///Louis Braille-könyvtár

Louis Braille-könyvtár

2019-03-22T17:58:42+02:00

A 2018-tól Louis Braille nevét viselő könyvtárban jelenleg csaknem 1.400 irodalmi mű pontírásban elkészített változatát kölcsönözhetik a beiratkozott olvasók. Ez az egyetlen olyan hazai Braille-könyvtár, amelynek bármely Magyarországon élő látássérült személy tagja lehet.

A Louis Braille-könyvtár története

Vakok számára 1896-ban Budapesten nyílt Braille-könyvtár, amely – bár a helye azóta megváltozott – a mai napig is működik és várja olvasóit. Az idők folyamán a Braille-könyvek is kopnak, elhasználódnak, ezért cseréjük és az új könyvek másolása / nyomtatása folyamatos, ám közel sem egyszerű feladat. A többszöri költözés, a két világháború és a technológia fejlődésének dacára mégis jónéhány ritkaságot, sok-sok évtizede kézzel, azaz Braille-táblával lemásolt, köteteket is őriz és kölcsönöz a könyvtár.

2018-ban a könyvtár gyűjteménye 1391 műből áll, ami 14.521 kötetet jelent. A Braille-könyvek terjedelmesek, mivel egy-egy Braille-cella, ami egy karakternek felel meg, jóval nagyobb, mint egy normál nyomtatott betű.

Néhány fontos adat

Egy Braille-kötet átlagosan 70-85 közötti oldalból áll. Ez megfelel egy síkírású könyv 27-30 oldalának, így egy átlagos hosszúságú könyv is 10-15 kötet.

A terjedelmekre egy-két példa:

  • Fekete István – Tüskevár; 10 kötet
  • Jókai Mór – Aranyember; 21 kötet
  • Alexandre Dumas – Montecristo grófja; 59 kötet

Az elmúlt évtizedekben a Braille-könyvek olvasása háttérbe szorult. Ennek egyik nyomós oka, hogy a felnőttként megvakult emberek Braille-írógéppel írni tökéletesen megtanulnak, de pontírást olvasni csak nagyon nehezen vagy egyáltalán nem tudnak. 1961-ben létrejött a hangoskönyvtár, a 90-es évek elejétől pedig egyre nagyobb teret hódít a számítógépes olvasás, ami ma már utazás közben is könnyen megvalósítható az okostelefonos könyvolvasó alkalmazások használatával. A hangos vagy elektronikus könyvek napjainkra könnyen hozzáférhetővé váltak, nem mellesleg pedig jóval egyszerűbben szállíthatók és kisebb feltűnéssel olvashatók, mint a hatalmas Braille-kötetek. A Braille-könyvtár olvasóinak véleménye szerint azonban bensőségesebb élményt nyújt a maguk olvasta könyv.

Hogyan lehet olvasója a könyvtárnak?

A beiratkozás történhet személyesen,a Louis Braille könyvtárban, nyitvatartási időben, vagy az MVGYOSZ , a megyeszékhelyeken működő valamelyik tagegyesületének ügyfélfogadási idejében.

Ki iratkozhat be?

Az a látássérült, aki látássérültségét a beiratkozáskor igazolja, elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket, és az adatkezelési szabályzatot, valamint (amennyiben szükséges) megfizeti a kölcsönzési díjat.

A beiratkozást követően a beiratkozó olvasójegyet kap, mely olvasójegy a beiratkozás naptári évében érvényes.

A vonatkozó adatkezelési jogszabályok miatt (sajnos) éveken áthúzódó, visszavonásig tartó folyamatos kölcsönzői jogviszony nem lehetséges, ezért a beiratkozást minden évben újra el kell végezni.

Mit Olvasson?

Felhívjuk a figyelmét, hogy a Louis Brallie-könyvtár állománya folyamatosan bővül, ezért mindig az aktuálisan feltöltött katalógusból válasszon,melyet .pdf vagy .xls formátumban lehet megtekinteni.

A könyvtár katalógusa innen letölthető.

Heti Braille-könyv ajánlat

Szilvási Lajos: Lélekharang

(16 kötet)

„Még rendesen fellázadni se tudunk. Csak elképzelni, hogy fellázadunk. Mondjuk, még elkezdeni is. De folytatni meg végigcsinálni… azt már nem. Egyszerűen alkalmatlanok vagyunk a válságokra…” – mondja Szilvási új regényének egyik főszereplője, a húszesztendős Bojtár István, aki a szerző egyik korábbi történetében a Vízválasztó-ban még tíz-tizenegy éves kisfiú volt, s aki azóta neves-sikeres zongoraművésszé nőtt. Vele együtt más ismerősök is feltűnnek a Lélekharang lapjain: Peterdi Mihály balatondiósdi plébános, Deák Tibor sebész, Simon Sándor repülő ezredes és még néhányan, akikkel az Albérlet a Síp utcában, a Ködlámpa, a Légszomj, az Ördög a falon, a Kinek a sorsa? és a Karácsony oldalain találkozott a korábbiakban az olvasó. Az új Szilvási-regény főszereplői azonban nemcsak ők, hanem napjaink közgondjai, társadalmi feszültségei is, amelyek a felnőtt embernek és a húszévesnek az erkölcsi szakítószilárdságát egyaránt próbára teszik.

„Hitet senkibe se lehet és nem is szabad beleoltani. Nem az van távol Istentől, aki nem hisz a létében, hanem az, aki másnak a szavára hiszi el Isten létét vagy nemlétét, és nem kételkedik abban, amit mondtak neki.”

„A játék addig játék, ameddig mondhatod benne, nem ér a nevem. Az életben sohase mondhatod.”

Árvay Mária

Kölcsönzés

Pontírásban írt, vagy nyomtatott könyv kölcsönzése a Louis Braille-könyvtár érvényes olvasójegyének birtokában lehetséges.
Kölcsönözni lehet a könyvtárban személyesen, vagy megbízott személy segítségével. A budapesti olvasók kérhetik a házhoz szállítást, a Magyarország más településein élők pedig a postai szállítást.

Mikor tud személyesen könyvet kölcsönözni?

Várjuk Önt sok szeretettel Budapesten a Hermina út 47. szám alatt, az MVGYOSZ székházában.

Louis Braille-könyvtár nyitvatartás:
Hétfőn: zárva
Kedden: 10:00 – 18:00
Szerdán: zárva
Csütörtökön: 9:00 – 17:00
Pénteken: 8:30 – 12:30
Szombaton: zárva
Vasárnap: zárva

Előfordulhat, hogy a fent meghirdetett nyitvatartási időtől eltérő időben tart nyitva a könyvtár. Erről az MVGYOSZ e-mailben olvasható hírlevelében, vagy a hírek között kaphat tájékoztatás.

Amennyiben kérdése, észrevétele van, kérjük, írjon nekünk: