Loading...

Nemzetközi hírek

Európai Vakok Szövetsége (EBU) Sajtóközlemény Párizs, 2018.07.04.

 Az Európai Bizottság 2015. decemberében tett javaslatot egy Európai Akadálymentesítési Intézkedéscsomagra, amely bizonyos kulcsfontosságú termékek és szolgáltatások akadálymentesítésére vonatkozóan egységes követelményeket támasztana az Unió területén annak érdekében, hogy a fogyatékossággal élők is teljes mértékben részt tudjanak venni a társadalom életében.

Az Európai Parlament, a tagállamok és az Európai Bizottság között háromoldalú tárgyalások azonban elakadtak, inkább politikai, mint tartalmi okok miatt. Most, hogy Bulgáriától Ausztria vette át az Unió soros elnökségét, és az idei év végéig szóló munkaprogramjában szerepel az Intézkedéscsomag témája, remélhetőleg újraindulnak a tárgyalások.

Mivel 2019. májusban lesznek a következő Európa Parlamenti választások, még fontosabb lenne az, hogy a vonatkozó direktívát az idei év végéig elfogadják.

Tekintettel a téma kiemelt fontosságára, az Európai Vakok Szövetsége sajtóközleményt adott ki. A 2018.07.04-i Sajtóközlemény ide kattintva érhető el, magyar nyelven.

Az EBU és az Európai Kiadók Szövetség közös sajtóközleménye

 Az egyenlő esélyű hozzáférés, így az irodalmi művek akadálymentessége is súlyponti, kiemelt fontosságú téma mind az MVGYOSZ, mind az Európai Vakok Szövetsége számára.

Az EBU és az Európai Kiadók Szövetsége illetékesei találkozót tartottak 2018. május 23-án Brüsszelben, és ennek kapcsán született a két szervezet közös sajtóközleménye.
A sajtóközleményben követendő példaként említett LIA Alapítvány 2011-ben, az Olaszországi Kiadók Szövetségének projektjeként indult, majd 2014-ben alapítvánnyá vált. Célja az, hogy javítsa a mintegy 2 millió olaszországi látássérült  könyvekhez való hozzáférését. Eredetileg egy, az összes,  Olaszországban akadálymentesen elérhető könyvet tartalmazó katalógust akartak összeállítani, később azonban sikerült egy, mára  több mint húszezer e-könyvet tartalmazó digitális platformot kifejleszteni, mely havonta több mint négyszáz, főleg új művel bővül.

A LIA példája kiválóan mutatja azt, hogy mennyivel eredményesebb és hatékonyabb az, ha a látássérültek szervezetei, a kiadók és egyéb intézmények együttműködnek. Az akadálymentességnek ki kell terjednie mind az e-könyvekre, mind azok értékesítési csatornáira, a fizetési módokra, illetve az olvasási eszközökre (szoftverekre és eszközökre) egyaránt.

WBU kérdőív - Időskorú látássérültek

 

A Vakok Világszövetségének Időskorúkkal Kapcsolatos Ügyekkel Foglalkozó Bizottsága felmérést készít az időskorú látássérültek és a nemzeti tagszervezetek között az időskorú látássérültek minél szélesebb körű bevonása és társadalmi szerepvállalásuk erősítése érdekében. Ennek keretében érkezett  az MVGYOSZ-hez a kérés, hogy minél több magyarországi időskorú látássérülthöz jutassuk el a mellékelt kérdőívet.

 

Kérjük, hogy minél többen töltsék ki a mellékelt kérdőívet és küldjék meg charles.mossop@cnib.ca részére.

Bár a kérdőív eredetileg angol nyelvű, az MVGYOSZ készséggel vállalja a magyar nyelven megválaszolt kérdőívek továbbítását a WBU részére. Amennyiben a magyar nyelvre lefordított kérdéseket kívánják megválaszolni, kérjük azt, az international[kukac]mvgyosz[pont]hu címre megküldeni, legkésőbb 2018. június 25-ig.

