Loading...

Kutyaiskola

Az MVGYOSZ-Vakvezetőkutya-kiképző Iskola dolgozói, elérhetőségei

 

 

Bajnóczy Enikő kiképző +36 (30) 195-4315       Kutyakiképzőink

Schiff Mónika iskolavezető  +36 (30) 195-4313

Renkó Zsuzsanna kiképző +36 (30)195-4314

                                                      

 

 

Kutyaiskola
Cím: 1212 Budapest, Dunadülő sor 206883 hrsz.
Tel: 277-6566
Email: vakvezetoki@gmail.com

Az MVGYOSZ-Vakvezetőkutya-kiképző Iskola bemutatása

A kutyaiskola dolgozói és kedvenceik

Ezen a területen 1976-ban indult el a vakvezető kutya kiképzés, köszönhetően Vitéz Lovag Rithnovszky János Úrnak, aki a csepeli Vakvezetőkutya-kiképző Iskola alapítója. Hosszú küzdelmet vívott az élettel, saját magával és sokszor a világgal. Küzdelmének és évtizedes kutyakiképzői tevékenységének köszönhetően jöhetett létre Magyarországon elsőként a Kutyaiskola. 1977-ben azonban, az akkori egészségügyi kormányzat az iskolát bezáratta, mert túl költségesnek találta. Azonban azok az emberek, akik erre a szolgáltatásra, erre a négylábú segítőtársra szorultak, nem hagyták ezt annyiban.  A legmagasabb helyekig elmentek, annak érdekében, hogy az iskola újra megnyithasson, és sikert értek el. 1978-ban újra megnyitották az iskolát, azóta folyamatosan és töretlenül működik. 1978 óta a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) kezelésében, annak szerves részeként, szolgáltató egységeként működött az intézmény.

            Az 1978-as kezdéstől számítva körülbelül 500-600 kutya került eddig ki az iskolánkról, az évi kapacitásunk jelenleg 10-12 kutya. Nagyon szűk körben szoktunk versenyeket szervezni, évente rendezünk kutyás találkozót, melynek keretében tartunk vakvezető kutya versenyt a pályánkon. Általában 8-10 éves koráig, esetleg 12 éves koráig dolgozik egy kutya. Az az általános, hogy ha 10. évét betöltötte a kutya, onnantól számítanunk kell a nyugdíjazására. Ezeknek a kutyáknak a képzése nagyon sok időbe és pénzbe kerül, és nagyon sokan várnak is rá, pillanatnyilag, az évi 12 kutyáért jelenleg is 70-en állnak sorban az MVGYOSZ Kutyaiskolájában.

             A Vakvezetőkutya-kiképző Iskola tevékenysége 4 fő program köré csoportosul:

1. Tenyésztési Program:

Labrador és golden retriever tenyészpárosokból nyerünk saját almokat.

2. Kölyöknevelési Program:

E programunkra bárki jelentkezheti, aki vállalja, hogy 8 hetes kortól a kutyus 1 éves koráig ingergazdag környezetben neveli számunkra a leendő vakvezetőkutyusokat, szakmai felügyeletünk mellett.

3. Kiképzési Program:

            Egy éves korban beérkezett kutyákat vakvezető munkára tanítjuk. A tanítási időszak kb. 6 hónap.

4. Utógondozási és Előkészítő Program:

            A már dolgozó vakvezetőkutya - gazda párosok együttes munkáját felügyeljük, segítjük lakóhelyi környezetben.

            A program részeként felkeressük az igénylőket otthoni környezetben.

 

A tevékenység folyamatának bemutatása:Darinka kutyát képez ki.

A kutyák kiképzése már a nevelés során elkezdődik. A nevelő-partnerek megfelelő képzésével és rendszeres instruálásával elérjük, hogy a kutyák 1 éves korukra szobatiszták legyenek, jól tűrjék az utazást, az utcazajt, idegen állatokat, embereket, zárt térben, magasban otthonosan viselkedjenek és az alapvető fegyelmezettséget elsajátítsák. Kb. 1 éves korban 30 napos folyamatos megfigyelés során teszteljük az agressziójukat, félénkségüket, az ingerküszöbüket, reakciókat és teljes körű állategészségügyi vizsgálatra kerül sor. Az alkalmasnak nyilvánított egyedekkel elkezdjük az engedelmességi kiképzést. Ennek időtartama 30 nap. Ezalatt a kutyákat pórázon vezethetővé formáljuk, hogy megbízhatóan viselkedjenek, ne hagyják el kijelölt helyüket, amíg arra engedélyt nem kaptak, bármilyen elvonó inger jelentkezik is. Hívásra késedelem nélkül gazdájukhoz siessenek és azok előre nyújtott kezét megérintve jelezzék érkezésüket. Parancsra különböző testhelyzeteket vegyenek fel. Ennek a kiképzési szakasznak a végén vizsgát tesznek a kutyák.

Sikeres vizsga után következik a vakvezetés technikájának tanítása. Ebben a szakaszban sajátítják el a kutyák a folyamatos haladást a járda közepén a vezetőhám enyhe húzásával, különböző irányokba fordulást; a járdaszélek megállással történő jelzését függetlenül a szintkülönbségtől; a szintkülönbségek megállással történő jelzését; az útjukba kerülő akadályok kerülését megfelelő oldaltávolság tartásával; a fejmagasságban és különböző egyéb magasságokban (bokától a vállig) jelentkező akadályok jelzését, kerülését (gödör, árok, sorompó, akna). E feladatok helyszíne kezdetben a tanpálya, később fokozatosan nehezedő utcai körülmények között folytatódik a kiképzés. A következő szakaszban a kutyák megtanulják a különböző célobjektumok felkeresését, jelzését, pl: zebra, lépcső, stb. megtalálását, a gazda számára egyértelmű jelzését, majd a járműre szállást, elhelyezkedést. A lecke továbbá a forgalmi kritikus távolság és az értelmes engedetlenség helyzeteinek felismerése és a megfelelő megoldás megtalálása.

A következő szakaszban fokozatosan emelkedő forgalmú közegbe visszük a gyakorlatokat. Ezt újabb vizsga követi, amely során az összes eddig tanult megoldásból számot adnak a kutyák és kiképzőik.

Ezt követően behívjuk a kutyák leendő gazdáit, akikkel az egyedi igényeknek és körülményeknek megfelelően gyakorolunk tovább. Miközben a gazdákat kiképezzük – gyakorlatban és elméletben egy magasan képzett kutya használatára – a kutyát hozzászoktatjuk az igénylő „gazda-státusz”-ához. Ehhez a kiképzőnek humán- és állatpszichológusi szerepkört is el kell látnia annak érdekében, hogy a kutya eddigi tudása kárt ne szenvedjen. Ennek a szakasznak 2 hét az időtartama. Ezután ideiglenesen kihelyezzük a gazda lakókörnyezetébe a kutyust. Ekkor mellérendelünk egy mozgástrénert, aki az Iskola kiképzőjével együtt segít a gazdának és vakvezetőkutyájának a következő egy hónapban betanulni a különböző útvonalakat. Ezt az időszakot egy központi - a Magyar Terápiás Kutyák Szövetsége által levezetett - közlekedésbiztonsági vizsga zár, amelyen a látássérült gazda és új társa teljesen önállóan vesz részt lakóhelyi környezetben.

            A már dolgozó párosok munkáját az évek folyamán folyamatosan nyomon követjük. Egészségi állapotukat félévente egyszer ellenőriztetjük. Jelenleg 126 kutya-gazda párost kísérünk figyelemmel. Lakóhelyi vagy az iskolán végzett reflexfelfrissítéssel segítjük biztonságos közlekedésüket.

 

A kutyakiképzés helyszíne:

A kutyakiképzés helyszíne a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének Vakvezető Kutyakiképző Iskolája /1212, Budapest, Dunadűlő út 206883 hrsz./.

A kiképző központ területe 1,5 ha. 3 funkcionális részre tagolódik:

            I. Főépület

            II. Kennel

            III. Tanpálya és futtató

I. Főépület

Egyszintes, 300nm alapterületű téglaépítésű ház, központi gázfűtéssel, csatornával. Itt foglal helyet 4 db 2 ágyas fürdőszobás vendégszoba az átadótanfolyamok hallgatói számára. Középső része egy nagyméretű társalgó célszerű bútorzattal. Innen nyílik az ajtó a 60nm-es teraszra. A szerviz-szárnyon helyezkedik el 2 személyzeti öltöző, a kiképzők pihenő szobája, a vezetői és adminisztrátori iroda, valamint az állatorvosi rendelő műtővel. Az épület tartalmaz még egy tálaló konyhát és raktár helyiséget is.

II. Kennel

A körbekerített terület közepén helyezkedik el a kennel, 29 db 3 oldalról téglafallal, 4.-ik oldalról ráccsal zárt, fedett 4m x 2m méretű box-szal, melyek felújítása, korszerűsítése szükségessé vált. A kennelhez tartozik 2 kiszolgáló épület, amelyekben a kutyakonyha, macskaszoba, alomraktár található.

A kennel része 2 betonozott talajú elkerített udvar, összefolyóval, vízelvezető árokkal, csatorna kapcsolattal, melyek felújítására szintén szükség volna. A boxok padozata aszfaltbevonatú beton, egy boxé pedig teflon. A fedélzet hullámpala és fényáteresztő műanyag hullámlemez. A kennel takarítása +10 fok feletti külső hőmérsékletben vízsugárral, ez alatt forgács-alom cserével történik. Víz és elektromos energia ellátás biztosított a tisztításhoz és fűtéshez.

III. Tanpálya és futtató

A tanpálya legnagyobb része füves terület, amely a kutyák számára a szabadon mozgás lehetőségét biztosítja. A tanpálya kb. 200m hosszú, végtelenített „8” alakú, többször gyalogátkelővel megszakított járdaszakasz, stabil és mobil akadályokkal. Megtalálható rajta vízzel teli gödör, botló- kockakövek sora, belógó magasakadály, járdaszél, gyalogátkelő, széles árkon átvezető fahíd, vasúti átjáró terelő korláttal és sorompóval, sínekkel, gumikerék-oszlop a járda közepén, nyitott fedelű vízóraakna, vízlevezető árok, különböző magasságokban elhelyezett vízszintes akadályok, telefonfülke, fel- és levezető lépcsősor, buszmegálló.

Tankert második része, melyet vandálok tönkretettek 2008. nyarán – szintén fontos szerepet kap a kutyakiképzésben. A vakvezetőkutyák itt tanulják meg a járdán való helyes viselkedés szabályait.

A kiképzőközpont teljes területe kerítéssel körülkerített.

 

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének /Kiemelten közhasznú szervezet/  

                        Adószáma: 19002464-2-42

                        Adomány számlaszáma: 16200106-11512718

Címe: 1146, Budapest, Hermina út 47

MVGYOSZ-Vakvezetőkutya-kiképző Iskola

                        Címe: 1212, Budapest, Dunadűlő út 206883 hrsz.

                        Adószáma: 19002464-2-42

                        Adomány számlaszám: 16200106-11512701

 

Köszönettel elfogadunk mindenfajta tárgyi eszközöket is, melyek elősegítik kiképző munkánkat.

 

 

                        Köszönettel:

  

                                                                                                              Schiff Mónika

                                                                                                              Iskolavezető

                                                                                                        +36 (30) 195-4313

 

Tájékoztató

 

Tisztelt Vakvezetőkutya Igénylő!

 

Üdvözöljük abból az alkalomból, hogy Ön úgy döntött: élete problémáinak egy részét, közlekedését vakvezető kutya segítségével kívánja megoldani. Ez a hűséges és értelmes társ, szakképzett segítő minden igyekezetével azon lesz, hogy az Ön önállóságát biztosítsa akár a nap 24 óráján keresztül.
Ehhez Önnek ki kell töltenie (természetesen segítséggel) a mellékelt adatlapot, amelynek kérdéseire adott válaszok alapján egy szakértő bizottság elbírálja és besorolja az Ön igényét. 
Tudnivaló ugyanis, hogy a Vakvezető Kutyakiképző Iskola kapacitása nem teszi lehetővé az azonnali igény-kielégítést. Bizonyos időt mindenkinek várnia kell a kutyára. Legkevesebbet annak, aki eddig is használt vakvezető kutyát, főképp munkábajáráshoz. Ha még nem volt vezetőkutyája, de munkábajáráshoz kell a segítség, szintén előnyt élvez az igénylő azokkal szemben, akiknek egyéb okból van szükségük vakvezető kutyára.

