alábbi adatokat olvashatjuk a könyvekről:

szerző, cím, felolvasó

Hogy tudok meg több információt egy könyvről?

 • Amennyiben egy könyvről többet szeretnénk megtudni, vagy le szeretnénk tölteni, úgy meg kell nyitni a kiválasztott művet. Ezt követően az alábbi funkciókat érjük felülről lefele haladva:
  • könyv letöltése egyben
  • szerző
  • cím
  • a műleírása
  • felolvasó
  • a könyv hossza
  • a könyv lejátszása
  • ugrás a fejezetekhez
  • a könyv borítója is megjelenik a képernyőn.

Hogy tudok letölteni könyvet?

 • Amennyiben egyben szeretnénk letölteni a könyvet, akkor a „könyv letöltése egyben” gombra kell kattintani. A letöltés állapotát százalékban mutatja a képernyő.
 • Javasoljuk, hogy wifi-n töltsék le a könyveket, mivel a méretük nagy, így a mobil internetet megterhelheti. Letöltést követően a meghallgatás során már nem használ internetet az alkalmazás.
 • Arra is van mód, hogy csak 1 fejezetet töltsünk le a könyvből, úgy az ugrás a fejezetekre kell kattintani és a megjelenő fejezetekből ki kell választani a letölteni kívánt fájlt.
 • Letöltést követően a könyv a „letöltött könyveim menüpont alatt érhető el.
 • A telefon tárhelyétől függően több könyvet is le lehet egyszerre tölteni, nincs korlátozva a letöltés száma.
 • Amennyiben nincs elegendő hely a könyv letöltéséhez, úgy a rendszer nem tölti le azt.

Milyen menüpontok közül választhatok?

 • A főgomb felett az alábbi gombok találhatóak, balról jobbra:

könyvtár, keresés, letöltött könyveim, továbbiak

 • Könyvtár: A könyvtár menüpont alatt a főképernyő kategóriái találhatóak.
 • Keresés: A keresés történhet könyv címére, szerzőre, és felolvasóra egyaránt.
 • Letöltött könyveim: A menüpont alatt a letöltött könyveket találjuk, az alábbi információk érhetők el a könyvről:

Letöltött könyv címe, letöltött fejezetek száma, méret, a könyv hossza.

Példa:

Én és Énke, 43 letöltött fejezet, 347 megabité, 4 óra 10 perc.

 

 • Továbbiak: A menüpont alatt az alábbi lehetőségek közül lehet választani: elalvás funkció, általános szerződési feltételek, kijelentkezés.
 • Az elalvás funkció beállítható 15, 30 perc, vagy 1 óra időtartamra. Amennyiben a lejátszás során elalszunk, akkor a beállított idő után a lejátszás megszakad.

 

Hogy tudok könyvet törölni?

 • A letöltött könyveim menüpontban, a törölni kívánt könyvön, felfele vagy lefele legyintéssel a törlés gombra lépek és rákoppintok.
 • rákérdez a törlésre, amelyet az igen gombra kattintással meg kel erősíteni.

 

Hogy tudok lejátszani könyvet?

 • A letöltött könyv menüpontban kiválasztom az olvasni kívánt művet, rákattintok majd a megnyitást követően az alábbi funkciók közül választhatok az „ismertető” címsor alatt felülről lefele:
  • a könyv lejátszása
  • szerző
  • cím
  • a mű leírása
  • felolvasó
  • a könyv lejátszása
  • ugrás a fejezetekhez
  • a könyv elejétől történő lejátszáshoz válasszuk a két „könyv lejátszása” gomb közül bármelyet.
 • Fejezetek szerinti lejátszás: Amennyiben a letöltött könyvből 1 fejezetet szeretnénk lejátszani, úgy válasszuk a „ugrás a fejezetekhez” gombot.

A gomb kiválasztását követően a könyv fejezeteit látjuk, az alábbi információkat tudjuk meg az adott fejezetről:

sorszám, cím, fejezett hossza, a fejezet állapota.

 

Példa:

fejezet: 1., Én és Énke, hossz 12 perc 38, letöltve.

 

 • Fejezet lejátszása: Rákoppintunk a kiválasztott fejezetre és az alábbi opciók közül választhatunk:
 • lejátszás
 • lejátszás a fejezet elejéről
 • fejezet törlése
 • mégsem.

 

 • A „lejátszás” és a lejátszás a fejezet elejéről” gomb közti különbség:

A „lejátszás” ott folytatja, ahol egy korábbi meghallgatás során abbahagytuk a meghallgatást. A „lejátszás a fejezet elejéről” gomb pedig előröl játssza le a fejezetet.

 • Figyelem! Amennyiben több fejezetbe is belehallgatunk, majd úgy döntünk, hogy a könyvet előröl meghallgatjuk, úgy a folyamatos lejátszás során a fejezeteket ott folytatja, ahol az előzetes meghallgatás során abbahagytuk. Így érdemes visszaugrani a belehallgatást követően a fejezet elejére azért, hogy a folyamatos lejátszás során ne maradjon ki az a rész, a mit már előzetesen meghallgattunk.

A könyv lejátszása során milyen funkciókat érek el?

 • Amikor elindítom a lejátszást, akkor a lejátszóban az alábbi információkat olvashatom a lejátszásról és az alábbi funkciók közül választhatok:
  • lejátszó bezárása
  • az előző és a következő fejezetre történő ugrás
  • a fejezet címe
  • hányadik fejezet az összes fejezetből
  • a lejátszási idő a fejezet teljes hosszához képest
  • hol tart a lejátszás százalékban (itt a százalékot tudom módosítani)
  • vissza 10 másodpercet
  • lejátszás
  • előre10 másodpercet
  • visszatekerési időegység 10 másodperc (alapból 10 másodpercen áll, de választhatok a gomb megnyomásával 10, 30 másodperc és 1, 5, 10, 20 perc közötti időegységet)
  • előretekerési időegység 10 másodperc (alapból 10 másodpercen áll, de választhatok a gomb megnyomásával 10, 30 másodperc és 1, 5, 10, 20 perc közötti időegységet)
  • lejátszási sebesség (a gomb megnyomásával módosíthatom a lejátszás sebességét 110, 125, 150, 175, 200%-os sebességre)

Hány könyvet olvashatok párhuzamosan?

 • Több könyvet is elkezdhetünk meghallgatni, az alkalmazás mindig ott folytatja a könyv lejátszását, ahol abbahagytuk a meghallgatást.

Működnek-e a megszokott mozdulatok a funkciók eléréséhez?

 • Igen, a jól ismert mozdulatok működnek, így például a lejátszást el tudjuk indítani és le tudjuk állítani a két újas dupla koppintással.

Mi történik, ha a könyv hallgatása közben hívás érkezik a telefonra?

 • A könyv lejátszása megszakad, a beszélgetés végén el kell indítani a lejátszást, és ott folytatódik, ahol a hívás beérkezésénél megszakadt a lejátszás.

Észrevételeimmel, kérdéseimmel hova fordulhatok?

 • Az alkalmazást folyamatosan fejlesztjük, így javaslataikat, észrevételeiket az mvgyosz.hu oldalon található levelezési űrlap segítségével küldjék meg részünkre.

Hova fordulhatok, ha hibát találok a könyv felolvasásában?

 • Amennyiben hibát észlel a könyv felolvasásában (hiányzó rész, zaj, rossz minőség, stb.), úgy kérjük, hogy a könyv szerzőjét, címét, a fejezet számát és a hiba perc szerinti meghatározását is írja meg nekünk, hogy hol találta a hibát és mi igyekszünk minél hamarabb kijavítani. Az észrevételeket az mvgyosz.hu oldalon található levelezési űrlap segítségével küldjék meg részünkre.

 

 

Az MVGYOSZ Bodor Tibor Hangoskönyvtár alkalmazás használatáról Android rendszeren

Ki tudja használni az online hangoskönyvtárat?

 • Az MVGYOSZ Hangoskönyvtára Alkalmazásta MVGYOSZ valamely tagegyesületénél érvényes tagsági jogviszonnyal rendelkező látássérült tagok használhatják ingyenesen. Éves szolgáltatási díj ellenében minden olyan látássérült személy használhatja, aki regisztrált és igazolta látássérülését.

Hogy tudok belépni?

 • Töltse le a Play áruházból ingyenesen az alkalmazást.

Az alábbi néven találja meg: MVGYOSZ hangoskönyvtára.

 • Az alkalmazás elindítását követően van mód az aktivizálás folyamatának elvégzésére.

Csak azon látássérült személyek tudják az aktivizálást elvégezni a törzsszám + e-mail cím megadásával, akik rögzítve vannak az MVGYOSZ egységes tagnyilvántartó rendszerében. Azok, akik látássérültek, de nem tagok egyetlen egyesületnél sem, azoknak regisztrálni szükséges az mvgyosz.hu, vagy a tavszem.hu oldalon a szolgáltatásra.

 • Az aktivizálás folyamatához az alábbi adatokat kell megadni:

Törzsszám + megyekód, e-mail cím.

 • A megyekódok az alábbiak:
 • Látássérültek Észak-alföldi Regionális Egyesülete -01
 • Látássérültek Regionális Közhasznú Egyesülete -02
 • Magyar Vakok és Gyengénlátók Bács-Kiskun Megyei Egyesülete – 03
 • Nyírségi Látássérültek Egyesülete -04
 • Vakok és Gyengénlátók Baranya Megyei Egyesülete -05
 • Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesülete -06
 • Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesülete -07
 • Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesülete -08
 • Vakok és Gyengénlátók Fejér Megyei Szervezete -09
 • Vakok és Gyengénlátók Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesülete -10
 • Vakok és Gyengénlátók Hermina Egyesülete -11
 • Vakok és Gyengénlátók Heves Megyei Egyesülete -12
 • Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete -13
 • Vakok és Gyengénlátók Komárom-Esztergom Megyei Egyesülete -14
 • Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete -15
 • Vakok és Gyengénlátók Nógrád Megyei Egyesülete -16
 • Vakok és Gyengénlátók Somogy Megyei Egyesülete -17
 • Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete -18
 • Vakok és Gyengénlátók Tolna Megyei Egyesülete -19
 • Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesülete -20
 • Vakok és Gyengénlátók Veszprém Megyei Egyesülete -21
 • Vakok és Gyengénlátók Zala Megyei Egyesülete -22
 • Természetes személyek -23

Példa a törzsszámra: 83939-01

 • A beírt adatokat követően el kell fogadni az általános szerződési feltételeket és az aktiválás gombra kell kattintani.

 

 • Az aktivizálás csak akkor sikeres, ha a megadott törzsszám és az e-mail cím azonos a tagnyilvántartó rendszerbe rögzített adatokkal.

Az aktivizálás során a rendszer azt is vizsgálja, hogy a felhasználó rendelkezik-e érvényes tagsági jogviszonnyal az egyesületnél.

 • Amennyiben ez a 3 adat megfelel, akkor a rendszer a „sikeres regisztráció” üzenetet jeleníti meg a képernyőn.
 • Amennyiben nem felelnek meg az adatok, úgy az adott tagegyesület munkatársához kell fordulni adategyeztetés céljából.
 • Sikeres aktivizálást követően a megadott e-mail címre kap a felhasználó egy e-mailt, ahol meg kell erősíteni a folyamatot egy linkre történő kattintással.
 • A megerősítést követően vissza kell lépni az alkalmazásba és a bejelentkezésre kattintva már lehet is használni a hangoskönyv alkalmazást.
 • Ezt követően nincs szükség újból megadni az adatokat, az alkalmazás elindítását követően a rendszer automatikusan beengedi a felhasználót az alkalmazásba. Alkalmanként előfordul, hogy a belépéskor az aktivizálási képernyőt mutatja az alkalmazás. Amennyiben Ön nem használta más eszközön az alkalmazást, az esetben nem kell beírni ismét az adatokat, elegendő a bejelentkezés gombra kattintani.
 • Az online hangoskönyvtár egyszerre egy eszközön használható, így ha eszközt vált, minden esetben el kell végezni az aktivizálás folyamatát.
 • Családi megosztásra, vagy bármely más eszközön párhuzamosan történő futtatásra nincs mód. Az alkalmazás kizárólag egy készüléken használható egyszerre.

Mit tud az alkalmazás?

 • A belépést követően a főképernyőn legfelül a bal felső sarokban található egy menügomb, ez a legtöbb esetben ott van fixen, az alkalmazás bármelyik részén tartózkodunk. Tőle jobbra mindig az aktuális menüpont megnevezése olvasható attól függően, hol járunk az alkalmazásban.
 • Alatta olvasható az, hogy összesen hány könyv érhető el az alkalmazásban.
 • A kategóriák egymás alatt helyezkednek el:
  • akció, krimi
  • dokumentumregény
  • dráma, komédia, színmű, stb.

Minden kategória mellett olvasható, hogy hány könyv érhető el a műfajban.

 • A kategória kiválasztását követően a könyvek listája olvasható egymás alatt.

Az alábbi adatokat olvashatjuk a könyvekről:
szerző, cím, felolvasó

Hogy tudok meg több információt egy könyvről?

 • Amennyiben egy könyvről többet szeretnénk megtudni, vagy le szeretnénk tölteni, úgy meg kell nyitni a kiválasztott művet. Ezt követően az alábbi funkciókat érjük felülről lefele haladva:
  • könyv letöltése egyben
  • szerző
  • cím
  • felolvasó
  • a könyv hossza
  • a könyv lejátszása
  • fejezetek
  • a műleírása
  • a könyv borítója is megjelenik a képernyőn.

Hogy tudok letölteni könyvet?

 • Amennyiben egyben szeretnénk letölteni a könyvet, akkor a „könyv letöltése egyben” gombra kell kattintani. A letöltés állapotát százalékban mutatja a képernyő. A “letöltés megszakítása” gombra kattintva meg tudjuk szakítani a letöltést
 • Javasoljuk, hogy wifi-n töltsék le a könyveket, mivel a méretük nagy, így a mobil internetet megterhelheti. Letöltést követően a meghallgatás során már nem használ internetet az alkalmazás.
 • Arra is van mód, hogy csak 1 fejezetet töltsünk le a könyvből, úgy a “fejezetek” gombra kell kattintani és a megjelenő fejezetekből ki kell választani a letölteni kívánt fájlt.
 • Letöltést követően rá kell katintani a “bezárás” gombra, onnantól a könyv a „letöltött könyveim menüpont alatt érhető el.
 • A telefon tárhelyétől függően több könyvet is le lehet egyszerre tölteni, nincs korlátozva a letöltés száma.
 • Amennyiben nincs elegendő hely a könyv letöltéséhez, úgy a rendszer nem tölti le azt.

Milyen menüpontok közül választhatok?

 • Miután rákattintottunk a “menü ” gombra, a képernyő tetején az alábbi gombok találhatók, egymás alatt:

könyvtár, keresés, letöltött könyveim, továbbiak

 • Könyvtár: A könyvtár menüpont alatt a főképernyő kategóriái találhatóak.
 • Keresés: A keresés történhet könyv címére, szerzőre, és felolvasóra egyaránt.
 • Letöltött könyveim: A menüpont alatt a letöltött könyveket találjuk, az alábbi információk érhetők el a könyvről:

Letöltött könyv címe, letöltött fejezetek száma, a könyv hossza.

Példa:

Én és Énke, 43 letöltött fejezet, 04:10:36.

 • Továbbiak: A menüpont alatt az alábbi lehetőségek közül lehet választani: elalvás funkció, általános szerződési feltételek, kijelentkezés.
 • Az elalvás funkció beállítható 15, 30 perc, vagy 1 óra időtartamra. Amennyiben a lejátszás során elalszunk, akkor a beállított idő után a lejátszás megszakad.

Hogy tudok könyvet törölni?

 • A letöltött könyveim menüpontban, a törölni kívánt könyvnnél jobbra söpréssel a “könyv eltávolítása” gombra lépek és rákoppintok.
 • Az eltávolítást a “könyv eltávolítása” gombra kattintással meg kel erősíteni.

Hogy tudok lejátszani könyvet?

 • A letöltött könyv menüpontban kiválasztom az olvasni kívánt művet, rákattintok majd a megnyitást követően az alábbi funkciók közül választhatok felülről lefelé:
  • szerző
  • cím
  • felolvasó
  • a könyv hossza
  • a könyv lejátszása
  • fejezetek
  • a mű leírása
 • A könyv elejétől történő lejátszáshoz válasszuk a „könyv lejátszása” gombot.
 • Fejezetek szerinti lejátszás: Amennyiben a letöltött könyvből 1 fejezetet szeretnénk lejátszani, úgy válasszuk a „fejezetek” gombot.

A gomb kiválasztását követően a könyv fejezeteit látjuk, az alábbi információkat tudjuk meg az adott fejezetről:

sorszám, cím, fejezett hossza.