ONKYO 2018 - Pályázati kiírás

A már-már hagyományosnak mondható, sikeres magyar pályázati részvételek után, amikor is

-       2014-ben magyar pályázó (Fusz Anna) nyerte a fődíjat (http://www.mvgyosz.hu/2014-evi-onkyo-braille-novellairo-verseny-onkyo-world-braille-contest-eredmenye);

-       2015-ben Péter Zsigmond pályázatát sorolta első helyen „magasra értékelt” írásként a zsűri;

-       2017-ben pedig  Szentgáli-Tóth Boldizsár „Szia, Reni” című írásával nyerte el a nemzetközi zsűri által odaítélt „Kiváló mű” díjat http://www.mvgyosz.hu/2017-evi-onkyo-braille-novellairo-verseny-onkyo-world-braille-contest-eredmenye-0).

A Fogyatékossággal Élők Európai Parlamentjének az Európai Akadálymentesítési Intézkedéscsomag tárgyában hozott sürgősségi állásfoglalása

Az Európai Fogyatékosügyi Fórum (EDF) és az Európai Parlament 2017. december 6-án, negyedik alkalommal szervezte meg a Fogyatékossággal Élők Európai Parlamentjét Brüsszelben, amelyen Európa minden részéről több száz fogyatékosügyi szervezet képviselői vettek részt. A Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa 20 fős küldöttségében az MVGYOSZ részéről Angyal Gábor, szakmai vezető és Ollé Attila, nemzetközi kapcsolatokért felelős munkatárs vettek részt a tanácskozáson.

2017. évi Onkyo Braille Novellaíró Verseny (Onkyo World Braille Contest) eredménye

 Megszületetett az MVGYOSZ 2017. március 24-i, 16. számú hírlevelében meghirdetett, nemzetközi, a Braille-írást népszerűsítő novellaíró verseny végeredménye.

 

A vegyes használatú helyeknek biztonságosnak kell lenniük! – a WBU közleménye a 2017. október 15-i „Fehérbot világnapja” alkalmából

Október 15. a Fehérbot világnapja (White Cane Safety Day), melynek alkalmából a közvéleményben tudatosítani kell a vakok és gyengénlátók önálló és biztonságos közlekedésének fontosságát. A vakok és gyengénlátók által leggyakrabban használt közlekedési segédeszköz világszerte a fehérbot. A fehérbot a szabadság, az önállóság és a bizalom jelképévé vált a világon mindenhol, mivel használata révén a vakok önállóan és biztonságosan tudnak közlekedni.

"Hogy a látás számítson!" – A WBU sajtóközleménye a Látás Világnapja alkalmából – 2017. október 12.

A világszerte élő, közel 300 millióra becsült vak és gyengénlátó érdekeiért dolgozó Vakok Világszövetsége (World Blind Union, azaz WBU) üdvözli a 2017. évi Látás Világnapját, melynek mottója az idén: „Hogy a látás számítson!” Minden év októberének második csütörtöke a Látás Nemzetközi Világnapja, célja az, hogy felhívja a figyelmet a látássérülés megelőzésének és kezelésének fontosságára. A Látás Világnapja az idei évben október 12-re esik.

EBU Sajtóközlemény - EP és Tanácsi Irányelv a Marrakeshi Szerződés végrehajtásáról

Az Európai Parlament, az Európai Bizottság és a Miniszterek Tanácsa 2017. május 10-én megállapodtak a vakok, látássérültek és nyomtatott szöveget használni képtelen személyek megjelent művekhez való hozzáférésének megkönnyítéséről szóló Marrakeshi Szerződés végrehajtására vonatkozó       Irányelv és Rendelet szövegéről.

Segédeszköz-használat siketvak „szemmel”

A Vakok Világszövetsége (WBU) és a Látássérült Gyermekek Oktatását Segítő Nemzetközi Bizottság (ICEVI) által, 2016. augusztus 19-24-i, közösen rendezett Közgyűlésén – az MVGYOSZ számára is kiemelt prioritású – a címben szereplő témakörben tartott előadást Gleir Jensen, a Siketvakok Világszövetsége (FDB) elnöke.

A 2016. augusztus 23-án, a floridai Orlandóban elhangzott  előadás szövege az alábbakban érhető el magyar nyelven (fordítás: Ollé Attila, MVGYOSZ).

mvgyosz.hu

Szövegméret

  • növelés
  • Decrease
  • normál

Current Size: 80%

Oldalstílus

Current Style: Fekete/Fehér

Nyelvek