A rátermettség elbírálásához meg fogjuk hívni Önt egy nem távoli időpontban személyes megismerkedésre a Vakvezető Kutyakiképző Iskolára.
Ekkor fogjuk az adatlap alapján kialakult Önt ábrázoló képet kiteljesíteni egy beszélgetés és egy gyakorlati próba keretében. Ekkor igyekszünk meghatározni, hogy az Ön számára milyen karakterű kutyát válasszunk.

Kérjük, hogy közös érdekünkben az adatlapot pontosan és maradéktalanul szíveskedjék kitölteni, és kérjük szíves türelmét a legközelebbi jelentkezésünkig.

* * *

Letölthető dokumentumok:

Vakvezetőkutya igénylő lap

Vakvezetőkutya félévenként esedékes egészségi ellenőrző lapja

 

Tájékoztató vakvezető kutya igénylő laphoz

Ezen adatlapot kérjük, szíveskedjék látó családtag, közeli ismerős vagy a helyi Szervezet segítségével kitölteni.
Kérjük, igénylést csak akkor nyújtson be, ha tudja vállalni az egy hétig tartó átadó tanfolyamot, amely bentlakással zajlik a Vakvezető Kutyakiképző Iskolán. Ez idő alatt szállást térítésmentesen biztosítunk, az Ön ellátásában segítséget nyújtunk, de alapvetően önállóságot kérünk.
A Vakvezető Kutyakiképző Iskolán kétágyas, zuhanyzós szobák állnak rendelkezésre, belső WC-vel. Gazda és kutyája együtt tölti az egy hetes tanfolyam szinte minden percét. Az összegyakorlás naponta fokozatosan nehezedő feladatok együttes megoldásával folyik, kiképző-instruktor irányítása mellett. A gyakorlati foglalkozás mellett elméleti anyagként az „Ezt kell tudnom a kutyámról” című ismeretterjesztő brossúra is ismertetésre kerül, amely egyébként hangoskönyvként is hozzáférhető.
A tanfolyam közlekedésbiztonsági vizsgával zárul, amelyen az újsütetű páros bizonyíthatja képességét az önálló közlekedésre. Gazda és kutyája további együttműködését az Iskola lehetőségeihez képest igyekszik figyelemmel kísérni és segíteni.

Kérjük, csak akkor igényeljen vakvezető kutyát,
• ha az Ön igazolványába a „VAK” minősítést jegyezték be. Ha Ön gyengénlátó, de szeretne egy hűséges társat, kérjük az igénylőlapon az 5. pontban tüntesse fel: jelzőkutyát kérek. A jelzőkutya egy engedelmes, kedves barát, „aki” nincs vezetővé képezve, de kellemes társa lehet Önnek. Mindemellett általában hamarabb hozzájuthat, mint egy kiképzett vezetőhöz.
• ha nem jelent Önnek túlzott anyagi megterhelést a használatbavételi díj kifizetése (2010. 01. 01.-től: 50.000.-Ft, részletfizetés lehetséges) és a kutya ellátása, gondozása. Ez havonta legalább 12.000.-Ft többletköltséget jelent.
• ha Ön alapjában kutyaszerető ember, és nem idegenkedik attól, hogy egy kutyára bízza lépteit.

Ha mindezek nem tántorították el Önt szándékától, kérjük az adatlap szíves kitöltését és átadását véleményezésre a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének helyi szervezetéhez.

  

Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége: Kutyával a vakvilágból

A MagNet Bank Magyar Közösségi Bank által, a Közösségi Adományozási Programban résztvevő civil szervezetek számára kiírt pályázat nyertes.

A Magnet Bank pályázat nyertes képe

A képen balról jobbra: Bajnóczy Enikő; Schiff Mónika, Morosits Darinka, Bárány Krisztina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

mvgyosz.hu

Szövegméret

  • növelés
  • Decrease
  • normál

Current Size: 80%

Oldalstílus

Current Style: Fekete/Fehér

Nyelvek