Példa:

1., Én és Énke, hossz 12 perc 38.

 • Egyet jobbra söpörve megtaláljuk a “fejezet lejátszása” gombot. Miután a kiválasztott fejezet elindult, az alábbi opciók közül választhatunk:
  • lejátszás
  • lejátszás a fejezet elejéről
  • fejezet törlése
  • mégsem.
 • A „lejátszás” és a lejátszás a fejezet elejéről” gomb közti különbség:

A „lejátszás” ott folytatja, ahol egy korábbi meghallgatás során abbahagytuk a meghallgatást. A „lejátszás a fejezet elejéről” gomb pedig előröl játssza le a fejezetet.

 • Figyelem! Amennyiben több fejezetbe is belehallgatunk, majd úgy döntünk, hogy a könyvet előröl meghallgatjuk, úgy a folyamatos lejátszás során a fejezeteket ott folytatja, ahol az előzetes meghallgatás során abbahagytuk. Így érdemes visszaugrani a belehallgatást követően a fejezet elejére azért, hogy a folyamatos lejátszás során ne maradjon ki az a rész, a mit már előzetesen meghallgattunk.

A könyv lejátszása során milyen funkciókat érek el?

 • Amikor elindítom a lejátszást, akkor a lejátszóban az alábbi információkat olvashatom a lejátszásról és az alábbi funkciók közül választhatok:
  • Szerző
  • Az előző és a következő fejezetre történő ugrás
  • a fejezet címe
  • hányadik fejezet az összes fejezetből
  • a lejátszási idő a fejezet teljes hosszához képest
  • hol tart a lejátszás százalékban (itt a százalékot tudom módosítani)
  • vissza 10 másodpercet
  • lejátszás/szüneteltetés
  • előre10 másodpercet
  • lejátszási sebesség (a gomb megnyomásával módosíthatom a lejátszás sebességét 110, 125, 150, 175, 200%-os sebességre)

Hány könyvet olvashatok párhuzamosan?

 • Több könyvet is elkezdhetünk meghallgatni, az alkalmazás mindig ott folytatja a könyv lejátszását, ahol abbahagytuk a meghallgatást.

Működnek-e a megszokott mozdulatok a funkciók eléréséhez?

 • Igen, a jól ismert mozdulatok működnek, a gombokon jobbra-balra söpréssel, vagy ujjunkat a képernyőn folyamatosan húzva navigálhatunk, majd a kívánt gombot duplakopppal aktiválhatjuk.

Mi történik, ha a könyv hallgatása közben hívás érkezik a telefonra?

 • A könyv lejátszása megszakad, a beszélgetés végén magától elindul és ott folytatódik, ahol a hívás beérkezésénél megszakadt a lejátszás.

Észrevételeimmel, kérdéseimmel hova fordulhatok?

 • Az alkalmazást folyamatosan fejlesztjük, így javaslataikat, észrevételeiket az mvgyosz.hu oldalon található levelezési űrlap segítségével küldjék meg részünkre.

Hova fordulhatok, ha hibát találok a könyv felolvasásában?

 • Amennyiben hibát észlel a könyv felolvasásában (hiányzó rész, zaj, rossz minőség, stb.), úgy kérjük, hogy a könyv szerzőjét, címét, a fejezet számát és a hiba perc szerinti meghatározását is írja meg nekünk, hogy hol találta a hibát és mi igyekszünk minél hamarabb kijavítani. Az észrevételeket az mvgyosz.hu oldalon található levelezési űrlap segítségével küldjék meg részünkre.

Támogassa hívásonként 500 Forinttal az MVGYOSZ Braille- és hangoskönyvtárának fejlesztését a Telekom Adományvonal (13600) hívásával és a 96-os kód beütésével.

Így adományozhat telefonja segítségével.

Mikor tud személyesen könyvet kölcsönözni?

A személyes kölcsönzéshez kérjük, foglaljon időpontot az MVGYOSZ elérhetőségei egyikén.

Hangoskönyvtár nyitvatartás:
Kedden:10:00 – 18:00
Csütörtökön:9:00 – 17:00
Pénteken:8:30 – 12:30

Várjuk Önt sok szeretettel az MVGYOSZ telephelyén, Budapest, Thököly út 105., második emelet.

Amennyiben kérdése, észrevétele van, kérjük, írjon nekünk: