Loading...

"Hogy a látás számítson!" – A WBU sajtóközleménye a Látás Világnapja alkalmából – 2017. október 12.

A világszerte élő, közel 300 millióra becsült vak és gyengénlátó érdekeiért dolgozó Vakok Világszövetsége (World Blind Union, azaz WBU) üdvözli a 2017. évi Látás Világnapját, melynek mottója az idén: „Hogy a látás számítson!” Minden év októberének második csütörtöke a Látás Nemzetközi Világnapja, célja az, hogy felhívja a figyelmet a látássérülés megelőzésének és kezelésének fontosságára. A Látás Világnapja az idei évben október 12-re esik.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) adatai szerint a látássérültek száma 285 millió, akik közül 39 millió vak, 246 millió pedig gyengén- vagy aliglátó. A világon élő látássérültek kb. 90%-a alacsonyjövedelmű országokban él, a vakok 82%-a pedig 50 éves vagy annál idősebb korú. Tekintettel a növekvő népességre és az egyre emelkedő átlagéletkorra, ezek a számok 2020-ra várhatóan jelentősen magasabbak lesznek.

A WHO becslései szerint a szembetegségek 80%-a megelőzhető, illetve gyógyítható. A látásvesztés megelőzése és kezelése az egészségügyi beavatkozások egyik leginkább költséghatékony és sikeres formája. Ugyanakkor a mérsékelt és súlyos látássérültség egyik legfőbb oka a fénytörési hibák javításának, azok kezelésének elmaradása. A közép- és alacsonyjövedelmű országokban továbbra is a szürkehályog a vakság leggyakoribb oka.

Felismerve azt, hogy a vakság és a látássérültség az emberi jogi kérdések témakörébe tartoznak, a WBU határozottan felszólítja a kormányokat arra, hogy tegyenek eleget a Fogyatékossággal Élők Jogairól Szóló ENSZ Egyezményben (CRPD) és a Fenntartható Fejlődési Célokban (Sustainable Development Goals , röviden SDGs) megfogalmazott alapelvek melletti elkötelezettségüknek, melyek célja a fogyatékossággal élők alapjogainak védelme. A CRPD-t ratifikáló és az SDGs mellett elkötelezett államok kötelessége az, hogy biztosítsák, hogy a fogyatékossággal élők – a hátrányos megkülönböztetés bármilyen formája nélkül - élhessenek az elérhető legmagasabb színvonalú egészségügyi ellátáshoz való jogukkal.

A CRPD kimondja azt, hogy a részes államoknak „a fogyatékossággal élő személyek, közöttük a gyermekek és idősek számára is biztosítaniuk kell a fogyatékosságukból adódóan szükséges, speciális egészségügyi szolgáltatásokat, ideértve a megfelelő korai felismerést és fejlesztést, valamint a további fogyatékosságok minimalizálását és megelőzését célzó szolgáltatásokat”.

A Vakok Világszövetsége ezért azt kéri a kormányoktól, hogy elegendő költségvetési forrásokat különítsenek el az egészségügyi ellátásra, és biztosítsák azt, hogy a fogyatékossággal élők, különösen a vakok és gyengénlátók teljes körű hozzáféréssel rendelkezzenek a megfizethető, minőségi egészségügyi szolgáltatásokhoz, segédeszközökhöz, illetve habilitációs és rehabilitációs szolgáltatásokhoz. A kormányoknak arról is gondoskodniuk kell, hogy rendelkezésre álljanak az elkerülhető vakság lehetőségét minimalizáló és azt megelőző, a korai felismerést, diagnosztizálást és beavatkozást biztosító szolgáltatások.

Mindezek mellett, a WBU arra sürgeti a kormányokat, hogy biztosítsák a vakok és gyengénlátók számára kifejlesztett eszközök és technológiák – mint például szemüvegek, Braille írás-olvasás és fehérbot - megismerésének és az ezek használatához szükséges ismeretek elsajátításának lehetőségeit. Az is igen fontos, hogy a kormányok gondoskodjanak az egészségügyi szolgáltatások területén dolgozók folyamatos képzéséről, és biztosítsák azt, hogy ezek a szolgáltatások – különösen vidéken - elérhetőek legyenek!

A WBU felhívja a CRPD és a Fenntartható Fejlődési Célok részes állámainak figyelmét arra is, hogy rendszeresen aktualizálják az egészségüggyel kapcsolatos témák helyzetét, annak előrehaladását, és a fogyatékossággal élők - különösen a vak és gyengénlátó nők és gyermekek – jólétét alátámasztó statisztikai adatokat.

A WBU jövőképében egy olyan világot képzel el, ahol a vakok és gyengénlátók másokkal egyenlő mértékű lehetőségekkel rendelkeznek az élet bármely, általuk választott területén. Miközben a Látás Világnapját ünnepeljük, a WBU teljes mértékben magáévá teszi és egyetért az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) és az IAPB (International Agency for the Prevention of Blindness, azaz Nemzetközi Ügynökség a Vakság Megelőzéséért) VISION 2020, vakság-megelőzési programjában foglaltakkal. (2000-ben indult az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egész Földre kiterjedő programja a Vision 2020, melynek fő célkitűzése a megelőzhető vaksági okok felszámolása és a vakok számának lényeges csökkentése, a program célkitűzését is jelző időpontra, 2020-ra.)

A Vakok Világszövetsége (World Blind Union, röviden WBU) a világszerte élő. 285 millióra becsült vak és gyengénlátó érdekeit képviselő világszervezet. Tagjai a vakok saját érdekvédelmi szervezetei és a vakokért dolgozó szervezetek, a világ több mint 190 országából, valamint a látássérültséggel kapcsolatos területeken dolgozó nemzetközi szervezetek. További részletekért látogasson el a WBU honlapjára: www.wbu.ngo

mvgyosz.hu

Szövegméret

  • növelés
  • Decrease
  • normál

Current Size: 80%

Oldalstílus

Current Style: Fekete/Fehér

Nyelvek