Loading...

Nemzetközi hírek

A Fogyatékossággal Élők Európai Parlamentjének az Európai Akadálymentesítési Intézkedéscsomag tárgyában hozott sürgősségi állásfoglalása

Az Európai Fogyatékosügyi Fórum (EDF) és az Európai Parlament 2017. december 6-án, negyedik alkalommal szervezte meg a Fogyatékossággal Élők Európai Parlamentjét Brüsszelben, amelyen Európa minden részéről több száz fogyatékosügyi szervezet képviselői vettek részt. A Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa 20 fős küldöttségében az MVGYOSZ részéről Angyal Gábor, szakmai vezető és Ollé Attila, nemzetközi kapcsolatokért felelős munkatárs vettek részt a tanácskozáson.

2017. évi Onkyo Braille Novellaíró Verseny (Onkyo World Braille Contest) eredménye

 Megszületetett az MVGYOSZ 2017. március 24-i, 16. számú hírlevelében meghirdetett, nemzetközi, a Braille-írást népszerűsítő novellaíró verseny végeredménye.

 

A vegyes használatú helyeknek biztonságosnak kell lenniük! – a WBU közleménye a 2017. október 15-i „Fehérbot világnapja” alkalmából

Október 15. a Fehérbot világnapja (White Cane Safety Day), melynek alkalmából a közvéleményben tudatosítani kell a vakok és gyengénlátók önálló és biztonságos közlekedésének fontosságát. A vakok és gyengénlátók által leggyakrabban használt közlekedési segédeszköz világszerte a fehérbot. A fehérbot a szabadság, az önállóság és a bizalom jelképévé vált a világon mindenhol, mivel használata révén a vakok önállóan és biztonságosan tudnak közlekedni.

"Hogy a látás számítson!" – A WBU sajtóközleménye a Látás Világnapja alkalmából – 2017. október 12.

A világszerte élő, közel 300 millióra becsült vak és gyengénlátó érdekeiért dolgozó Vakok Világszövetsége (World Blind Union, azaz WBU) üdvözli a 2017. évi Látás Világnapját, melynek mottója az idén: „Hogy a látás számítson!” Minden év októberének második csütörtöke a Látás Nemzetközi Világnapja, célja az, hogy felhívja a figyelmet a látássérülés megelőzésének és kezelésének fontosságára. A Látás Világnapja az idei évben október 12-re esik.

EBU Sajtóközlemény - EP és Tanácsi Irányelv a Marrakeshi Szerződés végrehajtásáról

Az Európai Parlament, az Európai Bizottság és a Miniszterek Tanácsa 2017. május 10-én megállapodtak a vakok, látássérültek és nyomtatott szöveget használni képtelen személyek megjelent művekhez való hozzáférésének megkönnyítéséről szóló Marrakeshi Szerződés végrehajtására vonatkozó       Irányelv és Rendelet szövegéről.

Segédeszköz-használat siketvak „szemmel”

A Vakok Világszövetsége (WBU) és a Látássérült Gyermekek Oktatását Segítő Nemzetközi Bizottság (ICEVI) által, 2016. augusztus 19-24-i, közösen rendezett Közgyűlésén – az MVGYOSZ számára is kiemelt prioritású – a címben szereplő témakörben tartott előadást Gleir Jensen, a Siketvakok Világszövetsége (FDB) elnöke.

A 2016. augusztus 23-án, a floridai Orlandóban elhangzott  előadás szövege az alábbakban érhető el magyar nyelven (fordítás: Ollé Attila, MVGYOSZ).

WBU sajtóközlemény a Könyv és a szerzői jogok 2017. évi világnapja alkalmából

 Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO 1995-ben Párizsban úgy határozott, hogy április 23. legyen a könyv és a szerzői jogok világnapja. A döntés katalán ötlet alapján született, a dátum pedig Shakespeare és Miguel de Cervantes halálának napjára esik.

Vegyes használatú terek – A WBU 9-ik Közgyűlésén elhangzott előadás

Magyarországon is egyre több helyen alakítanak ki úgynevezett „vegyes használatú tereket”, ahol egyaránt közlekednek gyalogosok, kerékpárosok és egyéb, motoros járművek. Az ilyen területek közös jellemzője, hogy nincsenek – a közlekedés módja és eszköze függvényében kijelölt – külön közlekedési felületek.

Nemzetközi utazás vakvezetőkutyával – A WBU 9-ik Közgyűlésén elhangzott előadás

Közeleg április 27., a Vakvezető kutyák világnapja, melyet a Nagy-Britanniában működő Vakvezetőutya-Kiképző Iskolák Világszövetségének (IGDF) ötlete nyomán 1994-ben ünnepelték meg először.

Ehhez is kapcsolódva, illetve tekintettel arra, hogy vakvezetőkutya-képzés és vakvezetőkutyával történő közlekedés hozzáférhetősége az MVGYOSZ prioritásai között is kiemelt helyet foglal el, ezúton tesszük közzé a WBU az „Épített környezet és az utazás akadálymentességével foglalkozó Munkacsoportja” által készített nemzetközi felmérés eredményein alapuló előadás szövegét.

EU-s jogszabály-javaslat a hozzáférhető formátumú művek számának növelése érdekében

 Kedvező hír vakok és látássérültek számára hozzáférhető formátumú művek határokon túlnyúló cseréjének lehetősége ügyében. Az Európai Parlament Jogi Bizottsága (JURI) szavazott a Marrakeshi Szerződés szerinti kötelezettségek és az Uniós szabályozás összhangba hozását célzó javaslatokról.
A JURI honapján 2017. március 23-n megjelent sajtóközlemény szövege magyarul az alábbi linkre kattintva tölthető le.

mvgyosz.hu

Szövegméret

  • növelés
  • Decrease
  • normál

Current Size: 80%

Oldalstílus

Current Style: Fekete/Fehér

Nyelvek