///Bodor Tibor Hangoskönyvtár

Bodor Tibor Hangoskönyvtár

2019-04-19T17:29:54+02:00

A Hangoskönyvtár története

Az MVGYOSZ hangoskönyvtára 1961-ben kezdte meg működését a Hermina út 21 szám alatt. A 70-es évek elején költözött át a mai helyére, a székházba. Kezdetben orsós magnón hallgatható könyveket lehetett kölcsönözni. A kazettás magnók térhódítását követően, a hangszalagon levő állományt átmásolták kazettára a szövetség stúdiójában. Közel 10 éven keresztül párhuzamosan lehetett orsós és kazettás műveket kölcsönözni, majd 1989-ben az orsós állomány végleg kikerült a könyvtárból. A fejlődés következő mérföldköve volt a kazettás művek digitalizálása. A 2000-es évektől lehetett CD-ről hallgatható könyveket kölcsönözni. Az ezzel párhuzamosan működő kazettás kölcsönzés pedig a 2017-es év folyamán fejeződött be. A technika fejlődésének köszönhetően 2018. szeptemberétől már online is hallgathatóak a művek.

Kép: BodorTibor éppen felolvas egy hangoskönyvet

A hangoskönyvtár Bodor Tibor színművész emlékére 2018. január 4-én felvette nevét. A művész 2000. június 20-án bekövetkezett haláláig több mint 500 könyvet olvasott fel, közel 9000 órában a látássérült személyek számára.

A Bodor Tibor hangoskönyvtárban a közel 4000 felolvasott mű között egyaránt megtalálhatóak a hazai és külföldi klasszikus regények, a kortárs írók művei, a kötelező olvasmányok, útleírások, ismeretterjesztő művek és gyermekeknek szóló könyvek.

Az állomány folyamatosan bővül. Ezt köszönhetjük a Bodor Tibor Kulturális Egyesület vezetőségének, akik több száz önkéntessel dolgoznak együtt azért, hogy a látássérült személyek minél több irodalmi alkotáshoz férjenek hozzá hallgatás útján.

Az alábbi videón egy rövid riportot hallgathat meg Bodor Tiborral:

Az alábbi videón röviden betekinthet a hangoskönyvek készítésének rejtelmeibe:

Hogyan lehet olvasója a könyvtárnak?

Amennyiben ön látássérült személy és tagja az MVGYOSZ valamely tagegyesületének, akkor ingyenesen veheti igénybe postai úton, személyesen, vagy online a hangoskönyvtárat.

A postai kölcsönzés érdekében kérjük, egyeztessen telefonon a könyvtár munkatársával a 06-1/384-8440-es telefonszámon.

Személyes kölcsönzés esetén keresse fel a könyvtárat Budapesten, a Hermina út 47. szám alatt, az MVGYOSZ Székházában.

Online is hallgathatja a műveket, ha letölti az MVGYOSZ hangoskönyvtára alkalmazást az App Store áruházból. Az alkalmazás használatához regisztráció szükséges.

Ha Ön rendelkezik az MVGYOSZ érvényes arcképes igazolványával, akkor a törzsszám és az e-mail cím megadásával tud regisztrálni. A törzsszám után az MVGYOSZ által adott megyekódot is oda kell írni. Csak akkor tud regisztrálni, ha az egyesület nyilván tartja adatait a 2018. évben bevezetett egységes tagnyilvántartó rendszerben. Amennyiben nem sikerül a regisztráció, úgy kérjük vegye fel a kapcsolatot azzal az egyesülettel, ahol Ön tag. Az androidos eszközzel rendelkező látássérült olvasóknak is hamarosan elérhető lesz az alkalmazás.

További részletekett itt olvashat az online hangoskönyvtár használatáról.

Amennyiben Ön látássérült személy, de nem tagja egyik MVGYOSZ tagegyesületnek sem, akkor is igénybe veheti a szolgáltatást személyesen, vagy postai úton, ha befizeti az éves kölcsönzési díjat, amely 3600 Ft / fő / év. Ezt követően Ön is jogosultá válik a művek hallgatására.

A kölcsönzési díjat átutalással is rendezheti az alábbi számlaszámra:

16200106-00066354

A megjegyzés rovatba kérjük, írja be nevét és azt, hogy a hangoskönyvtár kölcsönzési díját rendezte, és azt is, hogy mely évre.

A kölcsönzési díjat személyesen is befizetheti a szövetség székházában a pénztár nyitva tartási idejében.

Mit Olvasson?

Felhívjuk a figyelmét, hogy a Hangoskönyvtár állománya folyamatosan bővül, ezért mindig az aktuálisan feltöltött katalógusból válasszon.

A Bodor Tibor Hangoskönyvtár katalógusa innen letölthető.

Heti hangoskönyv ajánlat

Huszti Péter: Királyok az alagútban

“Agyonforgatott ​példányok, kigépelt szerepek hátoldalára jegyzetelgettem gondjaimat, örömeimet cigarettaszünetekben és az előadások utáni éjszakai csendben. Egy-egy váratlanul felizzó pillanat, reménytelennek látszó vajúdás után életre kelt jelenet örömét, botorkáló rendelkezőpróbák hangulatát, éjszakai beszélgetések foszlányait, elkeseredett viták tanulságait, arcokat, mozdulatokat, színeket, dallamokat, melyek mind-mind segítettek megrajzolni szerepem arcvonásait. Összerakosgatva a jegyzeteket magam is elcsodálkoztam, hogy mennyiféle-fajta – látszólag egymástól idegen – anyagból gyúródott: az álmodozó-hazudozó baklovas Peer Gynt, az elbűvölően veszélyes, fékevesztett Jago, a Mégis, kineket az élete? lenyűgözően heroikus Ken Harrisonja, a tépelődő-önpusztító Trepljov, a valóság felett suhanó Lajos király, a hajlíthatatlan, érckemény spanyol Ferdinánd, s a többiek, akiknek kölcsönbe kapott életét éltem, sorsát szenvedtem, vonásait viseltem. Ha észrevétlenül is, de nyomot hagytak bennem, s így óhatatlanul szerepeimben is, barátságok, találkozások, mesterek, társak, városok, utazások. Így került vallomásaim gyűjteményébe Illés Endre és Várkonyi Zoltán, Pécsi Sándor, Bessenyei Ferenc, Sütő András, Feleki Kamill portréja, és így őrzöm egy-két város, néhány felkavaró utazás emlékét, amelyektől egy kicsit másképp látom a világot, a színházat, s talán kissé másképp látom magamat is.”

“Utazunk! Ez jó! Együtt vagyunk! Hintázik a sör az étkezőkocsiban. És dumálunk mindenről. Nem sajnáljuk az időt a lényegtelenre sem. Tervezgetünk, álmodozunk. Ez a legjobb.”

“Úgy látszik, kell valami legyőzhetetlen gyerekes ahhoz, hogy valaki színész legyen. Hogy legalább egy bizonyos időre elhiggye, hogy ő a menekülő és ő az üldöző, ő a király és ő a paraszt. Hogy friss, tiszta, rácsodálkozó szemmel fedezze fel néha önmagát is. Hogy beleálmodja magát látszólag hihetetlen, néha értelmetlennek tetsző mesékbe. Mérlegelés, vélemény és kritika nélkül. Ahogy a gyerek!”

Adatok, elérhetőségek

Felolvassa: Nagy Zoltán

Időtartam: 5 óra 52 perc

Online elérhető

Árvay Mária

Mikor tud személyesen könyvet kölcsönözni?

Hangoskönyvtár nyitvatartás:
Kedden: 10:00 – 18:00
Csütörtökön: 9:00 – 17:00
Pénteken: 8:30 – 12:30

Várjuk Önt sok szeretettel Budapesten a Hermina út 47. szám alatt, az MVGYOSZ székházában.

Amennyiben kérdése, észrevétele van, kérjük, írjon nekünk: