Loading...

Nemzetközi hírek

EBU Sajtóközlemény - EP és Tanácsi Irányelv a Marrakeshi Szerződés végrehajtásáról

Az Európai Parlament, az Európai Bizottság és a Miniszterek Tanácsa 2017. május 10-én megállapodtak a vakok, látássérültek és nyomtatott szöveget használni képtelen személyek megjelent művekhez való hozzáférésének megkönnyítéséről szóló Marrakeshi Szerződés végrehajtására vonatkozó       Irányelv és Rendelet szövegéről.

Segédeszköz-használat siketvak „szemmel”

A Vakok Világszövetsége (WBU) és a Látássérült Gyermekek Oktatását Segítő Nemzetközi Bizottság (ICEVI) által, 2016. augusztus 19-24-i, közösen rendezett Közgyűlésén – az MVGYOSZ számára is kiemelt prioritású – a címben szereplő témakörben tartott előadást Gleir Jensen, a Siketvakok Világszövetsége (FDB) elnöke.

A 2016. augusztus 23-án, a floridai Orlandóban elhangzott  előadás szövege az alábbakban érhető el magyar nyelven (fordítás: Ollé Attila, MVGYOSZ).

WBU sajtóközlemény a Könyv és a szerzői jogok 2017. évi világnapja alkalmából

 Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO 1995-ben Párizsban úgy határozott, hogy április 23. legyen a könyv és a szerzői jogok világnapja. A döntés katalán ötlet alapján született, a dátum pedig Shakespeare és Miguel de Cervantes halálának napjára esik.

Vegyes használatú terek – A WBU 9-ik Közgyűlésén elhangzott előadás

Magyarországon is egyre több helyen alakítanak ki úgynevezett „vegyes használatú tereket”, ahol egyaránt közlekednek gyalogosok, kerékpárosok és egyéb, motoros járművek. Az ilyen területek közös jellemzője, hogy nincsenek – a közlekedés módja és eszköze függvényében kijelölt – külön közlekedési felületek.

Nemzetközi utazás vakvezetőkutyával – A WBU 9-ik Közgyűlésén elhangzott előadás

Közeleg április 27., a Vakvezető kutyák világnapja, melyet a Nagy-Britanniában működő Vakvezetőutya-Kiképző Iskolák Világszövetségének (IGDF) ötlete nyomán 1994-ben ünnepelték meg először.

Ehhez is kapcsolódva, illetve tekintettel arra, hogy vakvezetőkutya-képzés és vakvezetőkutyával történő közlekedés hozzáférhetősége az MVGYOSZ prioritásai között is kiemelt helyet foglal el, ezúton tesszük közzé a WBU az „Épített környezet és az utazás akadálymentességével foglalkozó Munkacsoportja” által készített nemzetközi felmérés eredményein alapuló előadás szövegét.

EU-s jogszabály-javaslat a hozzáférhető formátumú művek számának növelése érdekében

 Kedvező hír vakok és látássérültek számára hozzáférhető formátumú művek határokon túlnyúló cseréjének lehetősége ügyében. Az Európai Parlament Jogi Bizottsága (JURI) szavazott a Marrakeshi Szerződés szerinti kötelezettségek és az Uniós szabályozás összhangba hozását célzó javaslatokról.
A JURI honapján 2017. március 23-n megjelent sajtóközlemény szövege magyarul az alábbi linkre kattintva tölthető le.

Petíciós felhívás - EGDF

A Vakvezetőkutyások Európai Szövetése ügyvezetőjétől érkezett az MVGYOSZ-hez egy kérés, melyben azt kéri, hogy minél többen támogassák aláírásukkal a Mark van Gelder, holland EP képviselő által benyújtott petíciót. A petíció célja egy átfogó uniós törvény megalkotása, mely az Európai Unió minden tagországában kötelezően előírja azt, hogy  vakvezető- és segítőkutyával közlekedők, kutyájukkal együtt minden, a nyilvánosság számára rendelkezésre álló létesítményhez és szolgáltatáshoz, másokkal azonos alapon, szabadon hozzáférhessenek.

Onkyo 2017 Nemzetközi novellaíró-verseny

Az elmúlt évek sikeres pályázatai után, amikor 2014-ben magyar pályázó (Fusz Anna) nyerte a fődíjat (http://www.mvgyosz.hu/2014-evi-onkyo-braille-novellairo-verseny-onkyo-world-braille-contest-eredmenye), 2015-ben pedig Péter Zsigmond pályázatát sorolta első helyen „magasra értékelt” írásként a zsűri, az idei évben is nemzetközi, a Braille-írást népszerűsítő novellaíró versenyre vár pályaműveket az MVGYOSZ.

Nyílt levél az Európai Akadálymentesítési Intézkedéscsomagról

Az Európai Fogyatékosügyi Fórum (EDF), közösen az Idősek Európai Platformjával (AGE Platform) és az  Európai Szövetséggel a Fogyasztók Szabványosításban Való Képviseletének Összehangolására (ANEC) nyílt levelet intézett az Európai Parlament Képviselőkhöz az Európai Akadálymentesítési Intézkedéscsomagról szóló Tanácsi Iránymutatás-tervezet módosítására vonatkozó módosítási javaslatokkal kapcsolatban

EBU állásfoglalás a Marrákesi Szerződésre vonatkozó EU-s Direktíváról

Az EBU állásfoglalása a Marrákesi Szerződés végrehajtására vonatkozó Uniós Irányelvek módosítására vonatkozó EP és Tanácsi javaslatokkal kapcsolatban

mvgyosz.hu

Szövegméret

  • növelés
  • Decrease
  • normál

Current Size: 80%

Oldalstílus

Current Style: Fekete/Fehér

Nyelvek