Loading...

Vasúti utazási kedvezmények vakok és gyengénlátók részére Európában

Weboldalunkra feltöltött anyagunkhoz forrásként az Európai Vakok Szövetsége (EBU) által, saját weblapjukon  2012. januárban elérhető tájékoztató anyagát, a Külügyminisztérium Konzuli Osztálya honlapján közzétett információkat, valamint személyes tapasztalatokat használtuk fel.
 
Az információk összegyűjtésével az volt a célunk, hogy a Magyarországon élő látássérültek számára tájékoztatást nyújthassunk arról, hogy európai országokba tervezett külföldi, vasúton történő utazásuk során milyen utazási kedvezményeket vehetnek igénybe MVGYOSZ tagsági igazolványuk, vagy a Magyar Államkincstár (MÁK) által kibocsátott, fogyatékosságukat igazoló plasztikkártyájuk felmutatásával.
További célunk volt lehetővé tenni az Európa országaiban élő sorstársaink helyzetének megismerését, a saját hazájukban általuk, a vasúti közlekedésben igénybe vehető kedvezmények tekintetében.
Általánosságban elmondható, hogy sem az MVGYOSZ tagsági igazolványával, sem a MÁK plasztik kártyájával hivatalosan nem utazhatnak kedvezményesen ezen okmányok birtokosai Magyarország határain kívül.
 
Külföldi utazáskor a vak személy kísérőjét, vagy vakvezetőkutyáját illeti meg vasúti utazási kedvezmény azokban az országokban, amelyek csatlakoztak az 1997-ben született és 2005-ben módosított, a vakok és kísérőik vasúti utazására vonatkozó IUR Egyezmény aláíróihoz.
Az egyezményt aláíró országokban élő, az aláíró országok bármelyikébe beutazó látássérült kísérője, vagy vakvezetőkutyája jogosult egy ingyenes jegyre, amennyiben az oda-vissza útra szóló menetjegy a rokkantság igazolása céljából hivatalosan elfogadható okmányt kibocsátó országban, esetünkben tehát Magyarországon kerül megvásárlásra.
 
A Magyar vak, vagy gyengénlátó turista azonban egymagában nem jogosult semmilyen kedvezményre.
A gyakorlat szerint a további járulékos költségekre, mint pl. helyjegy, vagy hálókocsi, a kísérő számára sem érvényes a megállapodás, ezeket teljes áron kell megvásárolni mindkét utas részére. Sajnálatos módon, az EBU által 2000-ben folytatott felmérés szerint számos országban a megállapodást nem ismerik megfelelően, vagy egyszerűen figyelmen kívül hagyják a közlekedési vállalatok és a hatóságok. Az egyezmény keretében nem lehet helyi, (villamos, metró) vagy helyi érdekeltségű (HÉV, vagy elővárosi vasút jellegű) vasúti utazást kedvezményesen igénybe venni. Egyes országokban a jegypénztárak alkalmazottainak, vagy a jegyellenőrök jóindulatának köszönhetően előfordulhat, hogy az adott országban élő vakok kedvezményeiben részesülhet egy külföldről érkezett vak személy is. Erre azonban az útiköltség kalkulálásakor nem szabad alapozni.
 
A tárgykörben vizsgált országokban létező kedvezmények összehasonlítása alapján elmondható, hogy a Magyarországon élő vakok és gyengénlátók, magyar vasúti közlekedés igénybevételekor érvényesíthető utazási kedvezményei európai viszonylatban az élvonalban vannak, hiszen csak az Írországban és Belgiumban élő, illetve a Hollandiából, vagy Luxemburgból Belgiumba utazó vakok vasúti utazási kedvezményei nagyobbak a miénknél.
A tárgykörben vizsgált egyes országokra vonatkozó részletes információk elérése érdekében válassza az ország nevét jelölő hivatkozást!
 
A külső forrásokból származó információk hitelességéért az MVGYOSZ nem vállal felelősséget.
 
A tárgykörben esetlegesen felmerült kérdésével forduljon Angyal Gáborhoz a kapcsolat@mvgyosz.hu e-mail címen.
 
mvgyosz.hu

Szövegméret

  • növelés
  • Decrease
  • normál

Current Size: 80%

Oldalstílus

Current Style: Fekete/Fehér

Nyelvek