Loading...

Braille-kotta

Miért fontos a Braille-kotta?

Vakok által használható kotta

Aki jól lát, már kisiskolásként megismerkedik a kottavonalak, hangjegyek és a zene leírásához használatos egyéb írásjelek rendszerével, egy szóban a kottával.

Aki nem lát, annak a Louis Braille által kifejlesztett pontírás alkalmazásával lehet leírni a zenét, tapintható formátumban.

Hogyan készül a Braille-kotta?

A pontírású kottát a zenészek maguk is lejegyezhetik, egy jól látó és a síkírású kottát jól ismerő személy diktálása nyomán. Ez azonban lassú és időigényes feladat. A kotta automatikus Braille átírására alkalmas számítógépes program nem létezik, ezért mindenképpen szükséges a kotta másoláskor az emberi „szakfordítói” tevékenység elvégzése. Olyan személy tud önállóan vakok által tapintással olvasható kottát készíteni, aki egyrészt látja és érti a hagyományos kottákat, másrészt ismeri a Braille-kotta rendszerét, jelöléseit is.

Mennyibe kerül a kották Braille másolatának elkészítése?

A pontírásban kinyomtatott kotta másolatkészítés kis túlzással olyan, mint a kódex másolás volt régen. Hangjegyről hangjegyre haladva kell átírni a kétdimenziós kottákat egysorosra, illetve az összesen 64 kombinációra lehetőséget biztosító Braille karaktereket jelölő kódokra. A feladat valamelyest egy idegen nyelvi szakfordítói munkához is hasonlít. Ezért (és a felmerülő költségek figyelembevételével) a ráfordítás számításakor 6 Ft-tal számolunk Braille karakterenként, beleértve a szóközöket is.

Mennyit kell fizetni egy oldalnyi kotta Braille másolatáért?

Azért, hogy az információhoz történő egyenlő esélyű hozzáférés megvalósuljon, 2017. február 1-től a fénymásolás általános árát vesszük alapul. Ahány eredeti oldalról kell Braille másolatot készítenünk, annyiszor 20 Ft szolgáltatási díjat kell kifizetniük vak ügyfeleinknek. Az előállítási költség és a fizetendő díj közötti különbözetet az Emberi Erőforrások Minisztériuma és magánadományozók támogatásával, valamint az adózók által az MVGYOSZ javára felajánlott SZJA 1%-ból származó bevétel egy részéből finanszírozzuk. Ezúton is mindannyiuknak köszönjük, hogy segítségükkel megtehetjük!

Hogyan lehet igénybe venni a kottamásolás szolgáltatást?

A Braille-ben elkészíttetni kívánt kotta eredeti lapjairól elektronikus másolatot kell készíteni, legalább 300 DPI felbontású PDF, JPG vagy BMP fájl formátumban és el kell küldeni a szolgaltatas kukac mvgyosz pont hu e-mail címre, a levél szövegterületén leírva, hogy mely zenemű melyik részletének átiratát kéri a megrendelő. (Az e-mail címet fonetikusan tettük közzé, azért, hogy a SPAM robotoktól védjük.) 

Mennyit kell várni a kottamásolatok elkészítésére?

Az eredeti kotta, vagy annak másolati példánya rendelkezésünkre bocsátásától számított néhány naptól néhány hétig is terjedhet a várakozási idő, attól függően, hogy milyen terjedelmű a másoltatni kívánt anyag, hány és milyen mennyiségű megrendelés előzi meg adott megrendelést a sorban, illetve hogy a megrendelés időpontjában dolgozik-e a konvertálással foglalkozó munkatársunk. A másolatok bárható elkészítési idejéről minden esetben tájékoztatást adunk a megrendelést követően.

Ki kérhet tőlünk kotta másolást?

Olyan látássérült magánszemélyek, akik az MVGYOSZ valamelyik tagegyesületénél, vagy a Természetes Személy Tagok Szervezeténél adott naptári évre vonatkozóan igazoltan befizették tagsági díjukat, valamint elfogadják az MVGYOSZ a tárgykörben közzétett adatvédelmi irányelveit.

mvgyosz.hu

Szövegméret

  • növelés
  • Decrease
  • normál

Current Size: 80%

Oldalstílus

Current Style: Fekete/Fehér

Nyelvek