Loading...

Hírek

A WBU sajtóközleménye a Fogyatékossággal élők világnapja alkalmából

 Az ENSZ 1992-ben december 3-át a Fogyatékossággal élők világnapjává nyilvánította, hogy nagyobb figyelem irányuljon  a baleset, betegség, katasztrófa következtében fogyatékossággal élőkké váltak helyzetére és problémáikra.

 
A Vakok Világszövetsége (WBU) a világnap alkalmából sajtóközleményt adott ki, melyben felhívják a kormányok figyelmét a speciálisan a látássérültek helyzetét és lehetőségeiket nehézségekre.
 
 
A sajtóközlemény szövege a következő linkre kattintva olvasható (magyar nyelven): 
 
 

Az EBU 2018.11.11-i sajtóközleménye – Európai Akadálymentesítési Intézkedéscsomag : A léc túl alacsonyra került !

AZ MVGYOSZ 2015 vége óta - amikor az Európai Bizottság benyújtotta az Európai Akadálymentesítési Intézkedéscsomagra vonatkozó javaslatát - figylemmel kíséri a termékek és szolgáltatások akadálymentesítésére vonatkozó egységes követelményrendszert célzó uniós iránymutatással kapcsolatos fejleményeket.

2018. november 8-án az Európai Parlament és a Tanács ideiglenes megállapodásra jutott az európai akadálymentesítési intézkedéscsomagra irányuló bizottsági javaslatról, melyet üdvözölt Marianne Thyssen, a foglalkoztatásért, a szociális ügyekért, valamint a munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős biztos.

Ehhez kapcsolódóan az Európai Vakok Szövetsége sajtóközleményt adott ki, melyben a pozitív fejlemények mellett felhívja a figyelmet a Direktíva hiányosságaira is.

 

A sajtóközlemény szövege a következő linkre kattintva olvasható (magyar nyelven):

EBU Onkyo 2018 Europa Nemzetközi Novellaíró Verseny eredménye

Megszületett a Braille témájában kiírt 2018. évi Onkyo Nemzetközi Novellaíró Verseny eredménye.  A nemzetközi verseny európai régióra kiírt szekciójába 20 ország 51 szerzője küldött be pályázatot. Az MVGYOSZ kettő magyarországi írással nevezett a versenyre. Ezúton is köszönjük a magyarországi résztvevők munkáját és bízunk abban, hogy a jövő évi versenyen több pályázattal fogjuk tudni képviselni Magyarországot.

 

A 2018. évi verseny díjazottjai:

 

 

1.         Otsuki fődíj:

            Annette Akkerman (Hollandia):                  Kashia, a girl with a dream

 

2.         Kiválósági díj:

Junior kategória:

-       Jordan Mahony (Írország):                          Life with Braille

-       Szenior kategória:

-       Eylern Yurtdsóever (Töröko.):                    Braille to Touch

 

3.         Kiemelkedő művek:

Junior kategória:

Andrea Muñoz Fernández, (Spanyolo.):     In case anyone still wants to read me

Alexia Sloane, (Egyesült Királyság):           Louis

 

Szenior kategória:

Darijo Anušic, (Horvátország):                    Making the Right Move with Braille

Carlos Andrés Vallejo, (Spanyolország):    Two Hundred Years Later

 

4.         Az EBU külön dicséretét kiérdemlő írások:

-       Helen Bjornsdottir Redding (Izland):           To Braille or not to Braille – That is the Question

-       Leonieke Baerwaldt (Hollandia):                 A Glancing Blow

-       Elisabeth Díaz Lastras (Spanyolo.):            Sometimes we Receive Letters

 

A díjazott művek címére kattintva az írások letölthetők, angol nyelvű fájlként.

Kiállítás az MVGYOSZ székházában

Szoborkodom, tehát vagyok címmel nyílt október 15.-én tapintható és látható kiállítás az MVGYOSZ székházában.

„A Holló László-díjas művész 1939-ben született, Sárrétudvariban. Építészmérnökként dolgozott, de már ekkor készített szobrot, akvarellt, olajfestményt. Nyugdíjba vonulása után Ebesen teljesedett ki a művészete. Első önálló kiállítását 65 évesen rendezte, melyet több mint 40 követett – az „organikus absztrakció” jegyében. Az 1990-es években több szemműtéten esett át, fel kellett hagynia a festészettel. Tudta azonban: Vak ember nem világtalan! Ez adott erőt Kádár Nagy Lajosnak, hogy a benne rekedt világosságot (erkölcsöt, reményt és szépséget) „kiénekelje” a tapintással. A látó szemek szerepét a „látó ujjak” vették át. Agyagplasztikákat készített – 2015-re egész kiállításnyi szobra készült el.

Háromdimenziós organikus absztrakcióiban egyszerre látható és kitapintható az élet. A kert és a csillagok...” /Vitéz Ferenc/

A kiállítás 2018. december közepéig látogatható a szövetség télikertjében.

