Loading...

Nemzetközi hírek

A WBU sajtóközleménye a Fogyatékossággal élők világnapja alkalmából

 Az ENSZ 1992-ben december 3-át a Fogyatékossággal élők világnapjává nyilvánította, hogy nagyobb figyelem irányuljon  a baleset, betegség, katasztrófa következtében fogyatékossággal élőkké váltak helyzetére és problémáikra.

 
A Vakok Világszövetsége (WBU) a világnap alkalmából sajtóközleményt adott ki, melyben felhívják a kormányok figyelmét a speciálisan a látássérültek helyzetét és lehetőségeiket nehézségekre.
 
 
 
A sajtóközlemény szövege a következő linkre kattintva olvasható (magyar nyelven): 

Az EBU 2018.11.11-i sajtóközleménye – Európai Akadálymentesítési Intézkedéscsomag : A léc túl alacsonyra került !

AZ MVGYOSZ 2015 vége óta - amikor az Európai Bizottság benyújtotta az Európai Akadálymentesítési Intézkedéscsomagra vonatkozó javaslatát - figylemmel kíséri a termékek és szolgáltatások akadálymentesítésére vonatkozó egységes követelményrendszert célzó uniós iránymutatással kapcsolatos fejleményeket.

2018. november 8-án az Európai Parlament és a Tanács ideiglenes megállapodásra jutott az európai akadálymentesítési intézkedéscsomagra irányuló bizottsági javaslatról, melyet üdvözölt Marianne Thyssen, a foglalkoztatásért, a szociális ügyekért, valamint a munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős biztos.

Ehhez kapcsolódóan az Európai Vakok Szövetsége sajtóközleményt adott ki, melyben a pozitív fejlemények mellett felhívja a figyelmet a Direktíva hiányosságaira is.

 

A sajtóközlemény szövege a következő linkre kattintva olvasható (magyar nyelven):

EBU Onkyo 2018 Europa Nemzetközi Novellaíró Verseny eredménye

Megszületett a Braille témájában kiírt 2018. évi Onkyo Nemzetközi Novellaíró Verseny eredménye.  A nemzetközi verseny európai régióra kiírt szekciójába 20 ország 51 szerzője küldött be pályázatot. Az MVGYOSZ kettő magyarországi írással nevezett a versenyre. Ezúton is köszönjük a magyarországi résztvevők munkáját és bízunk abban, hogy a jövő évi versenyen több pályázattal fogjuk tudni képviselni Magyarországot.

 

A 2018. évi verseny díjazottjai:

 

 

1.         Otsuki fődíj:

            Annette Akkerman (Hollandia):                  Kashia, a girl with a dream

 

2.         Kiválósági díj:

Junior kategória:

-       Jordan Mahony (Írország):                          Life with Braille

-       Szenior kategória:

-       Eylern Yurtdsóever (Töröko.):                    Braille to Touch

 

3.         Kiemelkedő művek:

Junior kategória:

Andrea Muñoz Fernández, (Spanyolo.):     In case anyone still wants to read me

Alexia Sloane, (Egyesült Királyság):           Louis

 

Szenior kategória:

Darijo Anušic, (Horvátország):                    Making the Right Move with Braille

Carlos Andrés Vallejo, (Spanyolország):    Two Hundred Years Later

 

4.         Az EBU külön dicséretét kiérdemlő írások:

-       Helen Bjornsdottir Redding (Izland):           To Braille or not to Braille – That is the Question

-       Leonieke Baerwaldt (Hollandia):                 A Glancing Blow

-       Elisabeth Díaz Lastras (Spanyolo.):            Sometimes we Receive Letters

 

A díjazott művek címére kattintva az írások letölthetők, angol nyelvű fájlként.

Az EDF 2018.09.26-i nyílt levele az Uniós Intézményekhez – Európai Akadálymentesítési Intézkedéscsomag

Az Európai Fogyatékosügyi Fórum (EDF) nyílt levelet intézett az EU-s intézményekhez,  arra szólítva fel őket, hogy mindent tegyenek meg annak érdekében, hogy végre politikai megállapodás szülessen az Európai Akadálymentesítési Intézkedéscsomag végleges szövegéről, és a Törvény 2018.12.03-ig, a Fogyatékossággal Élők Nemzetközi Napjáig elfogadásra kerüljön.

A 2018.09.26-i nyílt levelet – másik 20 aláíró mellett – az Európai Vakok Szövetségének elnöke, Wolfgang Angermann is aláírta.

 

A Nyílt levél szövege a következő linkre kattintva olvasható (magyar nyelven):

Az EBU 2018.09.27-i sajtóközleménye – Európai Akadálymentesítési Intézkedéscsomag

Az Európai Bizottság 2015. decemberében dolgozott ki egy javaslatot, melynek célja egy, a számos szektorra vonatkozó, az akadálymentes hozzáférhetőséggel kapcsolatos, kötelező előírásokat szabályozó EU-s Iránymutatás, az „Európai Akadálymentesítési Intézkedéscsomag (EAA) kidolgozása és elfogadása volt.

A lassan három éve tartó egyeztetések során sikerült elérni azt, hogy az Európai Parlament  és több tagország is egy átfogó és szigorú Direktívát támogat, az Európai Tanács és néhány tagállam azonban kifogásokkal él, és egy szűkebb hatókörű,  több kivételt lehetővé tevő törvényt akarnak csak elfogadni.

 

Az Európai Vakok Szövetsége (EBU) 2018.09.27-n sajtóközleményt adott ki ,  amelyben arra hívja fel az Európai Parlament és különösképpen az Európai Tanács figyelmét, hogy végre szülessen megállapodás az Európai Akadálymentesítési Intézkedéscsomag végleges szövegéről, és a Direktíva 2018.12.03-ig, a Fogyatékossággal Élők Nemzetközi Napjáig elfogadásra kerüljön.

 

A sajtóközlemény szövege a következő linkre kattintva olvasható (magyar nyelven):

Webes hozzáférhetőség – Felhasználói felmérés Online

Az EP ás a Tanács 2016/2012 számú, a  közszférabeli szervezetek honlapjainak és mobilalkalmazásainak akadálymentesítéséről szóló Irányelve     2016.12.26-án lépett életbe, melynek értelmében az EU összes tagállama köteles a közszférabeli szervezetek honlapjainak és mobilalkalmazásaiknak akadálymentesítéséről gondoskodni.
 
Az Európai Bizottság felhívást tett közzé, melyben azt kéri, hogy minél többen vegyenek részt a közszférabeli szervezetek honlapjainak és mobilalkalmazásainak akadálymentesítéséről szóló felmérésben. A kérdőív megválaszolása és visszaküldése révén – különösképpen a fogyatékossággal élők - megoszthatják tapasztalataikat és tájékoztathatják véleményünkről a politikai döntéshozókat. A magyar nyelvű kérdőívet az következő linkre kattintva lehet elérni:
https://www.surveymonkey.com/r/HD8DMN7?lang=hu
 
A kapott válaszokat
                1/ kizárólag a jelen felméréscéljaira fogják felhasználni
és
                2/  kérdőív kitöltőinek anonimitása garantált
 
Az MVGYOSZ kérése az, hogy minél több válasz érkezzen Magyarországról, és ezáltal megfelelő és átfogó képet lehessen alkotni a honlapok és mobilalkalmazások akadálymentességéről és a fenti direktíva megvalósításának aktuális állásáról.

Európai Vakok Szövetsége (EBU) Sajtóközlemény Párizs, 2018.07.04.

 Az Európai Bizottság 2015. decemberében tett javaslatot egy Európai Akadálymentesítési Intézkedéscsomagra, amely bizonyos kulcsfontosságú termékek és szolgáltatások akadálymentesítésére vonatkozóan egységes követelményeket támasztana az Unió területén annak érdekében, hogy a fogyatékossággal élők is teljes mértékben részt tudjanak venni a társadalom életében.

Az Európai Parlament, a tagállamok és az Európai Bizottság között háromoldalú tárgyalások azonban elakadtak, inkább politikai, mint tartalmi okok miatt. Most, hogy Bulgáriától Ausztria vette át az Unió soros elnökségét, és az idei év végéig szóló munkaprogramjában szerepel az Intézkedéscsomag témája, remélhetőleg újraindulnak a tárgyalások.

Mivel 2019. májusban lesznek a következő Európa Parlamenti választások, még fontosabb lenne az, hogy a vonatkozó direktívát az idei év végéig elfogadják.

Tekintettel a téma kiemelt fontosságára, az Európai Vakok Szövetsége sajtóközleményt adott ki. A 2018.07.04-i Sajtóközlemény ide kattintva érhető el, magyar nyelven.

Az EBU és az Európai Kiadók Szövetség közös sajtóközleménye

 Az egyenlő esélyű hozzáférés, így az irodalmi művek akadálymentessége is súlyponti, kiemelt fontosságú téma mind az MVGYOSZ, mind az Európai Vakok Szövetsége számára.

Az EBU és az Európai Kiadók Szövetsége illetékesei találkozót tartottak 2018. május 23-án Brüsszelben, és ennek kapcsán született a két szervezet közös sajtóközleménye.
A sajtóközleményben követendő példaként említett LIA Alapítvány 2011-ben, az Olaszországi Kiadók Szövetségének projektjeként indult, majd 2014-ben alapítvánnyá vált. Célja az, hogy javítsa a mintegy 2 millió olaszországi látássérült  könyvekhez való hozzáférését. Eredetileg egy, az összes,  Olaszországban akadálymentesen elérhető könyvet tartalmazó katalógust akartak összeállítani, később azonban sikerült egy, mára  több mint húszezer e-könyvet tartalmazó digitális platformot kifejleszteni, mely havonta több mint négyszáz, főleg új művel bővül.

A LIA példája kiválóan mutatja azt, hogy mennyivel eredményesebb és hatékonyabb az, ha a látássérültek szervezetei, a kiadók és egyéb intézmények együttműködnek. Az akadálymentességnek ki kell terjednie mind az e-könyvekre, mind azok értékesítési csatornáira, a fizetési módokra, illetve az olvasási eszközökre (szoftverekre és eszközökre) egyaránt.

WBU kérdőív - Időskorú látássérültek

 

A Vakok Világszövetségének Időskorúkkal Kapcsolatos Ügyekkel Foglalkozó Bizottsága felmérést készít az időskorú látássérültek és a nemzeti tagszervezetek között az időskorú látássérültek minél szélesebb körű bevonása és társadalmi szerepvállalásuk erősítése érdekében. Ennek keretében érkezett  az MVGYOSZ-hez a kérés, hogy minél több magyarországi időskorú látássérülthöz jutassuk el a mellékelt kérdőívet.

 

Kérjük, hogy minél többen töltsék ki a mellékelt kérdőívet és küldjék meg charles.mossop@cnib.ca részére.

Bár a kérdőív eredetileg angol nyelvű, az MVGYOSZ készséggel vállalja a magyar nyelven megválaszolt kérdőívek továbbítását a WBU részére. Amennyiben a magyar nyelvre lefordított kérdéseket kívánják megválaszolni, kérjük azt, az international[kukac]mvgyosz[pont]hu címre megküldeni, legkésőbb 2018. június 25-ig.

ONKYO 2018 - Pályázati kiírás

A már-már hagyományosnak mondható, sikeres magyar pályázati részvételek után, amikor is

-       2014-ben magyar pályázó (Fusz Anna) nyerte a fődíjat (http://www.mvgyosz.hu/2014-evi-onkyo-braille-novellairo-verseny-onkyo-world-braille-contest-eredmenye);

-       2015-ben Péter Zsigmond pályázatát sorolta első helyen „magasra értékelt” írásként a zsűri;

-       2017-ben pedig  Szentgáli-Tóth Boldizsár „Szia, Reni” című írásával nyerte el a nemzetközi zsűri által odaítélt „Kiváló mű” díjat http://www.mvgyosz.hu/2017-evi-onkyo-braille-novellairo-verseny-onkyo-world-braille-contest-eredmenye-0).

mvgyosz.hu

Szövegméret

  • növelés
  • Decrease
  • normál

Current Size: 80%

Oldalstílus

Current Style: Fekete/Fehér

Nyelvek