Loading...

Braille-nyomda

tégelysajtó 

Tégelysajtó. Működését, 2005 évben felváltotta a korszerű, számítógéppel vezérelt nyomtatás.

 

A pontírás Magyarországon 1893-tól terjedt el. A pontírás terjedésével a Braille-könyvtár alapjai is megszülettek. Az egyre jobban felszerelt Braille-nyomda nagyon sok feladatkört foglalt magába, mely folyamatos fejlesztéssel jutott el odáig, hogy 10-14 embernek biztosított összehangolt munkát. Kiemelkedő jelentősége, hogy leginkább vak emberek számára biztosított állandó munkahelyet. Munkakörük rendkívül színes, és változatos volt.

ipari nyomtató

A számítógép megjelenésével és bevonásával a nehéz fizikai munka egyszerűsödött. Korszerűsítésével a nyomtatási folyamatok is megváltoztak. A Braille-nyomda a szétválás után önálló működésével vitte tovább saját tevékenységeit, feladatait. 2006 évben a munkakörök szervezett megosztásra kerültek. A szerkesztés, a Braille-anyagok előkészítése, valamint a nyomtatással kapcsolatos feladatok két csoportra történő felosztása szükségszerűvé vált. A Braille-nyomda termelékenysége stabilizálódott, és a korszerűsítéssel járó elvárásoknak megfelelően, kiemelkedő szinten, műszakilag is követi az igények teljesítését.

részlet a nyomdai munkákból

 

 

A Braille-nyomda feladatai:
A Braille-nyomda sajtótermékeinek, folyóiratok, valamint könyvek, és egyéb dokumentumok beütemezése, nyomtatása, és kiszállítása, a gyártási határidő betartásával.
     - Folyamatos műszaki, és minőség ellenőrzés.                   
     - Kiegészítők, tartozékok, célszerszámok készítése a nyomdai munkálatok területén. 
     - Intézkedések a balesetvédelmi szempontok kialakítására, különösen a látássérült dolgozónk igényeinek figyelembe vételével. 
     - Nyomdai adminisztráció vezetése.
 
A feladat hatásai:
Alapvető írásbeliség és az információhoz jutás az esélyegyenlőség biztosításával, és a vak társadalom ezen igényeinek kiszolgálásával.
Az oktatási intézmények: általános, és középiskolák, valamint nyelviskolák és tanfolyamok ellátottsága Braille-tankönyvekkel. 
Egyéni és külsős (pl. minisztériumi, önkormányzati stb.) megrendeléseink dokumentációja.
A Szövetség Braille-könyvtári állományának növekedése.
mvgyosz.hu

Szövegméret

  • növelés
  • Decrease
  • normál

Current Size: 80%

Oldalstílus

Current Style: Fekete/Fehér

Nyelvek