Az EDF 2018.09.26-i nyílt levele az Uniós Intézményekhez – Európai Akadálymentesítési Intézkedéscsomag

Az Európai Fogyatékosügyi Fórum (EDF) nyílt levelet intézett az EU-s intézményekhez,  arra szólítva fel őket, hogy mindent tegyenek meg annak érdekében, hogy végre politikai megállapodás szülessen az Európai Akadálymentesítési Intézkedéscsomag végleges szövegéről, és a Törvény 2018.12.03-ig, a Fogyatékossággal Élők Nemzetközi Napjáig elfogadásra kerüljön.

A 2018.09.26-i nyílt levelet – másik 20 aláíró mellett – az Európai Vakok Szövetségének elnöke, Wolfgang Angermann is aláírta.

 

A Nyílt levél szövege a következő linkre kattintva olvasható (magyar nyelven):

Az EBU 2018.09.27-i sajtóközleménye – Európai Akadálymentesítési Intézkedéscsomag

Az Európai Bizottság 2015. decemberében dolgozott ki egy javaslatot, melynek célja egy, a számos szektorra vonatkozó, az akadálymentes hozzáférhetőséggel kapcsolatos, kötelező előírásokat szabályozó EU-s Iránymutatás, az „Európai Akadálymentesítési Intézkedéscsomag (EAA) kidolgozása és elfogadása volt.

A lassan három éve tartó egyeztetések során sikerült elérni azt, hogy az Európai Parlament  és több tagország is egy átfogó és szigorú Direktívát támogat, az Európai Tanács és néhány tagállam azonban kifogásokkal él, és egy szűkebb hatókörű,  több kivételt lehetővé tevő törvényt akarnak csak elfogadni.

 

Az Európai Vakok Szövetsége (EBU) 2018.09.27-n sajtóközleményt adott ki ,  amelyben arra hívja fel az Európai Parlament és különösképpen az Európai Tanács figyelmét, hogy végre szülessen megállapodás az Európai Akadálymentesítési Intézkedéscsomag végleges szövegéről, és a Direktíva 2018.12.03-ig, a Fogyatékossággal Élők Nemzetközi Napjáig elfogadásra kerüljön.

 

A sajtóközlemény szövege a következő linkre kattintva olvasható (magyar nyelven):

Webes hozzáférhetőség – Felhasználói felmérés Online

Az EP ás a Tanács 2016/2012 számú, a  közszférabeli szervezetek honlapjainak és mobilalkalmazásainak akadálymentesítéséről szóló Irányelve     2016.12.26-án lépett életbe, melynek értelmében az EU összes tagállama köteles a közszférabeli szervezetek honlapjainak és mobilalkalmazásaiknak akadálymentesítéséről gondoskodni.
 
Az Európai Bizottság felhívást tett közzé, melyben azt kéri, hogy minél többen vegyenek részt a közszférabeli szervezetek honlapjainak és mobilalkalmazásainak akadálymentesítéséről szóló felmérésben. A kérdőív megválaszolása és visszaküldése révén – különösképpen a fogyatékossággal élők - megoszthatják tapasztalataikat és tájékoztathatják véleményünkről a politikai döntéshozókat. A magyar nyelvű kérdőívet az következő linkre kattintva lehet elérni:
https://www.surveymonkey.com/r/HD8DMN7?lang=hu
 
A kapott válaszokat
                1/ kizárólag a jelen felméréscéljaira fogják felhasználni
és
                2/  kérdőív kitöltőinek anonimitása garantált
 
Az MVGYOSZ kérése az, hogy minél több válasz érkezzen Magyarországról, és ezáltal megfelelő és átfogó képet lehessen alkotni a honlapok és mobilalkalmazások akadálymentességéről és a fenti direktíva megvalósításának aktuális állásáról.

MVGYOSZ Segédeszközboltról fontos információ

Az MVGYOSZ segédeszközboltja 2018. október 18-án csütörtökön 9:00 – 13:00 óráig, rövidített nyitva tartással várja vásárlóit!

Megértésüket köszönjük!

Az MVGYOSZ Segédeszközbolt és a Hangoskönytár nyitva tartása szünetel!

 

Ezúton tájékoztatunk minden érintettet, hogy

·         MVGYOSZ Braille-könyvtára 2018. szeptember 14-én (péntek) és szeptember 17-én (kedd)

·         MVGYOSZ Hangoskönyvtára 2018. szeptember 13-án (csütörtök) és szeptember 14-én (péntek).

szünetel!

Továbbra is szünetel a Braille-könyv kölcsönzés

 Ezúton tájékoztatunk minden érintettet, hogy a Braille-könyv kölcsönzés ezen a héten kedden, csütörtökön és pénteken (2018. június 5. és június 8.) szünetel.

A szolgáltatás újra indításának időpontjáró későbbi hírlevelünkben és a www.mvgyosz.hu/hirek weboldalunkon fogunk tájékoztatást adni.

mvgyosz.hu

Szövegméret

  • növelés
  • Decrease
  • normál

Current Size: 80%

Oldalstílus

Current Style: Fekete/Fehér

Nyelvek