Loading...

Nemzetközi hírek

WBU sajtóközlemény a Könyv és a szerzői jogok 2017. évi világnapja alkalmából

 Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO 1995-ben Párizsban úgy határozott, hogy április 23. legyen a könyv és a szerzői jogok világnapja. A döntés katalán ötlet alapján született, a dátum pedig Shakespeare és Miguel de Cervantes halálának napjára esik.

Vegyes használatú terek – A WBU 9-ik Közgyűlésén elhangzott előadás

Magyarországon is egyre több helyen alakítanak ki úgynevezett „vegyes használatú tereket”, ahol egyaránt közlekednek gyalogosok, kerékpárosok és egyéb, motoros járművek. Az ilyen területek közös jellemzője, hogy nincsenek – a közlekedés módja és eszköze függvényében kijelölt – külön közlekedési felületek.

Nemzetközi utazás vakvezetőkutyával – A WBU 9-ik Közgyűlésén elhangzott előadás

Közeleg április 27., a Vakvezető kutyák világnapja, melyet a Nagy-Britanniában működő Vakvezetőutya-Kiképző Iskolák Világszövetségének (IGDF) ötlete nyomán 1994-ben ünnepelték meg először.

Ehhez is kapcsolódva, illetve tekintettel arra, hogy vakvezetőkutya-képzés és vakvezetőkutyával történő közlekedés hozzáférhetősége az MVGYOSZ prioritásai között is kiemelt helyet foglal el, ezúton tesszük közzé a WBU az „Épített környezet és az utazás akadálymentességével foglalkozó Munkacsoportja” által készített nemzetközi felmérés eredményein alapuló előadás szövegét.

EU-s jogszabály-javaslat a hozzáférhető formátumú művek számának növelése érdekében

 Kedvező hír vakok és látássérültek számára hozzáférhető formátumú művek határokon túlnyúló cseréjének lehetősége ügyében. Az Európai Parlament Jogi Bizottsága (JURI) szavazott a Marrakeshi Szerződés szerinti kötelezettségek és az Uniós szabályozás összhangba hozását célzó javaslatokról.
A JURI honapján 2017. március 23-n megjelent sajtóközlemény szövege magyarul az alábbi linkre kattintva tölthető le.

Petíciós felhívás - EGDF

A Vakvezetőkutyások Európai Szövetése ügyvezetőjétől érkezett az MVGYOSZ-hez egy kérés, melyben azt kéri, hogy minél többen támogassák aláírásukkal a Mark van Gelder, holland EP képviselő által benyújtott petíciót. A petíció célja egy átfogó uniós törvény megalkotása, mely az Európai Unió minden tagországában kötelezően előírja azt, hogy  vakvezető- és segítőkutyával közlekedők, kutyájukkal együtt minden, a nyilvánosság számára rendelkezésre álló létesítményhez és szolgáltatáshoz, másokkal azonos alapon, szabadon hozzáférhessenek.

Onkyo 2017 Nemzetközi novellaíró-verseny

Az elmúlt évek sikeres pályázatai után, amikor 2014-ben magyar pályázó (Fusz Anna) nyerte a fődíjat (http://www.mvgyosz.hu/2014-evi-onkyo-braille-novellairo-verseny-onkyo-world-braille-contest-eredmenye), 2015-ben pedig Péter Zsigmond pályázatát sorolta első helyen „magasra értékelt” írásként a zsűri, az idei évben is nemzetközi, a Braille-írást népszerűsítő novellaíró versenyre vár pályaműveket az MVGYOSZ.

Nyílt levél az Európai Akadálymentesítési Intézkedéscsomagról

Az Európai Fogyatékosügyi Fórum (EDF), közösen az Idősek Európai Platformjával (AGE Platform) és az  Európai Szövetséggel a Fogyasztók Szabványosításban Való Képviseletének Összehangolására (ANEC) nyílt levelet intézett az Európai Parlament Képviselőkhöz az Európai Akadálymentesítési Intézkedéscsomagról szóló Tanácsi Iránymutatás-tervezet módosítására vonatkozó módosítási javaslatokkal kapcsolatban

EBU állásfoglalás a Marrákesi Szerződésre vonatkozó EU-s Direktíváról

Az EBU állásfoglalása a Marrákesi Szerződés végrehajtására vonatkozó Uniós Irányelvek módosítására vonatkozó EP és Tanácsi javaslatokkal kapcsolatban

EP döntés az Európai akadálymentesítési Intézkedéscsomagra vonatkozó Iránymutatás elfogadásáról

Az Európai Parlamentben megszületett az a nagyon várt döntés, mellyel 2016. október 26-n elfogadták  a „termékekhez és szolgáltatásokhoz való hozzáférés követelményeire vonatkozó tagállami törvényi, rendeleti és közigazgatási rendelkezések közelítéséről” szóló Európai Parlamenti és Európa Tanácsi Irányelvet (Európai Akadálymentesítési Intézkedéscsomag). Ebből az alakalomból adott közös nyilatkozatot Andrus Ansip, az Európai Bizottság egységes digitális piacért felelős alelnöke és Günther H.

WBU Sajtóközlemény - A Fehérbot Nemzetközi Napja alkalmából

A 2016. október 15-i, Fehérbot világnapja alkalmából a Vakok Világszövetsége (WBU) a vakok és gyengénlátók önálló, biztonságos közlekedését nehezítő „vegyes használatú terek” (shared places) témáját kiemelő sajtóközleményt tett közzé.

mvgyosz.hu

Szövegméret

  • növelés
  • Decrease
  • normál

Current Size: 80%

Oldalstílus

Current Style: Fekete/Fehér

Nyelvek